![]() |
Cytat:
Ale to są pliki tymczasowe, jeżeli wrzucisz je do kodera AC3 i tam ustawisz sobie bitrate całości nawet na 384kbps to ścieżka ta nie będzie ani większa ani mniejsza niż na każdym DVD - najwięcej będzie to kilkaset MB jako całość. Pozdrawiam! |
BeSweet - wyciągniętą ścieżkę MP3 z filmu wrzuć do tego programu i rób AC3 nawet 5.1
|
Witam
Panowie ja tez probowalem wedlog artykulu 1stwasp, no i zeczywiscie jest calkiem fajnie ale tylko z malymi pliczkami - problem pojawia sie przy przerabianiu duzych sciezek filmowych - mianowicie plik wyjsciowy jest przeogromny (4-5Gb), pewnie dlatego ze .wav z filmu jest tez dosc spory(wyciagany np DVD audio extractor lub goldwave), z kolei gdy wyciagam np. VirtualDubMod-em to owszem plik jest maly ale Plogue go nie przyjmuje (jakis problem z header-em pliku) Prosze poradzcie mi co mam z tym zrobic |
Dzięki @Ulfi123, sprawdziłem u siebie i powiem szczerze, że brzmi ładnie :)
Ja osobiście pozajmuję się tym dokładniej jak będe miał lepszy komp bo na tym co teraz mam troche schodzi, więc teraz przerabiałem tylko testowo kawałki filmów. Tak czy tak reputka dla Ciebie :D |
Są dwie możliwości:
- ustawienia kodera AC3 odnośnie fazy w tylnych głośnikach - przerabiałem ten temat poprzez PM i tam jeden z kolegów rozmówców powiedział mi, że pomogło ręczne ponowne ustawienie center i LFE - nie wiem może Bidule zaszwankowało podczas kolejnego wczytywania pliku do schematu blokowego... Pozdrawiam! |
a jednak nie jest tak pięknie :(
tzn. po złożeniu wszystkiego do ac3 następuje lekkie przesuniecie dzwięku miedzy głośnikeim Centarlnym a pozostałymi (słychac dość wyraźne echo) i teraz nie wiem czy jest to wina Plogue Bidule (który źle nagrał poszczególne kanały) czy wina Sonic Foundr który składa to do ac3 (może w nim musze coś poustawiać aby nie było owego przesuniećia) próby dokonywałem na 5 filmach z czego 2 były ok (nie było żadnego przesuniecia) a w 3 pozostałych słychć lekkie echo - może to zależy jednak od poszczególnej ścieżki dzwiekowej ??? no nic musze jeszcze troche powalczyć PS @sc0rpi0 za 20 min wyśle ci te pliki EDIT: kurcze poczta mi coś siada i nie chce wysłac pliku :blee: za chwile zarzuce go jeszcze raz a jak nieda rady to wysle ci go rano EDIT 2 : poszło pozdro |
Cytat:
Dzięki z góry :D |
No to rewelacja - jak pisałem nie próbowałem, ale widać algorytm jest o wiele bardziej skuteczny niż możnaby było oczekiwać...
Skuteczność algorytmu jest duża, bo to zamieszanie 2.0 -> 5.1 robi profesjonalny algorytm przeliczający, a nie zwykły algorytm matrycujący... Fajnie, fajnie... dzięki za spostrzeżenia... Pozdrawiam |
Cytat:
avi ->wav->Plogue Bidule ->6x wav (L,R,C,Ls,Rs,LFE)->ac3 (sonic foundry Soft Encode) rezultaty odziwo zakskakujące i to pozytywnie (przynajmniej jak dla mnie).Dialog jest bardzo skutecznie "przerzucany" na centralny głośnik, natomist w suuroundach jest skutecznie wygłuszany i pozostaje tylko muza :)a basik ummmm super czysty - musze jeszcze dopracowac to i tamto ale ogólnie bawie sie tym od 2 dni i jest nieźle podaj emaila to wysle ci 30sekund tak przerobionego dzwięku (oczywiście rozłorzonego na L,R,C,Ls,Rs,LFE) zebys mógł porównać poszczególne kanały do siebie @1stwasp Cytat:
ale i tak sie nie poddałem i zrobiłem tak jak powyżej opisałem i nie jest tak źle (ja jestem w zupełności usatysfakcjonowany - w porównaniu z innymi metodami które dawały duzo gorszy efekt ,a mianowicie nie wyodrębniały DIALOGU do centalnego głosnika tylko z leksza uprzestrzenniały dzwięk na wszystkie głośniki) |
Cytat:
Inną sprawą jest to, że w przypadku takich i podobnych metod należy zawsze przynajmniej raz spróbować, żeby ocenić, czy efekt końcowy nas satysfakcjonuje... Czyli z punktu widzenia matematyczno - technicznego nie należy się spodziewać cudów, ale ucho ludzkie jest dość ułomnym organem... Pozdrawiam! |
Czyli @1stwasp nawiązując do Twojej wypowiedzi, z filmów divx,xvid np. przy przerabianiu na DVD da się coś dobrego osiągnąć czy szkoda zachodu ??
|
Tylko od razu spieszę powiedzieć, że ja nie biorę na siebie odpowiedzialności odnośnie jakości takiej konwersji... :)
Trochę może rozpisując się w temacie to moja metoda (do której link podał Ci sc0rpi0) działa sprawnie przy założeniu, że dźwięk wejściowy stereo jest odpowiednio przyzwoity. To oznacza, że przynajmniej w jakości CD... Plugin działa w ten sposób, że na podstawie, szczątkowych co prawda, ale zawsze informacji przestrzennych zawartych w dźwięku stereo wytwarza pole dookólne za pomocą specjalistycznych, wyrafinowanych algorytmów VST. Jeżeli teraz wpuścisz do niego dźwięk poddany kompresji stratnej (lub bardzo stratnej - mp3) to należy się spodziewać, że takiej pseudo przestrzennej informacji w tym dźwięku nie będzie wcale :( Oczywiście zawsze warto spróbować, a nóż, widelec uda się coś z tego wycisnąć, ale warto wiedzieć o pewnych ograniczeniach, rzutujących na jakość konwersji, czyli efekt końcowy... Pozdrawiam! |
|
MP3 na AC3
Witam wszystkich!mam pytanie...czy jest możliwość przerobienia dzwięku mp3,wav(system dwu kanałowy)na AC3(5.1 sześcio kanalowy).Nadmienie że probowałem programem AC3 Machine,ale efektem był owszem dzwiek w systemie DD lecz niestety w systemie dwu kanałowym...:(
Serdecznie dziękuję za wszelkie info... :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:06. |