Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Jak zrobic samodzielnie DVD-Rip'a, bez pomocy softu "DVDRip" ? (https://forum.cdrinfo.pl/f16/jak-zrobic-samodzielnie-dvd-ripa-bez-pomocy-softu-dvdrip-49041/)

TBk_ 03.03.2005 00:00

Jak zrobic samodzielnie DVD-Rip'a, bez pomocy softu "DVDRip" ?

Temat troche dziwnie napisany, ale wiadomo o co chodzi ;).
Pozyczylem sobie od kolegi ostatnio Blair Witch Project, i chcialbym sobie zrobic ripa, zanim oddam film. Kwestia jest tego typu, ze chcialbym go zrobic samodzielnie, nie uzywajac programu DVDRip, ktory zreszta i tak nie zrobi tego tak jakbym chcial, zeby bylo zrobione. Po pierwsze, nie pasuje mi rozdzielczosc z jaka program ten ripuje film, i po drugie, obraz po zripowaniu jest na caly ekran, a ja chcialbym, aby byl panoramiczny. Efekt koncowy ma byc taki, ze film ma byc w rozdzialce 640x480, o wielkosci 700MB :D, ew. jesli nie bedzie takiej mozliwosci to 2x700MB. Na razie nie wiem jak sie do tego zabrac, i co wazniejsze z jakim softem.

sc0rpi0 03.03.2005 15:13

Może Auto Gordnian Knot ?

M@X 03.03.2005 16:34

Nie rozumiem Cie torche... O ile mi wiadomo BWP bylo nakreocne kamera 4:3 zeby dawalo realistyczny efekt amatorskiej kamery. Wciskajac ripowi panorame na sile splaszczysz obraz i bedzie on szpetny i odrazajacy. Ale potem przeczysz sam sobie mowiac ze "Efekt koncowy ma byc taki, ze film ma byc w rozdzialce 640x480, o wielkosci 700MB" - sprecyzuj o co Ci chodzi, to pomozemy...

TBk_ 05.03.2005 01:59

Na ripowaniu filmow dvd jeszcze sie nie znam, dlatego szukam pomocy. Jesli sie nie da tak zrobic to trudno, ale... wiekszosc filmow.avi jakie mam sa to dvdripy, i przewaznie sa w rozdzielczosciach 640x480 z panorama, i obraz nie jest wcale splaszczony, ani jakis brzydki dla oka. Przykladowo, screen [X] cykniety z filmu, ktory ma rozdzielcosc 640x480, czy jest on w jakims stopniu splaszczony ? Chyba nie. Byc moze kopia dvd byla juz oryginalnie z panorama, dlatego obraz jest OK. Czy teraz jesli ja chce zrobic ripa z panorama, z filmu (BWP), ktory oryginalnie na dvd jest w calym ekranie, bedzie konczylo sie splaszczeniem obrazu ? Jesli tak, to pozostaje mi pozostawic tak jak jest, wiec o rozdzielczosc nie bede walczyc, ale co z reszta. Na razie probowalem DVDRip'em skompresowac to do *avi, z wybrana rozdzielczoscia 640x472, i w rezultacie wychodzi cos ok 500-900 MB (w zaleznosci od codeka), i obraz w co tu duzo mowic, kiepskiej jakosci - podczas wiekszego ruchu pojawiaja sie kwadraty. Czekam na sugestie.

M@X 05.03.2005 07:30

Dzieki za screen, juz mniej wiecej wiem o co Ci chodzi... Z BWP tak nie zrobisz, jako ze obraz 4:3 musi taki pozostac w ripie... Zatem rozdzielczosc bedzie 640 x 480 (lub 512 x 384 - dla filmow pelnoekranowych polecam!) bedzie zawierala w calosci obraz. Co do filmow panoramicznych w tej rozdzielczosci screen to jest to karygodny blad - w filmach panoramicznych czarne pasy powinny byc przyciete, by kodek nie marnowal cennego bitrate na opisywanie czarnych pasow. Rozdzielczosc wowczas powinna wynosic odpowiednio np. 640 x 352 (dla 1.85:1) i 640 x 272 (dla 2.35:1).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58.