Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Nieprawidłowy dostęp do komórki pamięci (https://forum.cdrinfo.pl/f13/nieprawidlowy-dostep-komorki-pamieci-48893/)

rutko10 28.02.2005 09:41

Nieprawidłowy dostęp do komórki pamięci

DVD Shrink 3.2
1.open disc -w momencie skanowania płyty pojawia się komunikat o błędzie na płycie "Nieprawidłowy dostęp do komórki pamięci" i koniec skanowania.
2. W Clone DVD-Ta sama płyta- próba kopii skutkuje nagraniem tylko jednego z dwóch odcinków filmu
Jak rozwiązać ten problem ??

Mirek-1977 28.02.2005 14:01

opisywany problem to rzadkość (pierwszy raz prawdę pisząc), jest to problem odosobniony dotyczący jednego lub nie wielu przypadków
musisz więc podać więcej danych
czy to płytka tłoczona (zapewne tak)
co tam na niej jest nagrane (tytuł - może ktoś nad nim już pracował)

spróbuj skopiować używając DVD Decrypter lub Smart Ripper
a później wrzuć to do Shrinka

rutko10 28.02.2005 22:24

Oryginał "Czterej pancerni i pies"cz.3 i 4-płyta dwustronna-jestem jej pierwszym użytkownikiem. Odtwarza bez problemu ale w momencie próby kopii zachowuje się tak jak podałem w poscie. W części 11 i 12 ten sam problem. Jak ewentualnie sprawdzić co jest z błędem i jak się tego pozbyć.
dzięki za zainteresowanie.

evergreen 15.03.2005 15:28

mam ten sam problem,i nie ma znaczenia jaka to płytka zakodowana,oryginalna czy ripowana.Nagrywarka liteon 832s sprawdzona-działa,pamięć kingmax sprawna.Niedługo bedę wymieniał procesor z płytą wtedy będzie wiadomo bo nikt na to pytanie nie umie odpowiedzieć co jest tego przyczyną

LUCAN 15.03.2005 16:17

1. Problem z cyklu "Co robię źle ...". Źle można robić na wiele sposobów, dobrze - co najwyżej na kilka. Jeden z tych sposobów wskazał już @Mirek-1977. Metoda z DVDDecrypter nie zawodzi !!!. Zrzućcie wpierw na HDD tym programem, a jeśli nadal będą kłopoty - wtedy pytajcie.
2. @rutko10, w pierwszym poscie napisał:
"W Clone DVD-Ta sama płyta- próba kopii skutkuje nagraniem tylko jednego z dwóch odcinków filmu.."
zaś w kolejnym
"Oryginał "Czterej pancerni i pies"cz.3 i 4-płyta dwustronna..."
Czy mam rozumieć, że CloneDVD "za jednym zamachem" ma skopiować obydwie strony płyty ???
Pozdr

rutko10 16.03.2005 18:24

w żadnym razie . ma zrobić kopię tylko jednej strony
rutko10

evergreen 19.03.2005 08:31

lucan tu nie chodzi o program do ripowania,bo u mnie chodziły wszystkie bez problemu a teraz nie chodzi żaden,przypuszczam że to sprawa bardziej sprzętowa niż programowa

LUCAN 19.03.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez evergreen
lucan tu nie chodzi o program do ripowania,bo u mnie chodziły wszystkie bez problemu a teraz nie chodzi żaden,przypuszczam że to sprawa bardziej sprzętowa niż programowa

Odpowiedzcie zatem, czy przeprowadziliście próby DVDDecryptem, jaki był tego wynik, czy zrzucone na HDD pliki odtwarzają się bez problemu na np PowerDVD ...
czy też DVDDecrypter w ogóle nie chciał zaczytać tej płytki?
Taka dyskusja do niczego nie prowadzi.
Pozdr

evergreen 19.03.2005 13:27

dvd decrypter zrzucił,nagrywarka nagrała,sęk w tym że zrzucił z błędami i z błędami się nagrało

LUCAN 19.03.2005 14:15

Cytat:

Napisany przez evergreen
dvd decrypter zrzucił,nagrywarka nagrała,sęk w tym że zrzucił z błędami i z błędami się nagrało

Nie chciałgym Cię urazić, ale przypomina to rozmowę z "obrazem".
Kolejny raz stawiasz diagnozę przed ustaleniem przyczyny (cyt:"...przypuszczam że to sprawa bardziej sprzętowa niż programowa...").
Stwierdziłeś, że DVDDecrypter zrzucił Ci na HDD. Czy zgłaszał jakieś błędy, wykrył błędne sektory?, jeśli nie - przechodzisz do drugiego kroku - sprawdzenia tego materiału na PowerDVD (kto nagrywa na płytkę bez uprzedniego sprawdzenia ?!!). Wcale nie jestem przekonany, że DVDDecrypter zrzucił z błędami - po jakich objawach to stwierdzasz? A może to wina samego nagrywania, kiepskich nośników, zbyt dużej prędkości nagrywania etc.
Ale widzę już postęp, bo zrzuciłeś na HDD, a wątek rozpoczynał się od tego, że żaden program nie chciał tego "ugryźć"
Sprawdzaj po każdej operacji, a wynik na pewno będzie pozytywny.
Pozdr.

PS. Nie można wykluczyć jakiegoś szczególnego zabezpieczenia, którego DVDDecrypter nie ruszy, choć wątpię, szczególnie przy filmach typu "Czterej pancerni i pies".

evergreen 20.03.2005 11:40

dzięki lucan za pomoc,u mnie jest to prawdopodobnie uszkodzenie płyty głównej ,memtest86 nie wykrywa żadnych błędów a GoldMemory sypie nimi jak z rękawa.Pamięć testowałem na dwóch innych kompach i jest bez zarzutu.
Dzisiaj będę wiedział na pewno jak sprawdzę jeszcze procesor.
Lucan jeśli miałbym każdy film sprawdzać dvdpower to doczekałbym starości,każdy film analizuje dvdshrinkiem-metoda 100% pewna.Nagrywam tylko na TDK DVD+R najwyżej x4.Poza tym ta usterka nastąpiła z dnia na dzień i od tej pory nie nagrałem poprawnie żadnej płytki a programów do ripowania jakich próbowałem nie jestem nawet w stanie wymienić(za każdym razem to samo) więc wiesz dlaczego upierałem się przy usterce sprzętu ;)

evergreen 22.03.2005 16:35

sprawa rozwiązana wszystko działa jak należy

Tachion 26.03.2005 18:07

evergreen

I jaka byla tego przyczyna podaj bo mnie to ciekawi bo tez tak mialem z jedna plyta przy analizowaniu tez pod koniec wyskoczyl mi ten blad ale jak powtorzylem proces to film wszedl bez problemu oczywiscie w dvd shrinku

evergreen 27.03.2005 09:52

jak ci się to raz zdarzyło to wszystko masz w porządku,czasami tak się zdarza.Mnie nie chciał zrobić żadnej płytki ani oryginalnej ani zripowanej,przy analizie wywalał ten błąd.
Wina była procesora który zle adrsował komórki pamięci,na dodatek w goldmemory pokazywało błędy pamięci.pozdro.

czechoj 27.03.2005 20:56

Witam w swięta
Ma podobny komunikat po zakończeniu jednego z procesów w trakcie tworzenia płyty DVD w TFM. Jednak po zatwierdzeniu przyciskiem OK program działa dalej. I nie ma "optycznie" zadnych problemów. Będę dziś w nocy przerabiał film i dokładnie sprawdzę co i jak. Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:21.