![]() |
karate kyoukoshinkai
6 kyu hehe |
Ja chodze na Muay Thay super rzeczy mozna sie tam nauczyć (kopnięcia ong-bak mniamm(nie chodzi o film!!)) www.thaiboxing.pl tu masz inf ale to jest śiwetne i jeszcze Muay Boran jest spoko tylko strasznie brutalne (chyba zabronione w polsce ale nie jestem pewien)
|
Cytat:
to moze u mnie tylko tak bylo :D pralismy sie az milo :D tzn. sensei mowil: "tak zeby sie tylko dotknac" - ale wiadomo co potem z tego wychodzilo, chyba ze mozna miec siniaki z dotykow :D |
nimal@ w kazdej sztuce walki jest podkreslane
"jesli nie masz gdzie uciec ... itd" :mruga: a co do stylow najlepsza jest Krav-Maga ... to dla mnie prawdziwy styl zabijania uczy szybkie rozwiazywanie "problemow" :D <- polecam drugim wartym polecenia Brazylijskie Jiu-Jitsu (Vale Tudo) bardzo fajny sport tym razem dla lubiacych sie okladac :spoko: Cytat:
|
Oyama Karate przez dwa lata dawno temu...
Stopień: 7 KYU Senior |
Oyama Karate przez dwa lata dawno temu...
Stopień: 7 Senior |
Przypomniało mi się - kolega, jeszcze w gimnazjum miał książkę "Vied vo dao- sztuka walki z Vietnamu" czy jakoś tak. Wie ktoś coś o tym :D
A ja trenuje teraz sztukę walki bez walki. |
Cytat:
|
Nie czytalem wszystkiego ale kiedys chodzilem na Ju-Jitsu (samoobrona). Calkiem fajne
|
Cytat:
|
wg mnie nic nie zastapi karate, aikido itd pod wzgledem wytrzymalosci.... na tereningach zbiera sie takie razy ze potem dostac z bani w glowe, albo kopa w brzuch itd niestraszne.... a dopiero jak sie otrzasniesz po takim ciosie mozesz myslec o samoobronie bo zaden dres nie podejdzie i nie powie "chce Cie bic" ;)
|
Hmm, w Ving-Tsun rowniez sa bloki jednoczesne z atakiem. Sam system sklada sie z niewielu blokow ale zlozenie to do kupy daje rowniez spore mozliwosci.
Dla mnie kazda sztuka jest dobra pod warunkiem ze trenuje sie ja dla przyjemnosci, przy okazji nie ma co mowic ale tez i dla wlasnego dobrego samopoczucia. Przez te wiele lat tylko raz musialem uzyc swoich mozliwosci i umiejetnosci, nie jestem typem czlowieka co lubi sie bic, najwiekszym mechanizmem obronnym jest nasza psychika. To wlasnie ona najbardziej jest wazna. Oczywiscie ze "dresiarz" napakowany na dodatek tego nie zrozumie ze jest najlatwiejszym celem do atakowania. Jest przede wszystkim wolny w ataku jak i w mysleniu. |
Cytat:
|
Ja od kilku lat trenuje Ving-Tsun w stylu tradycyjnym, jest to rowniez dobry styl do obrony, choc jest to sztuka do zabijania a nie samo obrony.
Owszem wszystko sie trenuje aby nie walczyc. Najlepszym sposobem na obrone jest unikanie konfrontacji. Co to za przyjemnosc kogos tak pobic ze nie wstanie, badz zabic. Dlatego sam trening i nauka powinna byc nie tylko fizycznie ale i duchowo. Rozwijac sie po prostu nalezy calosciowo lacznie z psychika. @andrzejj9 co do aikido i karate, na ulicy pamietajmy chodzi o skutecznosc, wszystko sie rozgrywa w kilku ruchach i wiele zalezy od roznych czynnikow. Przede wszystkim nie wolno lekcewazyc przeciwnika, a tym bardziej sprawdzac swoich umiejetnosci maksymalnie. Ten temat to rzeka i raczej powinno sie o tym porozmawiac przy wodzie mineralnej w jakims parku :) |
@Lukash
Janse, że mogą, ale są to sporadyczne przypadki... Pospolity drech chodzi na siłownie support'ując się sterydami :] @Jerry from hell Albo o ile nie jest ich dziesięciu... Kiedy chłopa koopa toi z Herculesa doopa (czy jakoś tak to szło) :D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:24. |