![]() |
Bia³y ekran przy w³±czaniu Windy :(
Witam mam taki oto problem:
Formatowa³em wujkowi firmowy komputer (Athlon 750mhz, grafika GeForce 2 32mb), ca³y proces robi³em u siebie w domu na moim monitorze (philips 105E 15''). Wgra³em Windows 98 i wszystko u mnie hula³o ³adnie. Gdy wujek wzi±³ jednostkê do siebie okaza³o siê, ¿e po pod³±czeniu komputera do jego monitora przy w³±czniu windy jest ca³y bia³y ekran i na ¶rodku czarny pasek :'( . Co ciekawe tak samo dzieje siê u niego na innym pod³±czonym monitorze. Dodam, ¿e przy w³±czeniu kompa wszysto dzia³a ok (wyszukije dyski, pokazuje siê logo win98 i wszystko dzia³a, kolory itp). Bia³y ekran wyskakuje dopiero wtedy, gdy ma siê pokazaæ pulpit. Co mo¿e mieæ na to wp³yw. Nie wydaje mi siê, ¿eby rozdzielczo¶æ, bo ustawi³em 800x600 i 16bit a z tym powinien sobie poradziæ ka¿dy monitor. U wujka w firmie jest jedna Belinea 19'' i jeden starszy komputer nie wiem jaki. Kto¶ spotka³ siê kiedy¶ z czym¶ takim? Dziêkujê z góry za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam |
hmmm.... sproboj wejsc na awaryjny i zmienic sterownik monitora (o ile sie da)
|
Chodzi Ci o stery do grafy czy jakie¶ do monitora? Bo ja nigdy do monitora sterowników nie instalowa³em i do tego monitora co jest tam w firmie sterowników nie mam. Ale moge ewentualnie poszukaæ.
|
Instaluje siê monitor. Domy¶lnie jest chyba Monitor Plug&Play
|
odpal w trybie VGA i wywal sterowniki od karty i monitora, a nastepnie w normalnym trybie zainstaluj na nowo, sprawdzone dziala :piwo:
|
Wiêc chyba sterowniki monitora nie maj± wp³ywu na to bo takowych wogóle nie instalowa³em, graficzne s± 23.11, ale spróbuje je usun±æ i uruchomiæ kompa znów.
Mam nadziejê ¿e wszystko pójdzie ok. Dziêki za pomoc. Niestety bêdê móg³ to sprawdziæ dopiero w poniedzia³ek :( |
mo¿e czêstotliwo¶æ od¶wie¿ania monitora jest za wysoka?.
|
Witam ponownie.
Otó¿ dalej nie rozwi±za³em problemu. Wszed³em przez awaryjny, odinstalowa³em sterowniki (win9x.23.11 - chyba najpopularniejsze) i potem hula³ (przy 16 kolorach), no ale gdy jeszce raz zainstalowa³em stery jest dalej kiszka. Co zauwa¿y³em: Ekran by³ ca³y bia³y, poniewa¿ by³a ustawiona bia³a tapeta, jak ustawi³em np. niebiesk± z jakimi¶ kotkami to ca³y ekran by³ niebieski, tak jakby monitor ³apa³ tylko malutki kawa³ek tapety i rozci±ga³ j± na ca³y ekran. Regulacje monitora nic nie daj±, kursora myszki ani widu ani s³ychu. Co ciekawe na drugim monitorze jest to samo, ale na trzecim (stary IBM) chodzi :P Ju¿ wogóle zg³upia³em. Poszukam sterowników do tego monitora (bo musi chodziæ na tym Belinea 19") i mo¿e innych sterów do grafiki. Przypominam, ¿e ekran jest ca³y bia³y (lub niebieski lub inny w zale¿no¶ci od tapety) dopiero po wej¶ciu w Win 98, poczatkowo wszystko dzia³a OK. Mia³ kto¶ kiedy¶ takie jazdy ?? |
Usuñ stery i u¿yj DriverCleaner - aplikacja Freeware ;)
|
Uda³o siê !! :D Pomocne okaza³o siê wej¶cie przez awaryjny, Driver Cleaner i potem instalka najnowszych detonatorów 66.94. Dziêkujê wszystkim za pomoc - oczywi¶cie reputki jak nic :D (tym co sie da, bo niektórym dawa³em ostatnio)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:29. |