![]() |
ulga remontowa
jeżeli w 2003r nie przekroczyłam progu 567,00 to czy mam zsumować wydatki z rokiem2004 czy też wpisać te kwoty osobno jeżeli tak to w której rubryce pituD
|
Witam !
Z tego co ja wiem, tych wydatków nie można zsumować, jeśli w 2003 nie została przekroczona kwota minimalna, to niestetu to już przepadło (sam dokupowałem właśnie w 2003 byle puszkę farby za 10 zł, bo mi właśnie tyle brakowało, aby się załapać na odpis). Więc ta kasa niestety już przepadła - jedyna korzyść to to, że jeśli w 2004 wydało się mniej, to jeśli suma z 2003 i 2004 przekroczyła te minimum to wydatki z 2004 można już odpisać - choćby to było ze 100 zł. Co do miejsca w PiT'ie, to w tym momencie nie mam możliwości sprawdzenia tego, ale jak będę miał chwilę to sprawdzę i postaram się wrzucić odpowiedź. Do wypełniania PiT'u polecam program ze strony serwisu podatki.pl - zeszłoroczny był OK, w tym roku jeszcze nie wypełniałem, ale mam nadzieję, że też tak będzie. Pozdrawiam ro29 |
Witam !
Tak jak obiecałem, uzupełniam poprzednią wypowiedź. Otóż według mnie, kwotę poniesionych wydatków w 2003 roku, wpisujemy w rubrykę 82 załącznika ***8211; PIT D, następnie ponieważ nic w 2003 roku nie odliczyliśmy, w rubrykę 83 wpisujemy 0 zł. Natomiast w kolejną rubrykę 84 wpisujemy kwotę poniesionych wydatków za 2004 rok. W rubryce 85 podajemy 19% kwoty z rubryki 84 (z ewentualnym uwzględnieniem limitów wymienionych w tej rubryce). Mam nadzieję, że jest to jasne, wydaje mi się, że nie jest to zbytnio trudne, jak się poczyta objaśnienia, to można dać sobie z tym radę. W razie problemów, proponuję zajrzeć na strony Ministerstwa Finansów, można chyba stamtąd ściągnąć te broszury informacyjne, jak wypełniać poszczególne PIT***8217;y. Oczywiście gwarancji na to żadnej nie daję, aczkolwiek według mnie na 90 procent jest dobrze (dałbym 99 %, ale akurat z taką sytuacją osobiście nie miałem do czynienia); aczkolwiek od paru już lat wypełniam rodzince PIT***8217;y i nigdy jeszcze nie było żadnych problemów. Pozdrawiam i mam nadzieję, że trochę pomogłem ! ro29 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13. |