Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Win98 i XP razem. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/win98-xp-razem-49674/)

lukeh 13.04.2005 14:03

pytanie!!

Witam
XP juz mam a na druga partycje chce przegrac 98 z innego dysku z innego komputera (chodzi o program ktorego nie da sie skopiowac normalnie a brak jest wersji instalacyjnej) lub obrazu z ghosta albo partition magica. jak zachowa sie dysk- czy sektory rozruchowe zostana z XP czy juz z 98.?? Rozumiem ze menu wyboru systemu zrobie przez edycje boot.ini

TEDE. 25.03.2005 12:45

NTFS i Linux

Może ktoś wie jak zainstalować Paragon Mount Everything pod linux'em
bo instrukcja dołączona z programem jest dla mnie trochę nie jasna.

Johny Tomala 16.03.2005 09:25

Cytat:

Napisany przez joujoujou
AFAIK tak "po prostu" spod WIN98 się nie odczyta danych z partycji (lub dysku fiz.) NTFS :'( ale to już inna para kaloszy :mruga:

"Tak po prostu" nie odczyta, ale Paragon Mount Everything daje dostęp do odczytu (demo) i zapisu (wersja full). Sprawdzone empirycznie

kontestator 15.03.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez Johny Tomala
A tak z ciekawości zapytam, po jaką cholerkę instalować jeden system na 1-szym fizycznym, a drugi na 2-gim fizycznym ?
Mogę podpowiedzieć jak mam u siebie i jakoś nie narzekam.

wiesz to co jednemu odpowiada drugiemu juz niekoniecznie

joujoujou 15.03.2005 19:26

Można by jeszcze rozważyć użycie VMware albo Virtual PC :)
BTW szanowni koledzy:
Cytat:

Napisany przez janpas
Mam dwa twarde dyski na których jest Win XP NTFS master i Win98 Fat32 slave [...]

więc skoro są już zainstalowane to po co kombinować i instalować od nowa?
Zamiast zworek-kilka przewodów, przełącznik master/slave i po zawodach! :idea:
AFAIK tak "po prostu" spod WIN98 się nie odczyta danych z partycji (lub dysku fiz.) NTFS :'( ale to już inna para kaloszy :mruga:

PIOTR34 15.03.2005 15:52

Cytat:

Napisany przez Johny Tomala
A tak z ciekawości zapytam, po jaką cholerkę instalować jeden system na 1-szym fizycznym, a drugi na 2-gim fizycznym ?

Ja też tak miałem dopuki jeden z dysków nie siadł i przełączałem w biosie.

Posłany 15.03.2005 15:09

Zakładam że WinXP Ci się domyślnie załącza. Jak tak to zedytuj c : \ boot.ini:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect

i dodaj nową linię:
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windo ws 98"

Powinno działać ;) jak nie to sprobuj dac 1 przy disk() zamiast rdisk()

Johny Tomala 15.03.2005 10:36

Zetoxa 15.03.2005 10:33

... no właśnie i po co cała ta gimnastyka, kiedy OS selector w 10 sekund rozpozna wszystkie dyski i wszystkie systemy (łącznie z Linuxami, BeOS-ami itp.)

kontestator 15.03.2005 10:27

hmm w sumi to za szybko pisze togo posta ale w któryms chipie był taki sam problem poruszany. rozwiazanie podpowiedziane przed red chipa nastepujace:
1 podłaczony jeden dysk ten na którym bedzie XP i instalujesz na niego XP wygrywasz stery i co tam Ci na nim potrzebne
2 odłaczasz dysk z zainstalowanym XP i podłączasz dysk na który bedziesz szadzał 98 i instalujesz na nim w98 wygrywasz stery i co tam Ci na nim potrzebne
3 odłaczasz dysk z w98 i podłączasz do płyty dysk z XP we własiciwsciach systemu w zakładce zaawansowane kilkasz uruchamianie i odzyskiwanie otworzy sie okno edycji boot loadera i do niego kopiujesz to czego własnie nie mam.:/:/
jak znajdze tego chipa do dopisze zawartosc boot loadera z windowsami na oddzielnych dyskach. a moze mały apel jelsi ktos ma w taki sposób zainstalowane windowsy tomo ze bedzie taki miły i wklei tekst z boot loadera do posta:>
a tymczasem :piwo: i badzmy dobrej mysli dzis postaram sie znaleźć tego chipa
stay powerfull and create
kontestator

joujoujou 15.03.2005 09:25

Skoro masz 2 dyski to możesz dorobić prosty przełącznik wyciągnięty na zewnątrz obudowy i na wyłączonym kompie przełączać dyski (master/slave). Kolega ma tak od kilku lat.Zaletą tego rozwiązania jest, że nie potrzebujesz żadnego bootmanagera, no i jak wyjmiesz 1 z dysków to drugi i tak ruszy.

Zetoxa 15.03.2005 09:05

Cytat:

Napisany przez grzeniu
...ale on cos nie chodzi na 2k3.
Jakies inne warianty?

... grzeniu, chodzi na win2003 jak najbardziej :cool:, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Potrzebujesz OS selectora z pakietu Disk Director Suite 9.0, najlepiej z dyskietki startowej. Rzeczywiście samodzielny OS selector jest już stary , bodajże z 2002 roku i siłą rzeczy nie zna on windy 2003.

Mirek-1977 14.03.2005 18:24

masz do wyboru 3 możliwości

1 - instalujesz najpierw Win98 a później XP - XP stworzy BootMenu z którego będziesz mógł wybrać system
2 - zainstalować program który utworzy wcześniej wspomniane BootMenu
3 - kożystać z BootMenu zaimpletowanego w BIOSie - o ile jest taka możliwość - u mnie np. jest - klawiszem F8 to uruchamiam

grzeniu 14.03.2005 17:51

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... proponuję OS Selector firmy Acronis.

...ale on cos nie chodzi na 2k3.
Jakies inne warianty?

Patrix 14.03.2005 16:37

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Raczej pomysł Zetoxy jest lepszy :)

i tak i nie...

tak bo:
- ma dużo lepsze możliwości konfiguracji
- obsługuje różne systemy windows/linux
- ładniejszy...

nie bo:
- trzeba kupić dodatkowy program :)
- trzeba inaczej/więcej kombinować

Ja wolałbym i miałem kiedyś zrobiony wybór systemu 98/XP sposobem MS i całkowicie wystarczał

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:11.