Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   uszkodzone cd (https://forum.cdrinfo.pl/f28/uszkodzone-cd-48851/)

zico73 27.02.2005 11:01

uszkodzone cd

pytanie!!jak lubgdzie odczytac uszkodzona płyte cd-odchodzi folia!!winda widzi wszystko ale nie mozna otworzyc ani przekopiowac zawrtosci-sa to same fotki.dzieki :'(

Bródka 27.02.2005 12:02

Plyty te sa juz praktycznie nie do uzytku, nie da sie nic zrobic tylko wyzucic plytke, ewentualnie sprubuj uzyc programu do odzyskiwania danych ale to duzo nie pomoze

grzeniu 27.02.2005 12:15

Jesli same fotki to przynajmniej czesc powinienes odzyskac. Probowac warto.

zico73 27.02.2005 12:45

aby było smiesznie to jest to ponad 1000 fotek z wojny w iraku-brat wrocile przed 2 tyg. i wszystko w piach :'(

kodziu 27.02.2005 13:07

Próbuj programem Bad Copy Pro lub Ontrack Easy Recovery :)

mensir67pl 27.02.2005 13:13

CD/DVD Inspector v2.1 - polecam

zico73 27.02.2005 14:53

cd clonewalczyjuz 3 godz ale 35% obrazu juz zrobione-wiec moze??

Loczek 27.02.2005 21:40

Cytat:

Napisany przez zico73
cd clonewalczyjuz 3 godz ale 35% obrazu juz zrobione-wiec moze??

Obawiam sie nic z tego nie bedzie. Clone walnie tobie obraz ale zdjec raczej nie wyciagniesz, zdaje mi sie ze beda poprostu niedostepne. Probowalbym raczej jakims progsem do kopiowania z uszkodzonych nosnikow.

Wojtek Toruń 27.02.2005 23:12

Gdzieś mi sie obiło o oczy.
Jeżeli to tylko odchodzi folia a nie została zadrapana to zamalować powierzchnie czymś nawet białym ( chyba była mowa o korektorze ) byle na wodzie a nie na zadnym nitro.
Jak juz nic nie poradzisz to warto może spróbować.
No i chyba myślę ze przydaloby sie zwolnienie napedu do minium w cdspeed.

KaPi 01.03.2005 14:35

Ja miałem coś podobnego z Worms Armageddon. Na szczęście nie zdarło się tam, gdzie była zapisana ścieżka. Wsadziłem płytkę do napędu, trzymałem guzik, żeby się nie odpalił, a potem włączyłem Nero i prędkość odczytu na 1x, a nagrywania na 12x. Chodziło o to, żeby prędkość obrotów nie zdarła folii głębiej. Jeśli wsadzasz taką płytę do napędu i ona wiruje 52x to nie ma się co dziwić, że po wyjęciu nic z niej nie zostało... Najlepiej w Nero trzeba było ograniczyć prędkość CD do 1x, a potem kopiować po kilku fotkach, aż dojdzie się do błędu... I to tyle.

zico73 02.03.2005 10:33

:'(
Cytat:

Napisany przez Loczek
Obawiam sie nic z tego nie bedzie. Clone walnie tobie obraz ale zdjec raczej nie wyciagniesz, zdaje mi sie ze beda poprostu niedostepne. Probowalbym raczej jakims progsem do kopiowania z uszkodzonych nosnikow.

Masz racje-nic z tego ,dobe pracował cd clone ale z fotek nici.;-(kombinuje nadal-w specjalistycznych punktach wolaja od 500zł za odzysk danych!!to rozbój!!!

zico73 02.03.2005 10:36

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń
Gdzieś mi sie obiło o oczy.
Jeżeli to tylko odchodzi folia a nie została zadrapana to zamalować powierzchnie czymś nawet białym ( chyba była mowa o korektorze ) byle na wodzie a nie na zadnym nitro.
Jak juz nic nie poradzisz to warto może spróbować.
No i chyba myślę ze przydaloby sie zwolnienie napedu do minium w cdspeed.

Też to słyszałem-juz przerobiłem mase programów i chyba tylko to pozostaje.folia była lekko odklejona na brzegu-lecz niestety podczas proby kopiowania cd nagrzało sie i zwiekszyla sie powierzchnia odklejona i odtad mam bol!ale "folia"nie wydaje sie byc zniszczona ani zdarta.!!

zico73 02.03.2005 10:37

Cytat:

Napisany przez KaPi
Ja miałem coś podobnego z Worms Armageddon. Na szczęście nie zdarło się tam, gdzie była zapisana ścieżka. Wsadziłem płytkę do napędu, trzymałem guzik, żeby się nie odpalił, a potem włączyłem Nero i prędkość odczytu na 1x, a nagrywania na 12x. Chodziło o to, żeby prędkość obrotów nie zdarła folii głębiej. Jeśli wsadzasz taką płytę do napędu i ona wiruje 52x to nie ma się co dziwić, że po wyjęciu nic z niej nie zostało... Najlepiej w Nero trzeba było ograniczyć prędkość CD do 1x, a potem kopiować po kilku fotkach, aż dojdzie się do błędu... I to tyle.

Dokładnie stalo sietak jak mowisz-predkosc obrotow zdarla folie!!sprawdze i dam odpowiedz!!

zico73 05.03.2005 11:26

i zła wiadomosc!!tydzien walki i tylko mala czesc fotek odzyskana,i to te najmniej wazne;-(

Maciej 05.03.2005 12:25

pytam tylko z czystej ciekawości..
te fotki na jakiej płycie były nagrane?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:27.