Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   ciecie filmu w Ulead WorkShop --- jak ? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/ciecie-filmu-ulead-workshop-jak-48536/)

Zdzisiek 20.02.2005 23:47

ciecie filmu w Ulead WorkShop --- jak ?

witam

probuje wyciac niepotrzebny kawalek filmu ale ciezko mi to idzie moze ktos z Was zna cudowny sposob

niby jest opcja "cut title" ale ona nie wycina zaznaczonego kawalka tylko kopiujego go jako drugi film

pomoze mi ktos ?

Zdzisiek 21.02.2005 00:23

mam tez inne pytanko a nie chce zakladac nowego watku

mam ulead workshop 2 zalozmy ze udalo mi sie juz calkiem skompresowac film, dodac menu itd

gdzie w wersji 2 tego programu jest opcja aby program nie kompresowal drugi raz pliku ??

PIOTR34 21.02.2005 01:09

Cytat:

Napisany przez Zdzisiek
mam tez inne pytanko a nie chce zakladac nowego watku

mam ulead workshop 2 zalozmy ze udalo mi sie juz calkiem skompresowac film, dodac menu itd

gdzie w wersji 2 tego programu jest opcja aby program nie kompresowal drugi raz pliku ??

Jeśli film jest kompresowany ponownie tzn. że nie posiada oryginalnej roździelczości danego standardu, napisz jaki to film ma być w jakim formacie DVD, SVCD, VCD, ewentualnie może to być jeszcze kwestia NTSC.

Zdzisiek 21.02.2005 08:19

film byl poczatkowo w avi i robiony guardian+xvid teraz zrzucilem go do mpeg2, dodalem menu itd. zajmuje z dodatkami jakies 4,2 gb i nie chce go juz kompresowac tylko nagrac na dvd

PIOTR34 21.02.2005 08:36

Sprawdź w gspot, czy film mpeg2 ma roździelczość 720x576 (PAL) i czy dźwięk posiada jakość 48 Khz. Jeśli tak jest to nic nie powinien kompresować.

Zdzisiek 21.02.2005 09:15

podejrzewam ze plik ma mniej rozdzielczosc

a zaluzmy ze film zgram z kamery do formatu avi (dv) potem w ulead workshop lub movie factory odpowiednio to potne, potem cce 2.6 do mpeg2 i znowu do jakiegos uleada. co zrobic zeby program po raz drugi nie kompresowal tego ??

nie widze aby gdziekolwiek byla opcja "nie kompresuj"

PIOTR34 21.02.2005 11:26

@Zdzisiek podejrzewam ze plik ma mniej rozdzielczosc

a zaluzmy ze film zgram z kamery do formatu avi (dv) potem w ulead workshop lub movie factory odpowiednio to potne, potem cce 2.6 do mpeg2 i znowu do jakiegos uleada. co zrobic zeby program po raz drugi nie kompresowal tego ??

nie widze aby gdziekolwiek byla opcja "nie kompresuj

Jeśil film ma do 2 godzin w formacie DV/AVI to nie musisz nic ciąć, chyba że potrzebujesz., natomiast jeśli chodzi o opcję "nie kompresuj" to nie ma takiej ja się nie spotkałem z taką kwestią w żadnym programie. Ja korzystam z Pinnacle Studio 9 zrzucam do DV/AVI wstawiam efekty przejść, zapisuję projekt do AVI, natomiast kompresją zajmuje się TMPGEnc Plus 2.5. Jak potrzebuję menu to wykorzystuję TMPGEnc DVD Author. Prosto szybko i przyjemnie. :)

Zdzisiek 21.02.2005 11:34

no dobra zaluzmy ze ja zrobie tak :) :

uleadem zrzuce do avi (dv), obrobie (potne ale jak ?? :( ) potem kompresja CCE 2.6 i do uleada zeby dodac menu, i co dalej ?

PIOTR34 21.02.2005 14:10

Ilość załączników: 5
Cytat:

Napisany przez Zdzisiek
no dobra zaluzmy ze ja zrobie tak :) :

uleadem zrzuce do avi (dv), obrobie (potne ale jak ?? :( ) potem kompresja CCE 2.6 i do uleada zeby dodac menu, i co dalej ?

Szybki kurs przycinania w Ulead DVD Workshop2
Po wczytaniu przykładowego pliku AVI, najeżdżasz myszką na suwak tak jak na 1 obrazku zaznaczasz miejsce w od ktorego chcesz wyciąć i wciskasz strzałeczkę (Set Mark-IN) na obrazku drugim. Po Wciśnięciu strzałeczki (patrz obrazek 3) Ta sama metoda dotyczy wycinania z drugiej strony najeżdżasz myszką na suwak zaznaczasz miejsce w od ktorego chcesz wyciąć i wciskasz strzałeczkę (Set Mark-Out) i to wszystko. :piwo:

Kasprzak 22.07.2005 10:16

moze i odkopuje...ale jak zaznacze juz mark in i mark out
a chcialbym zrobic tak ze np. 1 avika dlugiego podziele na kilka mniejszych avików.
Jak to zrobic w ULEAD DVD WORKSHOP 2. Albo Pinnacle, albo Premiere :)
bo nie umiem :(

PIOTR34 22.07.2005 11:46

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
moze i odkopuje...ale jak zaznacze juz mark in i mark out
a chcialbym zrobic tak ze np. 1 avika dlugiego podziele na kilka mniejszych avików.
Jak to zrobic w ULEAD DVD WORKSHOP 2. Albo Pinnacle, albo Premiere :)
bo nie umiem :(

Avika podzielisz za pomocą virtualdub'a Tu
Jeszcze jedna kwestia? to jest divx czy DV\Avi

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:55.