Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Rozstawienie glosnikow 7.1 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/rozstawienie-glosnikow-7-1-a-49345/)

adbok 09.03.2005 16:44

kupiem cos takiego http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=44297232

andrzejj9 09.03.2005 13:23

Cytat:

Napisany przez adbok1
Ikea jest jakies 70-80km ;)odemnie ;(ahah;(

Nie wiem, czy przez internet nie można też zamawiać. A nawet jeśli nie, to większość asortymentu IKEI dostaniesz też na Allegro u różnych sprzedających. I to nawet w porównywalnych cenach.

adbok 09.03.2005 13:11

Ikea jest jakies 70-80km ;)odemnie ;(ahah;(

andrzejj9 09.03.2005 12:37

Cytat:

Napisany przez adbok1
Na allegro znalazlem calkiem fajne wiszace uchwyty pod glosniki ;)za 11.99 :)chyba takie kupie bo jak bym sam robil to by moze nawet drozej wynioslo;)a tak to za mala kase;)

Zobacz jeszcze w IKEI. Oni mają sporo tego typu wynalazków i to czasami całkiem praktycznych i niedrogich.

adbok 09.03.2005 12:35

Na allegro znalazlem calkiem fajne wiszace uchwyty pod glosniki ;)za 11.99 :)chyba takie kupie bo jak bym sam robil to by moze nawet drozej wynioslo;)a tak to za mala kase;)

andrzejj9 09.03.2005 12:22

Cytat:

Napisany przez Edwardo
nie mylisz sie :)

No to w takim razie zostaje wyjście, że to musi być głośnik ;)

http://www.jonczak.pl/oferta.php?id_towaru=523

Edwardo 09.03.2005 12:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Ale jeśli kolumny są trzydrożne, to chyba znaczy, że mają trzy osobne głośniki do różnych tonów. Mylę się?

nie mylisz sie :)

andrzejj9 09.03.2005 12:12

Cytat:

Napisany przez Edwardo
ale ty masz tam z tylu glosnik czy dziure bassreflex? bo to roznica ;)

Wydaje mi się, że głośnik, ale sprawdzić jeszcze nie mogę, bo wieżę dopiero zamówiłem. Będę miał na (mam nadzieję) dniach.

Ale jeśli kolumny są trzydrożne, to chyba znaczy, że mają trzy osobne głośniki do różnych tonów. Mylę się?

Edwardo 09.03.2005 12:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dokładnie.. Wieża, którą właśnie kupuję ma trzydrożne kolumny, z czego z przodu są tylko dwa wyjścia, natomiast trzecie z tył. Trochę się na początku zdziwiłem, jak to zobaczyłem, ale okazało się, że jest to zrobione celowo i tak właśnie ma być.

ale ty masz tam z tylu glosnik czy dziure bassreflex? bo to roznica ;)

Edwardo 09.03.2005 12:05

ta, podstawki na allegro po 90zl za 2 sztuki... samemu mi sie nie chce robic...

adbok 09.03.2005 11:25

A mial by Ktos jakis pomysl albo plan na zrobienie podstawek pod te glosniki ??

nimal 09.03.2005 11:00

soundroundy sa cichsze
ja swoje pogramowo wzmocniam (w stacjonarce), natomiast w komuterowym zestawie nie, ale za to stoja blizej mnie
co do rozstawinai - owszem, byly kiedys pomysly zeby tylne glosniki tworzyly tyklo tlo - czyli nie byly latwe do zlokalizowania - ale to byly czasy spred wprowadzenia standardow ac3 i dts, w ktorych lokazlizacja wszystkich kanalow jest kluczowa dla efektu
jak je rozstawiac? tak jak mozesz, w kierunku sluchacza (pamietaj ze im blizej beda tym efekt mozniejszy, ale za to mniejsze pole na ktorym efekt slychac - w sumie logiczne), przody z przodu (ale odkrycie :D ) itd wg instrukcji/schematow itd itp

co do wczesniejszego problemu ze jeden cichszy - podlacz satelitki odwrotnie to zobaczysz - jesli nadal ta sama jest cichsza to karta szwnkuje, jezeli zas cichsza bedzie ta przeciwna (czyli fizycznie ta sama tylko inaczej podlaczona) to glosnik walniety
ale nie testuj na filmie tylko na programie generujacym dziwkei testowe - powinien byc jakis w sterowniku karty dziwekowej

edit:
co do kierunkowosci glosnikow - oczywiscie to co napisalem dotyczy tylko standardowych konstrukcji, sa, o czym wspomnial andrzej, konstrukcje ktore same powoduja rozmycie i jet to zamierzone
szczytem takiego podejscia byly dipolowe glosniki, ktorych jednak juz od lat sie nie produkuje

andrzejj9 09.03.2005 10:59

Cytat:

Napisany przez Edwardo
niekoniecznie...
souroundy mozesz skierowac na tylnia sciane, wtedy powstanie wieksze "wypelnienie przestrzenia dziwiekowa" ale bedzie trudniejsza lokalizacja zrodla dla sluchacza.

Dokładnie.. Wieża, którą właśnie kupuję ma trzydrożne kolumny, z czego z przodu są tylko dwa wyjścia, natomiast trzecie z tył. Trochę się na początku zdziwiłem, jak to zobaczyłem, ale okazało się, że jest to zrobione celowo i tak właśnie ma być.

soften 09.03.2005 10:51

Witam też mam Solteka i ostatnio padła mi Audigy w serwisie leży podłączyłem głośniki pod zintegrowaną jak Ty i u mnie oba tylnia bardzo cicho grają wiec radził bym zakupić sound blastera live 5.1 np naprawde różnice słychać. Jak chcesz i siedzisz blisko przednich to zamien kable w dźwiekówce zielony zamień z czarnym i wtedy tylnie bedą grały głośniej :) Napewno to wina dźwiekówki.

zazik 08.03.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez bakupl
No tak to już jest... Jak cio to ścisz przednie :)

Nawet jak ścisze to i ak tylnie grają nierówno Bo lewy działa poprawnie a prawy nie Teraz pytanie czy to jest problem związany z zestawem 5.1 czy z kartą dzwiękową!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:11.