Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Dvd-rom i korekcja błędów- trudny wybór (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-rom-korekcja-bledow-trudny-wybor-48652/)

Esiek 23.02.2005 17:56

Dvd-rom i korekcja błędów- trudny wybór

Witam,
w koncu nadeszla chwila w ktorej moj zasluzony asus e616 postanowił odejsc na emeryturke i stoje wlasnie nad dosyc powaznym problemem.
Otóz zamierzam kupic nowy dvd-rom , jak wiadomo ceny sa fajne ok 100zł tylko jaki model wybrac... bylem co prawda zadowolony z asusa( udma 100 podpiety z dyskiem bez zgrzytow) ale.. no wlasnie zawsze jest ale, jego korekcja bledow pozostawiala wiele do życzenia. I tu moje pytanie: Jaki nepęd dvd-rom dostepny na rynku ma obecnie NAJLEPSZA korekcje bledow gdyz to jest dla mnie zdecydowanie najwazniejsze. Najlepsza korekcje dla mnie maja nagrywarki liteona i tu drugie pytanie czy korekcja dvdrom liteona i dvd rom nagrywarki liteona ma ten sam mechanizm i jest rownie skuteczna czy to dwie osobne sprawy??
Mysle nad:
Toshiba SD-M1912
Asus DVD-E616P2
Aopen DVD1648
LiteON SOHD-167T

Ktos moze mial/ma jakies z tych modeli i moze cos o ich korekcji bledow powiedziec?? Chodzi mi głownie o korekcje na plytach dvd, do odczytu cd mam niezdartego liteona 5237s :)
Będe bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc :idea:

Esiek 24.02.2005 20:51

Czy naprawde nikt nie miał kontaktu z tymi napędami??.. cos mi sie wierzyc nie chce
HELP ???

VIZZARD 24.02.2005 21:03

TU jest kilka zdań o SD-M1912 :czytaj:

:mruga:

Esiek 24.02.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
TU jest kilka zdań o SD-M1912 :czytaj:

Thx, czytałem, studiowalem to ale nie mam zadnego odniesienia jak np poradzilby sobie z tymi testami liteon, mialem nadzieje ze ktos np mial kotrys z tych napedow i moze cos o nim powiedziec pod katem korekcji bledow, ja np moge powiedziec ze jesli chodzi o korekcje bledow to asusa e616 bym nie wybral itp..

VIZZARD jaki ty masz dvd-rom(o ile masz) ??
:idea:

VIZZARD 24.02.2005 21:21

Cytat:

Napisany przez Esiek
Thx, czytałem, studiowalem to ale nie mam zadnego odniesienia jak np poradzilby sobie z tymi testami liteon, mialem nadzieje ze ktos np mial kotrys z tych napedow i moze cos o nim powiedziec pod katem korekcji bledow, ja np moge powiedziec ze jesli chodzi o korekcje bledow to asusa e616 bym nie wybral itp..

VIZZARD jaki ty masz dvd-rom(o ile masz) ??
:idea:

Mam :taktak:

Liteon 832S :>

Ale na moją SD-M1712 raczej nie narzekałem :nie:

Wydaje mi się, że miała dość dobrą korekcję

Bardzo dobrze robiła zrzuty audio :taktak:

No i nie była przy tym aż tak przeraźliwie głośna :nie:

:D

tytusdezoo 24.02.2005 23:37

Ja miałem tego AOPENa i LITEONa. Aopen to clon pioneera bardzo cichy sprawny napęd nagrywane czyta z szybkością max 8x. CZytał bez problemu wszystkie nośniki. LITEON jest głośny a przerobiony bardzo głośny, jednak nagrywane płyty może czytać max 16x (po wgraniu odpowiedniego biosu).

Moim zdaniem LITEON czyta bardzo sprawnie wszystkie nagrywane nośniki DVD , myślę że robi to nwet najlepiej z wszystkich dostępnych napędów na rynku.

Toshibe pomiń to SAMSUNG..... :ysz:

Esiek 24.02.2005 23:42

Dzięki, własnie tak sie skłaniam do liteona, glosnosc absolutnie nie ma dla mnie znaczenia, głównie korekcja.

VIZZARD 24.02.2005 23:58

Jeżeli glośność nie gra roli :nie:

To faktycznie - Litek

A model 1712 na szczęście jeszcze nie był Samsungiem :>

:D

Esiek 25.02.2005 00:06

Dzieki Panowie :piwo:
Takie pytanko tylko, bo asusa mialem teraz podpietego razem z dyskiem co pozwalalo mi na bezproblemowe kopiowanie w locie gdyz nie sa z nagrywarka na tej samej tasmie, problemu nie bylo poniewaz jak wiadomo asus jest udma 100 tak samo jak dysk, czy jak podepne litka razem z dyskiem to bedzie duza roznica w wydajnosci?? Trzeba bedzie zainwestowac wtedy w jakis dodatkowy kontroler ide??

VIZZARD 25.02.2005 00:15

Cytat:

Napisany przez Esiek
Takie pytanko tylko, bo asusa mialem teraz podpietego razem z dyskiem co pozwalalo mi na bezproblemowe kopiowanie w locie gdyz nie sa z nagrywarka na tej samej tasmie, problemu nie bylo poniewaz jak wiadomo asus jest udma 100 tak samo jak dysk, czy jak podepne litka razem z dyskiem to bedzie duza roznica w wydajnosci?? Trzeba bedzie zainwestowac wtedy w jakis dodatkowy kontroler ide??

Najlepiej sprawdź to sam :taktak:

Jakiś HDTach czy BurstCopy :czytaj:

DanielP 25.02.2005 08:19

A ja od 2 lat mam Asus DVD-E616 i jestem bardzo zadowolony.
Naped czyta wszystko, przy tym jest szybki i bardzo cichy (ma specjalne technologie wyciszania opatentowane przez Asusa). Co do korekcji tego napedu, to wystarczy poczytac test na cdrinfo.pl i przekonac sie o tym, ze to naped o najlepszej korekcji bledow ze wszystkich mozliwych ! I dlatego tez go kupilem. Polecam - nie bedziesz zalowal. Acha, i jeszcze naped jako jedyny ma interface UDMA/100 (mozna go podpinac na tasmie razem z dyskami).

Cytat:

Napisany przez Esiek

Jesli Litek nie jest UDMA100 i podepniesz go na tej samej tasmie z dyskiem, to oba napedy beda dzialaly w tym wolniejszym trybie - czyli pewnie UDMA/33.
ROznica wydajnosci bedzie bardzo duza, jesli chodzi o dysk. Nie polecam.

VIZZARD 25.02.2005 08:47

Cytat:

Napisany przez Esiek
Witam,
w koncu nadeszla chwila w ktorej moj zasluzony asus e616 postanowił odejsc na emeryturke i stoje wlasnie nad dosyc powaznym problemem.

Cytat:

Napisany przez DanielP
Naped czyta wszystko, przy tym jest szybki i bardzo cichy (ma specjalne technologie wyciszania opatentowane przez Asusa). Co do korekcji tego napedu, to wystarczy poczytac test na cdrinfo.pl i przekonac sie o tym, ze to naped o najlepszej korekcji bledow ze wszystkich mozliwych ! I dlatego tez go kupilem. Polecam - nie bedziesz zalowal. Acha, i jeszcze naped jako jedyny ma interface UDMA/100 (mozna go podpinac na tasmie razem z dyskami).

:\

Esiek 28.02.2005 23:44

Cytat:

Napisany przez DanielP

Nie no w sumie co do asusa byłem raczej zadowolony ale zeby on miał dobra korekcje to nie powiem..Albo trafilem na taki egzemplarz albo ni emiałes jeszcze PRAWDZIWEJ płytki ktora wymaga korekcji, ja jua mialem takich wiele i wiem jak bardzo asus ustepuje innym dvd-rom.
Raczej biore litka ze wzgledu na cene i nadzieje ze korekcja bedzie choc zblizona do tej z ich nagrywarek, asus e616p2 czyli ten nowy odpada poprzez brak obslugiwania subkanałow a aopen dostac u nas dosc ciezko po przystepnej cenie. Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

DanielP 28.02.2005 23:54

Cytat:

Napisany przez Esiek
Nie no w sumie co do asusa byłem raczej zadowolony ale zeby on miał dobra korekcje to nie powiem..Albo trafilem na taki egzemplarz albo ni emiałes jeszcze PRAWDZIWEJ płytki ktora wymaga korekcji, ja jua mialem takich wiele i wiem jak bardzo asus ustepuje innym dvd-rom.
Raczej biore litka ze wzgledu na cene i nadzieje ze korekcja bedzie choc zblizona do tej z ich nagrywarek, asus e616p2 czyli ten nowy odpada poprzez brak obslugiwania subkanałow a aopen dostac u nas dosc ciezko po przystepnej cenie. Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Hmmm... wydaje mi sie ze moj subkanaly obsluguje. Czyzby nowa wersja zostala okrojona ?

A co do korekcji, to nie mialem zadnych problemow, ale z drugiej strony to nie wkladalem tez do napedu plytek pochodzenia smietnikowego (glownie plytki nagrane przez moja nagrywarke, albo gazetowce, zarowno CD jak i DVD). Ale test korekcji w/g tego serwisu Asusik przeszedl znakomicie. Wtedy jak go kupowalem, to jeszcze Liteony zupelnie sie nie liczyly na rynku.

W kazdym razie wybor napedu DVD z pewnoscia jest prostszy niz wybor nagrywarki :)

Esiek 01.03.2005 01:17

Cytat:

Napisany przez DanielP
Hmmm... wydaje mi sie ze moj subkanaly obsluguje. Czyzby nowa wersja zostala okrojona ?

Dokładnie...
Cytat:

Napisany przez DanielP
W kazdym razie wybor napedu DVD z pewnoscia jest prostszy niz wybor nagrywarki :)

Ano :podbite:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:40.