![]() |
Firma mnie wystawiła
mam taki problem firma w której pracowalem mnie poprostu wystawila do wiatru wiszą mi zalegle wyplaty za 3 mie i nie ma sily ich odzyskac . Sad pracy i takie tam to jusz przerabialem nic nie da . mam takie pytanie w firmie jest okolo 15 komp z nielegalnym oprogramowaniem na max nic tam niema legalnego. Myslałem ze by ich zaszantażowac gdzie ja moge zglosc cos takiego a raczej gdzie moge powiedziec ze zglosze gdy mi nieoddadzą kasy mieszkam w warszawie prosze o pomoc
|
na policji
|
sekcja do zwalczania przestępczości gospodarczej w Komendzie Policji (w skrócie PG).
muszą to przyjąć i sprawdzić. minus może być taki, że dadzą im kilka dni na zakup legala. a to już zaboli ich po kieszeni. ps. jeśli wiedziałeś, że cię wystawią do wiatru, trzeba było im troszkę "podrasować" sprzęcik :P jakiś mały formacik, albo del kilku plików systemowych :P z mojej byłej firmy chcą ode mnie projekty w wersji elektronicznej (wykonane na mojej wersji archicad'a :smoczek: ), bo posiadają tylko kopie na papierze. na to ja im powiedziałem, że dadzą 500 zeta, to im to oddam :D postąpili świńsko (to dłuższa historia, kiedyś może wam opowiem), to ja odpłacam im tym samym. |
Można by pokusić się o mały szantaż, ale pamiętaj - gdy to naprawdę zgłosisz, to pieniędzy już raczej w ogóle nie odzyskasz.
|
Nawet sie chlopie nie zastanawiaj, jak nie maja pieniedzy na twoja zalegla pensje to idz na policje i glos ze maja nielegalne oprogramowanie - zaboli ich to bardzo mocno zwlaszcza ze maja az 15 komputerow. Dostana nauczke i odechce im sie kombinowania.
A swoja droga to w Polsce sa takie cudowne przepisy ze pracodawcy nic nie mozna zrobic za niewyplacenie wynagrodzenia. W wiekszosci krajach UE taki stan rzeczy jest niedopomyslenia gdyz sa takie ostre przepisy ze za nie wyplacenie wynagrodzenia mozna sobie posiedziec pare ladnych lat. ---(edit)-------- PS. nawet jakby Ci sie udalo otrzymac zalegla pensje, nie zapomnij o powiadomieniu policji o fakcie posiadania nielegalnego softu - w koncu oko za oko, zab za zab - zarazili Cie na niepotrzebny stres wiec niech teraz oni sie stresuja... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:43. |