Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Nagrywanie filmow dla starych odtwarzaczy (https://forum.cdrinfo.pl/f13/nagrywanie-filmow-dla-starych-odtwarzaczy-49417/)

mass85 09.03.2005 22:50

Nagrywanie filmow dla starych odtwarzaczy

Wiele starszych modeli stacjonarnych DVD nie ma mozliwosci odtwarzania wypalanych plyt, czytaja wylacznie tloczone (zwlaszcza firmy Onkyo). Jednak slyszalem, ze da sie jakos nagrac film na DVD+R tak, zeby mozna go bylo odczytac na wczesniejszych modelach odtwarzaczy. Jak to mozna zrobic? Przeszukalem forum kilka razy i niestety nic nie znalazlem...

Turboni 09.03.2005 23:01

no nie mozliwe :>

wpisz w szukajke booktype lub bitsetting

i jakos sie znajdzie :D

mass85 09.03.2005 23:16

THX. jak widac, nie wiedzialem, co w te wyszukiwarke wpisac :P

mass85 10.03.2005 20:43

Dupa, zmienilem booktype na DVD-ROM i nadal nie da rady odczytac filmów w moim Onkyo DR-90. Chyba juz nic sie nie da zrobic???

giero 10.03.2005 20:54

Popróbuj z różnymi płytami,oczywiście chodzi o "+" lub "-" jak i markę nośnika u mnie na yamaszce najlepiej śmigają verbatimy "+" nagrywane z prędkością x4

mass85 10.03.2005 21:43

Chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie kupienie jakiegos taniego odtwarzacza, np. Emperor II Manty, 300zl i po problemie a dodatkowo bedzie czytal wszystkie inne plyty wlacznie z divxem.

mensir67pl 10.03.2005 22:53

Cytat:

Napisany przez mass85
Chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie kupienie jakiegos taniego odtwarzacza, np. Emperor II Manty, 300zl i po problemie a dodatkowo bedzie czytal wszystkie inne plyty wlacznie z divxem.

Po co tam zaraz Cysorza i przeplacac WIWA i bedzie GIT
:piwo:

Ceki 11.03.2005 23:20

U mojego sąsiada na Onkyo (4-ro letnim) chodzą płytki TDK DVD-R z filmami, plusów nie czyta "error"

mass85 13.03.2005 16:19

Cytat:

Napisany przez Ceki
U mojego sąsiada na Onkyo (4-ro letnim) chodzą płytki TDK DVD-R z filmami, plusów nie czyta "error"

Hmm... Rozumiem, ze to byly plyty DVD-R bez zmienianego booktype'u ?
Tak poza tym to mam pytanie: dlaczego Onkyo nie radzi sobie z nagrywanymi plytami? Slyszalem, ze to moze byc wina "wybrednego" laseru...

namor 13.03.2005 17:58

Cytat:

Napisany przez mass85
Tak poza tym to mam pytanie: dlaczego Onkyo nie radzi sobie z nagrywanymi plytami? Slyszalem, ze to moze byc wina "wybrednego" laseru...

według danych Z TEJ STRONY twoja stacjonarka powinna czytać bez problemu DVD-R
więc pozostalo ci tylko nagrywać na takich właćnie płytach
a skoro dalej nie czyta to wina już leży po stronie nagrywarki i słabego nośnika a w przypadku LiteOna to na 100%

KaPi 13.03.2005 20:07

Cytat:

Napisany przez mass85

Booktype można zmieniać tylko dla nośników DVD+R/RW/R9.

mass85 24.03.2005 19:05

Cytat:

Napisany przez namor
według danych Z TEJ STRONY twoja stacjonarka powinna czytać bez problemu DVD-R
więc pozostalo ci tylko nagrywać na takich właćnie płytach
a skoro dalej nie czyta to wina już leży po stronie nagrywarki i słabego nośnika a w przypadku LiteOna to na 100%

Wedlug mojej instrukcji nie powinna nic czytac, co jest wypalane.

ed hunter 24.03.2005 19:20

Cytat:

Napisany przez mass85
Wedlug mojej instrukcji nie powinna nic czytac, co jest wypalane.

a co tam w instrukcji jest napisane o bateriach do pilota? :>

dane na stronie www.videohelp.com opierają się na doświadczeniach użytkowników a nie na tym co podaje producent.

w instrukcji starego sony mojej siostry nie ma nawet słowa o wypalanych dvd (bo takich jeszcze nie było) a czyta dvd-r i dvd+r (book type dvd-rom) a za nic ne ruszy cd-r. napisane jest tam też, że do pilota tylko baterie sony :P

KaPi 25.03.2005 17:32

Cytat:

Napisany przez ed hunter
w instrukcji starego sony mojej siostry nie ma nawet słowa o wypalanych dvd (bo takich jeszcze nie było) a czyta dvd-r i dvd+r (book type dvd-rom) a za nic ne ruszy cd-r. napisane jest tam też, że do pilota tylko baterie sony :P

U mnie z Panasoniciem podobnie - w instrukcji nie ma słowa o DVD+R, a jednak bezproblemowo czyta nawet bez zmiany booktype'u.
Druga sprawa, że mój Tevion też bez problemu czyta DVD+R i DVD-RW, ale za nic w świecie nie chce czytać CD-RW (no-disc) i czasami
płyt CD-R... Może zależy od nośnika? DVD wypalam na TDK, a CD są różne... Esperanzy, Omegi...
:pisze:

Ceki 26.03.2005 23:08

U mnie na 6-cio letnim Panasonicu A-160 (chyba?) czyta DVD+R Easy Touch jak nagrałem ? z tanimi + ma problemy ale za to DVD-R czyta spoko (TDK, Verbatim)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:13.