![]() |
clonecd i nero problem z xp
od czasu kiedy zainstalowałem jako drugi system xp pl (na wersji ang. było ok ,też był jako drugi)mam problem z kopiowaniem w locie bufory napełniają się do 100% i po rozpoczęciu nagrywania po 5% oprużniają się i ładują na nowo tylko na chwilę i potem to samo aż do przerwania nagrywania .Dzieje się to na clonie i nero tak samo .
dzieje się tak pod xp i pod 98,sprawdzałem na liteonie 121032b i na ricoh 8x8x32 ,sprawdzałem na dwóch różnych komp. mam c600 256ram 20G dotąd było wszystko ok. P.S. w trakcie kopiowania danych z twardego na płyte jest tak samo. HELP!!!!! |
Od razu podkresle ze wydaje mi sie !!! ze przy nagrywaniu masz wlaczona opcje "track at once" wtedy bufor tak jakby zapelnial sie i oproznial cyklicznie wlacz "disc at once" i sprobuj cos wypalic (co to disc at once DAO i track at once TAO przeczytasz na glowne stronie cdrinfo po prawej stronie porady i pojecia)
:) >Majonez< |
niestety to sprawdziłem na początku i wszystko jest dao i nero i clon i pod xp i pod 98 :(((
|
powodem był źle ustawiony bios
|
Może ku przestrodze opiszesz krótko jakie ustawienia biosu wpływają na właśnie takie zachowywanie się buforów .
|
ustawienie'' sdram latency time'' nie dostosowane do sprzętu to znaczy przy rozruchu komputera zaraz przed rozpoznaniem napędów to powyższa linijka z dopisem
''is 2 ''.domyślnie bios ustawia 3 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:51. |