Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Athlon 64 - warto? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/athlon-64-warto-49351/)

Piotr Krawczyk 08.03.2005 19:40

Athlon 64 - warto?

Witam

Chcałbym zmodernizować komputer i zastanawiam się nad procesorem AMD Athlon 64 na rdzeniu Winchester
Zależy mi aby komputer był w miarę cichy ale wydajny czy warto się zainteresować tym procesorem? Czy wydajność A64 jest porównywalna do PIV 3Ghz?

Pozdrawiam

cana 08.03.2005 20:04

1. zalezy w czym ta wydajność i jakiego a64, nazwa rdzenia to zbyt mało
2. na 1000% bedzie zimniejszy
3. a64 lepiej się sprawuje w grach od odpowiadających mu piekarników intela
4. porównujac newcastle 2k8+ na k8t800 i preszeszkota 2k8ht na i865 (reszta komponentów w obydwu blaszakach podobnych klas, twinmos vs hyperX, samsungi, gf4ti vs parhelia kastrat) to amd jest lepszy w tym co robię a intelowskie ht jest bezużytecze niczym kwiatek przy kożuchu
a MHz przegrywaja z optymalną architekturą w aplikacjach w których powinien prym wieść intel i nie piszę tu o grach bo z powodu pieknej jakości obrazu parhelli co to w grach nie może nie :) mam tego jak porównać

reasumując, w wiekszości przypadków czy to amd czy intel to róznica pomiedzy nimi bedzie obojetna dla ZU, za amd przemawia niska temperatura wiec cisza w kompie i jak z testów wynika w os 64bitowych jest szybszy niż intel a tu winxp64pro już za progiem, a za intelem znaczek intel inside i lepsze wyniki w kodowaniu video ( ale przeciez nie uzywa się kompa do kodowania divx'ów cały czas, zresztą w mp3 amd jest lepszy)
lecz nie samym cpu user żyje, ważne jest mieć szybką grafę i duuuzo ramu (o dobrych timingach w przypadku amd bo jest on czuły na ich parametry)

REi 08.03.2005 20:06

Wydajnosc AMD64 nie jest porownywalna z PIV 3Ghz - wydajnosc AMD64 jest o wiele wyzsza. AMD64 to aktualnie najlepsza podstawa komputera.

AleX69 08.03.2005 21:16

Cytat:

Napisany przez REi
Wydajnosc AMD64 nie jest porownywalna z PIV 3Ghz - wydajnosc AMD64 jest o wiele wyzsza. AMD64 to aktualnie najlepsza podstawa komputera.

nic dodac nic ujac ... :D

Piotr Krawczyk 08.03.2005 21:18

No właśnie to już chyba nie mam wątpliwości co kupić poprostu padła mi płyta ECS-a i nie chciałbym wchodzić już w socket A a teraz mam AXP 1800+ i jestem zadowolony:-) Dziękuję za odpowiedzi Oczywiście chodziło mi o A64 3000+

Pozdrawiam

Igloo 08.03.2005 21:22

Cytat:

Napisany przez Piotr Krawczyk
No właśnie to już chyba nie mam wątpliwości co kupić poprostu padła mi płyta ECS-a i nie chciałbym wchodzić już w socket A a teraz mam AXP 1800+ i jestem zadowolony:-) Dziękuję za odpowiedzi Oczywiście chodziło mi o A64 3000+

Pozdrawiam

witam
a co zrobisz z tym xp 1800+ po zakupie nowego sprzętu?? być może mam na niego kupca, za niewygórowaną cenę

-Sid-The-Rat=> 08.03.2005 22:17

sam kupuję [już plany robię :)] z kwietniowej wypłaty a64 na s939 :)..

jedyna rzecz która się intelowi udała ostatnio to Dothan/Banias [centrino] i ich następstwo - Sonoma - chętnie kupiłbym to, gdyby jedyna płyta stacjonarna pod centrino nie była kosmicznie droga - widzę co potrafi laptop z dothanem 1.6ghz.. umie DUŻO...

Mirek-1977 09.03.2005 00:33

Cytat:

Napisany przez REi

do tej pory Athlon 64 nie miał godnego sobie przeciwnika
ale od nie dawna ta sytuacja uległa zmianie
tu:
http://pclab.pl/art14173.html
porównano P4 660 (3.6 GHz, L2 2MB i 64 bit) z Athlon 64 3800
wzięto te 2 proce pod uwagę bo mają zbliżone ceny PLN
a co się okazuje po testach??
z 28 testów w 20 P4 wygrywa

miłej lektóry

a jeśli chodzi o zakupy to płytę z S-939 sugeruję zakupić bo później łatwiejszy upgradzik do dwurdzeniowego
odsyłam tu:http://www.tomshardware.pl/cpu/20050202/index.html
choć może temat poświęcony Sempronowi pada tam jednak pare ciekawych zdań

tengu 09.03.2005 10:17

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
sam kupuję [już plany robię :)] z kwietniowej wypłaty a64 na s939 :)..

jedyna rzecz która się intelowi udała ostatnio to Dothan/Banias [centrino] i ich następstwo - Sonoma - chętnie kupiłbym to, gdyby jedyna płyta stacjonarna pod centrino nie była kosmicznie droga - widzę co potrafi laptop z dothanem 1.6ghz.. umie DUŻO...

Tyle że to jest PIII po ostrym tuningu a nie PIV (przynajmniej konstrukcyjnie) a intel zresztą zawsze miał lepsze "mobajle" przynajmniej jeśli chodzi o ekonomikę pracy. Ja bym się nie zastanawiał i brał tego A64 (nawet sempronik nieżle hula ale to tylko socket 754). Nawet BOXowe chłodzenia na AMD wypadają lepiej niż intelowskie. (są o niebo cichsze)

Patrix 09.03.2005 12:22

Cytat:

Napisany przez tengu
Tyle że to jest PIII po ostrym tuningu a nie PIV (przynajmniej konstrukcyjnie)

po ostrym tuningu sprzętowym, ale dużo z tego P3 już nie zostało :)
mnie też ciekawi ich sieria M....

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
chętnie kupiłbym to, gdyby jedyna płyta stacjonarna pod centrino nie była kosmicznie droga - widzę co potrafi laptop z dothanem 1.6ghz.. umie DUŻO...

ASUS ma zamiar wypuścić na rynek przejściówkę umożliwiającą zamontowanie procesorów Pentium M na podstawce socket 478
Będzie działał Banias i Dothan.
Nieststy kompatybilność jest potwierdzona narazie tylko na P4P800 SE oraz P4P800-VM.......zobaczymy

bakupl 09.03.2005 12:35

A ja bym poczekał na AMD Turion64 ;) to naprawde będzie cudo :)

Piotr Krawczyk 13.03.2005 18:14

Witam

Już kupiłem, procesor wg mnie super, nareszcie mam cichy komputer.

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18.