Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Biały ekran przy włączaniu Windy :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/bialy-ekran-przy-wlaczaniu-windy-48759/)

sc0rpi0 05.03.2005 18:17

Udało się !! :D Pomocne okazało się wejście przez awaryjny, Driver Cleaner i potem instalka najnowszych detonatorów 66.94. Dziękuję wszystkim za pomoc - oczywiście reputki jak nic :D (tym co sie da, bo niektórym dawałem ostatnio)

Piterniel 28.02.2005 14:58

Usuń stery i użyj DriverCleaner - aplikacja Freeware ;)

sc0rpi0 28.02.2005 13:58

Witam ponownie.
Otóż dalej nie rozwiązałem problemu. Wszedłem przez awaryjny, odinstalowałem sterowniki (win9x.23.11 - chyba najpopularniejsze) i potem hulał (przy 16 kolorach), no ale gdy jeszce raz zainstalowałem stery jest dalej kiszka.

Co zauważyłem: Ekran był cały biały, ponieważ była ustawiona biała tapeta, jak ustawiłem np. niebieską z jakimiś kotkami to cały ekran był niebieski, tak jakby monitor łapał tylko malutki kawałek tapety i rozciągał ją na cały ekran. Regulacje monitora nic nie dają, kursora myszki ani widu ani słychu.

Co ciekawe na drugim monitorze jest to samo, ale na trzecim (stary IBM) chodzi :P Już wogóle zgłupiałem.

Poszukam sterowników do tego monitora (bo musi chodzić na tym Belinea 19") i może innych sterów do grafiki.

Przypominam, że ekran jest cały biały (lub niebieski lub inny w zależności od tapety) dopiero po wejściu w Win 98, poczatkowo wszystko działa OK.
Miał ktoś kiedyś takie jazdy ??

Maciej 25.02.2005 22:41

może częstotliwość odświeżania monitora jest za wysoka?.

sc0rpi0 25.02.2005 19:31

Więc chyba sterowniki monitora nie mają wpływu na to bo takowych wogóle nie instalowałem, graficzne są 23.11, ale spróbuje je usunąć i uruchomić kompa znów.
Mam nadzieję że wszystko pójdzie ok. Dzięki za pomoc.
Niestety będę mógł to sprawdzić dopiero w poniedziałek :(

siwy_mw 25.02.2005 19:29

odpal w trybie VGA i wywal sterowniki od karty i monitora, a nastepnie w normalnym trybie zainstaluj na nowo, sprawdzone dziala :piwo:

Piterniel 25.02.2005 19:19

Instaluje się monitor. Domyślnie jest chyba Monitor Plug&Play

sc0rpi0 25.02.2005 19:16

Chodzi Ci o stery do grafy czy jakieś do monitora? Bo ja nigdy do monitora sterowników nie instalowałem i do tego monitora co jest tam w firmie sterowników nie mam. Ale moge ewentualnie poszukać.

Predi 25.02.2005 18:49

hmmm.... sproboj wejsc na awaryjny i zmienic sterownik monitora (o ile sie da)

sc0rpi0 25.02.2005 18:09

Biały ekran przy włączaniu Windy :(

Witam mam taki oto problem:
Formatowałem wujkowi firmowy komputer (Athlon 750mhz, grafika GeForce 2 32mb), cały proces robiłem u siebie w domu na moim monitorze (philips 105E 15''). Wgrałem Windows 98 i wszystko u mnie hulało ładnie.
Gdy wujek wziął jednostkę do siebie okazało się, że po podłączeniu komputera do jego monitora przy włączniu windy jest cały biały ekran i na środku czarny pasek :'( . Co ciekawe tak samo dzieje się u niego na innym podłączonym monitorze.
Dodam, że przy włączeniu kompa wszysto działa ok (wyszukije dyski, pokazuje się logo win98 i wszystko działa, kolory itp). Biały ekran wyskakuje dopiero wtedy, gdy ma się pokazać pulpit.

Co może mieć na to wpływ. Nie wydaje mi się, żeby rozdzielczość, bo ustawiłem 800x600 i 16bit a z tym powinien sobie poradzić każdy monitor.
U wujka w firmie jest jedna Belinea 19'' i jeden starszy komputer nie wiem jaki.

Ktoś spotkał się kiedyś z czymś takim?
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:12.