Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-3500A - problem z rozpoznaniem płytek DVD+RW (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-3500a-problem-rozpoznaniem-plytek-dvd-rw-48951/)

ZgrabnyWuj 01.03.2005 14:00

NEC-3500A - problem z rozpoznaniem płytek DVD+RW

mój nowy NEC-3500A - płytki DVD+RW widzi jako DVD+R, krótko po zainstalowaniu urządzenie działało poprawnie, a potem kicha, próbowałem różne nośniki (EMTEC, TDK, SONY, ESPERANZA) zawsze z tym samym skutkiem. Oprogramowanie: Winda XP Pro, NERO 6.0 OEM.
Może ktoś wie jak temu zaradzić :) ??? :)

adaxmax 01.03.2005 17:59

Spróbuj najnowszego biosa wgrać.

namor 01.03.2005 18:43

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez ZgrabnyWuj
mój nowy NEC-3500A - płytki DVD+RW widzi jako DVD+R....

czy aby napewno wkładasz DVD+RW ???
a może tak twierdzisz bo jest na nich znaczek RW

ZgrabnyWuj 01.03.2005 20:20

Cytat:

Napisany przez adaxmax
Spróbuj najnowszego biosa wgrać.

Dzięki adaxmax, wgrałem 2.18 i nic z nie-firmowymi na razie nie eksperymentuje

ZgrabnyWuj 01.03.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez namor
czy aby napewno wkładasz DVD+RW ???
a może tak twierdzisz bo jest na nich znaczek RW

namor, jest jak mówisz: znaczek "RW", nigdzie nie ma: "DVD+RW", a to nie to samo ???
ale te "RW" pierwszego dnia pieknie się identyfikowały i formatowały, inna sprawa, że po kilku dniach nie dalo się ich odczytać, ponownie sformatować, czy też nagrać jako zwykłe DVD+R

Dzięki za odp., jeśli możesz to uzupełnij ten temat, pls. tym bardziej, że siedzi przy mnie mały ludek i pyta kiedy będzie można te +RW formatować,
narka

namor 01.03.2005 21:11

Cytat:

Napisany przez ZgrabnyWuj
namor, jest jak mówisz: znaczek "RW", nigdzie nie ma: "DVD+RW", a to nie to samo ???
ale te "RW" pierwszego dnia pieknie się identyfikowały i formatowały, inna sprawa, że po kilku dniach nie dalo się ich odczytać, ponownie sformatować, czy też nagrać jako zwykłe DVD+R

Dzięki za odp., jeśli możesz to uzupełnij ten temat, pls. tym bardziej, że siedzi przy mnie mały ludek i pyta kiedy będzie można te +RW formatować,
narka

ten znaczek to logo formatu DVD+R/RW
tak więc zaczek ten w twoim przypadku nie oznacza że jes to płyta DVD+RW
jest on zamieszczany zarówno na płytach DVD+R i DVD+RW a o tym jaka to jest płyta musi być konkretny napis tj.DVD+R lub DVD+RW
sprawdz dokładnie jaki masz napis ,prawdopodobnie jest to DVD+R

adaxmax 02.03.2005 16:57

Może u mnie ciężko z zakumaniem ale ma rozumieć że płyty DVD+R ze znaczkiem RW nie są płytami DVD+RW czy są ale dotyczy to tylko wybranych nagrywarek że są widziane jako DVD+RW.

karolkiewicz 02.03.2005 22:48

Na płycie musi być wyraźnie napisane DVD+RW na środku, a nie DVD+R a na dole RW (taka płyta to jednokrotna jest i basta). Zwracaj na to uwagę. Można poznać też po cenie jednokrotna około 1 do 2 zł. Wilokrotna 5 do 8 zł. Też się na to kiedyś nabrałem. Z drugiej strony takie zamylanie jest nie potrzebna.

karolkiewicz 02.03.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez adaxmax
Może u mnie ciężko z zakumaniem ale ma rozumieć że płyty DVD+R ze znaczkiem RW nie są płytami DVD+RW czy są ale dotyczy to tylko wybranych nagrywarek że są widziane jako DVD+RW.

i to nie zależy od nagrywarki

adaxmax 03.03.2005 15:06

do karolkiewicz dzięki za uchronienie mnie bo nawet nie wiedziałem przed tym numerem bo pewnie bym się nacioł nato kiedyś.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:44.