![]() |
Pioner 109
Bardzo dziwne bo u mnie jest na odwrót tłoki ripuje 4x (DL) bo takie narazie miałem w ręce. A co do nagrywanych to max 12x. Co ciekawe obojętnie czym ripuje to i tak osiąga taką predkość. Nagrywanie ok. Chociaż nie miałem za bardzo na czym sprawdzić bo Manta Emperor którą posiadam to takie coś co po "napluciu i wytarciu o spodnie" czyta każdą płyte (oczywiście daleki jestem od takich praktyk) ale nie miałem już czym udławić tego czytnika przy testach i raz tak zrobiłem. Natomiast testowałem na czytniku DVD ROM TEAC. Mocno wyeksploatowanym (3 lata). Na dziesięć nagranych OMEG, 4 sztuki wogule sie niechą czytać w tym napędzie, poprostu płyta sie wogóle nie wczytuje. Co do rasowych nośników (MAXELL, SONY, TDK, VERBATIN, PLATINIUM) niema żadnych zastrzeżęń. Wszystkie testy wypalania odbywały sie z prędkością 4X. Bisa mam 1.17 I jeszcze jedno. Świetnie pali płytki CD AUDIO (ESPERANZA jasne) prędkość 16x, testowane pużniej na CD PLAYEŻE ffirmy TECHNICS (14 lat exploatacji) czytają sie prost perfekcyjnie. Co do czarnych to trza już zwolnic do 4x i też jest ok.
|
Mam ta nagrywarke przerobiona na A09 1.17 i dziala bardzo dobrze wszystkie plytki nagrane na niej dzialaja na stacjonarnych DVD.Jedynym mankametem to wolne ripowanie plyt.Plyty tloczone to max mi ripuje 10X.Nagrywane 6Xmax.Na zwyklej 109 jest rip lock wiec 4Xto max(moze w nowych biosach to zmienia).Po przerobce naped wykrywany jest jako UDMA-4.Pozdrawiam
|
No cóż sam sobie musiałem odpowiedzieć na pytanie o ripowaniu inwestując 340 zł w Pionka 109. Ripuje 4,7 gb w około 7 minut. Napęd jest widziany jako UDMA 4. Korekcje błądu ma jeszcze słabszą od 108. 108 pomęczy sie troche zanim wypisze komunikat o błędzie pliku i czasem nie wypisze ale za to skopiuje, natomiast 109 odrazu odmawia czytania. Czy ktoś wie jak zmusić taki napęd do odczytania wadliwych sektorów, lub zna jakis program do odzyskiwania danych z takich uszkodzonych płyt.
|
Tak wogule to musze dodać. Że kozystam od 2 lat z NERO i CLONA. Oprogramowanie to nie sprawiało mi ządnych problemów. Akomp muj to 2,5 BARTON, ASUS na czipsecie KT400, RAM512MB, ATI 6000, MAXTOR 200GB.
|
Witam
Panowie przerażacie mnie. Miałem Pionka 108d i był fantastyczny. 6 minut zajmowało mu zripowanie dowolnej nagranej płyty dvd 4,7gb. Nagrywał poprawnie 99,99% płyt. O jakich kolwiek sprzętowych konfliktach niebyło mowy, powiem wiencej napęd widziany był jako UDMA 4. Sprzedałem bo chciałem mieć coś szybszego. Wybór padł na 109D. A tu czytam że same problemy z tym są. Czyżby niebyło nikogo kto byłby w pełni zadowolony z zakupu Pioneer DVR-109?. Jeszcze małe pytanko jak szybko ripuje dane Pioneer DVR-109 z DVD-R 4,7GB, oraz czy ma dobrą korekcje błędu?. Tak wogule to musze dodać. Że kozystam od 2 lat z NERO i CLONA. Oprogramowanie to nie sprawiało mi ządnych problemów. Akomp muj to 2,5 BARTON, ASUS na czipsecie KT400, RAM512MB, ATI 6000, MAXTOR 200GB. |
Witajcie
to chyba ja jako jeden z niewielu nie mam porblemow z ta nagrywarka, jedynym mankamentem o ile mozna w ogole o takim mowic to beznadziejne wyniki w testach ktora maja sie nijak do odczytow plytak w innych napech czy to stacjonarnych czy komputerowych. Nagrywan na eproformance esperkach + i - i wsio jest oki. jedyny problem ktory mam na swojej konfiguracji ale to na inne forum, bo cos szaleje mi dzwiek zwalnia i jakby komp nie wyrabia z dekodowaniem pod XP sp 2 (3.2 HT :D, 1 GB ram) przy odczytywaniu danych z dysku WD 80GB, trochu dziwne ale najmniejszy klopot bede chyba mial jak zmienie go na inny. pozdrowka i jak najmniej problemow zycze z pionkami |
tak.. mam 1.17
|
Cytat:
|
No wlasnie!!Ja tez mam pioneera 109 i tez mam problemy z zawieszaniem sie kompa :((.Nagrane na nim płyty nie sa "widziane" przez inne napedy.Pierwszy raz sie z tym spotkałem i chyba wymienie te nagrywarke.Jeszcze jedno, czy jest jakas roznica miedzy 109 a 109d ??
|
Bo Nero to jest guwno straszne... Miałem Litka i lepiej mi wypalało na CloneDVD, miałem kilka płytek nagranych na moim Pioneerze i poszłem z nimi do kumpla, który ma Neca 3520 i wszystko chodziło bez problemów... Czyli Pioneer jest super :) A z tym zawieszaniem to na moje oko potrzebuje dobrego sprzętu :)
|
Tylko jak widze ciągle jest problem z Pionieerem 109 i Nero szczególnie jeśli chodzi o płyty DVD -R nie są rozpoznawane w innych napędach więc albo wypalać na +R albo użyć tego dziwnego programu jak dla mnie RecordNow Max 4.5 firmy Stompinc :/.
Dziwna sprawa no ale jak się nie pojawi jakieś dobre nero to tak trzeba będzie robić |
Problem się rozwiązał po zmianie taktowania na mniejsze :/ (nienaturalne), niedługo zmieniam tą płyte główną, zaraz idę do kumpla, który ma NECa sprawdzić czy płytka się odczytuje.
|
no mnie też się właśnie restartuje bez przyczyny w różnych momentach
a mam Epoxa na kt600 8KRAI może że jest na II kanale jako master z nagrywarką CD LiteOn'a? |
Spoko, spoko mam drugiego kompa Athlon 1200Mhz na ECS K7VTA3 ver. 1.1b i chodzi już kilka lat z nagrywarką Teac W540E x40x12x48 i zero problemów
|
Cytat:
Buaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh haaaaaaaaaaa!!! ECS K7S5A Buaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh haaaaaaaaaaa!!! I jeszce się dziwi ze mu się komp zawiesza!!!!!!!! Buaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh haaaaaaaaaaa!!! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:44. |