Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Dvd-r A Dvd+r (https://forum.cdrinfo.pl/f28/dvd-r-dvd-r-49375/)

KC42 10.03.2005 10:45

Cytat:

Napisany przez marcel_
Dziekuje wszystkim za odpowiedz.. w sumie nie spodziewałe msie e róznica jest az tak niewielka.. bede nagrywał chyba na + skoro sa minimalnie lepsze.. ale to sie dalej okaze.. kupiłem sobie DVD+RW i -RW cekawe która bedzie lepsza...

Dziekje wszystkim za pomoc.. chodz w sumie cetnie bym dokładniej o tym poczytal... :)

Gdzieś wyczytałem zdaje się na CDRINFO że plusy w przypadku zarysowania mają dodatkową ściężke korekcyjną nie pamiętam tego nazwy, dlatego plusy mają minimalnie miniejszą pojemność od minusów i z tego powodu nagrywam tylko na plusach

marcel_ 10.03.2005 00:58

Dziekuje wszystkim za odpowiedz.. w sumie nie spodziewałe msie e róznica jest az tak niewielka.. bede nagrywał chyba na + skoro sa minimalnie lepsze.. ale to sie dalej okaze.. kupiłem sobie DVD+RW i -RW cekawe która bedzie lepsza...

Dziekje wszystkim za pomoc.. chodz w sumie cetnie bym dokładniej o tym poczytal... :)

ed hunter 09.03.2005 22:52

zamiast buforowania polecam przeciskanie przez wyżymaczkę od frani..tara..gotowanie...krochmalenie...itd.

mensir67pl 09.03.2005 22:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
o Boże z którego to roku? :D

Fajne CO ?

Teraz zostalo tylko TO - dane muszą być buforowane na twardym

zeby zabezpieczenia ustapily :niepow:

ed hunter 09.03.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
polecam

http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=2180133715

i CYTYTA z tegoz artykulu(powiem ze ciekawe co tu pisza)

Istnieją dwa niezgodne ze sobą standardy napędów i ptyt: DVD-R(G) i DVD-R(A). Napęd DVD-R(G) (G - General) nie utworzy na płycie dokładnej kopii filmu, ponieważ klucz deszyfrujący musi być umieszczony w określonym obszarze płyty (Control Data Area). Tymczasem ani nośniki ani nagrywarki DVD-R(G) nie mają możliwości zapisu w tym obszarze. Zanim program nagrywający przeniesie dane na płytę, muszą one zostać umieszczone w odszyfrowanej postaci na twardym dysku. Nagrywarki DVD-R(A) (A - Authoring) dopuszczają tworzenie wiernych kopii filmów DVD, gdyż potrafią zapisywać obszar Control Data Area, ale również i w tym przypadku dane muszą być buforowane na twardym

o Boże z którego to roku? :D

mensir67pl 09.03.2005 22:31

polecam

http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=2180133715

i CYTYTA z tegoz artykulu(powiem ze ciekawe co tu pisza)

Istnieją dwa niezgodne ze sobą standardy napędów i ptyt: DVD-R(G) i DVD-R(A). Napęd DVD-R(G) (G - General) nie utworzy na płycie dokładnej kopii filmu, ponieważ klucz deszyfrujący musi być umieszczony w określonym obszarze płyty (Control Data Area). Tymczasem ani nośniki ani nagrywarki DVD-R(G) nie mają możliwości zapisu w tym obszarze. Zanim program nagrywający przeniesie dane na płytę, muszą one zostać umieszczone w odszyfrowanej postaci na twardym dysku. Nagrywarki DVD-R(A) (A - Authoring) dopuszczają tworzenie wiernych kopii filmów DVD, gdyż potrafią zapisywać obszar Control Data Area, ale również i w tym przypadku dane muszą być buforowane na twardym

ed hunter 09.03.2005 22:00

temat jest z dziedziny dodawanie do herbaty cytryny przed curkrem czy po.
każdy musi sprawdzić.
ja mam na przykład tak: nagrywarka LiteOn 812S pali mi najlepiej jako 812S US0Q na +R palonych 4x i DVD-RW (palonych jak się da)(wszelkie mody 832S robią więcej błędów na wszystkim - ale to podobno wyjątek) płyty ninus pali dobrze tylko na biosach od codeguys a płyty DVD+RW pali poprawnie ale gorzej od minus.

tyle ja. :)

PS. płyty 16x jako 812 widzi jako 2,4 hehe :D

adax 09.03.2005 21:48

Ale nie mówi się o "oszukiwaniu" odtwarzaczy stacjonarnych DVD przez nagranie plusa ze zmiana bitsettingu / jako DVD-ROM / tylko o komatybilności ''plusów'' i ''minusów'' z odtwarzaczem stacjonarnym.

KaPi 09.03.2005 21:42

Cytat:

Napisany przez adax
Cytat -@mensir67pl ''Ciężko jednak o kompromis ponieważ płyty z minusami są
na obecną chwile mniej kompatybilne z odtwarzaczami
stacjonarnymi niż płyty z plusem.''

- myślałem że odwrotnie. :idea:

Może niekoniecznie... Przecież na DVD+R można podobno nagrać informację, która zasymuluje, że jest to DVD-ROM i odpali się na starszych odtwarzaczach, które teoretycznie nie czytają płyt DVD-R ani DVD+R.

adax 09.03.2005 21:36

Cytat -@mensir67pl ''Ciężko jednak o kompromis ponieważ płyty z minusami są
stacjonarnymi niż płyty z plusem.''

- myślałem że odwrotnie. :idea:

mensir67pl 09.03.2005 21:18

Cytat:

Napisany przez nimal
ja preferuje plusy - bo ma bitsetting :) pozatym nowsza technologia, wiec miala spora przewage (choc malejaca, ale bitsettingu minusy sie nie dorobia)

OPROCZ TEGO CO JUZ MOZNA bylo przeczytac na temat roznic

to dla nagrywarek DVD - komputerowych .

Ale juz dla stacjonarnych jest to duza roznica

np nagrywarka ktora nagrywa tylko NA DVD+R/RW dla dla uzytkownika

brak obslugi DVD-R/RW ma nastepujace skutki

CYTAT

Brak obsługi minusów pociąga za sobą pewien negatywny skutek.
Jeżeli nagramy kilka scen na nośniku DVD z plusem a później
podczas edycji wykasujemy tą która nas nie zainteresuje a następnie
w miejsce skasowanego filmu zapisujemy nową audycję,
która zajmie więcej miejsca niż poprzedni materiał,
to nagranie skasuje część kolejnego zapisu.
Gdyby nagrywarka obsługiwała także nośniki z minusem audycja
zapisana by była tylko tam, gdzie jest wolne miejsce.
Ciężko jednak o kompromis ponieważ płyty z minusami są
stacjonarnymi niż płyty z plusem.
Nie pozostaje nic innego jak pogodzić się z faktem

nimal 09.03.2005 20:36

ja preferuje plusy - bo ma bitsetting :) pozatym nowsza technologia, wiec miala spora przewage (choc malejaca, ale bitsettingu minusy sie nie dorobia)

icemac 09.03.2005 15:50

Cytat:

Napisany przez marcel_
:wsciekly:

Zaraz zaraz.. zanim zaczniesz mówic o lenistwie to opanuj sie chwile. Spedziłem okolo 30 minut wyszukujac w google róznice...

dawałem takie zapytania:
dvd-R vs DVD+r (oraz odwrotnie)
dvd-R a DVD+r (oraz odwrotnie)
róznice dvd-R a DVD+r(oraz odwrotnie) i wiele innych

Na forum tesz szukalem! Niestety jedyne co znalazłem to szczatkowe informacje na ten temat a nie o to mi chodzi. Ja chciałby porównac te 2 metody zapisu. To jedno a 2 to w tak wielkiej liczbie tych postów mógłbys chociaz napisac linka do konkretnego art, lub tekstu na forum, a nie wypisywac takie brednie, co ty myslisz ze ja nie potrafie szukać? Sorki ale to samo powiem "POSZEDLES NA LATWIZNE" mogłes napisac www.google.pl (serdeczne dzieki za taka pomoc) i czuc sie dobrze ze mi pomogłes. Dla Ciebie moze to i łatwizna ale ja dopiero zaczynam i zamiast mówic cokolwiek o lenistwie zasiegnij napierw jezyka! Dla Twojej wiadomości czukałem tego na stronie CDRinfo, tesz szukałem na cdrlabie tesz tomshardware.pl i wiele wiele innych Niepotrzebnie bym tyłka nie zawracał. Nie sadzisz? Potrzebuje róznice albo dokładny opic jednej i drugiej metody zapisu i jesli poza takim gadaniem nic niwe wiesz to nie zabieraj głosu w tej dyskusji bo moze ktos inny mi pomoze

no i mnie zjechali :'(

roznica to 3Mb na korzysc "minusow"

:>

Mirek-1977 09.03.2005 15:45

Ilość załączników: 1
zdania są podzielone
ktoś poleci Tobie "plusy" kto inny "minusy"

"minusy" nie wymagają dodatkowych zabiegów przy wypalaniu
"plusy" w przypadku DVD-Video palić należy ze zmianą bitsettingu

ale oba standardy spisują się równie dobrze
kwestia doboru nośnika w zależności od producenta
potestuj - dopasuj - używaj

marcel_ 09.03.2005 09:32

:wsciekly:
Cytat:

Napisany przez icemac
lenistwo na maxa :bluzga:

MASZ http://forum.cdrinfo.pl/search.php

Zaraz zaraz.. zanim zaczniesz mówic o lenistwie to opanuj sie chwile. Spedziłem okolo 30 minut wyszukujac w google róznice...

dawałem takie zapytania:
dvd-R vs DVD+r (oraz odwrotnie)
dvd-R a DVD+r (oraz odwrotnie)
róznice dvd-R a DVD+r(oraz odwrotnie) i wiele innych

Na forum tesz szukalem! Niestety jedyne co znalazłem to szczatkowe informacje na ten temat a nie o to mi chodzi. Ja chciałby porównac te 2 metody zapisu. To jedno a 2 to w tak wielkiej liczbie tych postów mógłbys chociaz napisac linka do konkretnego art, lub tekstu na forum, a nie wypisywac takie brednie, co ty myslisz ze ja nie potrafie szukać? Sorki ale to samo powiem "POSZEDLES NA LATWIZNE" mogłes napisac www.google.pl (serdeczne dzieki za taka pomoc) i czuc sie dobrze ze mi pomogłes. Dla Ciebie moze to i łatwizna ale ja dopiero zaczynam i zamiast mówic cokolwiek o lenistwie zasiegnij napierw jezyka! Dla Twojej wiadomości czukałem tego na stronie CDRinfo, tesz szukałem na cdrlabie tesz tomshardware.pl i wiele wiele innych Niepotrzebnie bym tyłka nie zawracał. Nie sadzisz? Potrzebuje róznice albo dokładny opic jednej i drugiej metody zapisu i jesli poza takim gadaniem nic niwe wiesz to nie zabieraj głosu w tej dyskusji bo moze ktos inny mi pomoze

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:12.