![]() |
pytanie!!
Witam
XP juz mam a na druga partycje chce przegrac 98 z innego dysku z innego komputera (chodzi o program ktorego nie da sie skopiowac normalnie a brak jest wersji instalacyjnej) lub obrazu z ghosta albo partition magica. jak zachowa sie dysk- czy sektory rozruchowe zostana z XP czy juz z 98.?? Rozumiem ze menu wyboru systemu zrobie przez edycje boot.ini |
NTFS i Linux
Może ktoś wie jak zainstalować Paragon Mount Everything pod linux'em
bo instrukcja dołączona z programem jest dla mnie trochę nie jasna. |
Cytat:
|
Cytat:
wiesz to co jednemu odpowiada drugiemu juz niekoniecznie |
Można by jeszcze rozważyć użycie VMware albo Virtual PC :)
BTW szanowni koledzy: Cytat:
Zamiast zworek-kilka przewodów, przełącznik master/slave i po zawodach! :idea: AFAIK tak "po prostu" spod WIN98 się nie odczyta danych z partycji (lub dysku fiz.) NTFS :'( ale to już inna para kaloszy :mruga: |
Cytat:
|
Zakładam że WinXP Ci się domyślnie załącza. Jak tak to zedytuj c : \ boot.ini:
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect i dodaj nową linię: multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windo ws 98" Powinno działać ;) jak nie to sprobuj dac 1 przy disk() zamiast rdisk() |
A tak z ciekawości zapytam, po jaką cholerkę instalować jeden system na 1-szym fizycznym, a drugi na 2-gim fizycznym ?
Mogę podpowiedzieć jak mam u siebie i jakoś nie narzekam. |
... no właśnie i po co cała ta gimnastyka, kiedy OS selector w 10 sekund rozpozna wszystkie dyski i wszystkie systemy (łącznie z Linuxami, BeOS-ami itp.)
|
hmm w sumi to za szybko pisze togo posta ale w któryms chipie był taki sam problem poruszany. rozwiazanie podpowiedziane przed red chipa nastepujace:
1 podłaczony jeden dysk ten na którym bedzie XP i instalujesz na niego XP wygrywasz stery i co tam Ci na nim potrzebne 2 odłaczasz dysk z zainstalowanym XP i podłączasz dysk na który bedziesz szadzał 98 i instalujesz na nim w98 wygrywasz stery i co tam Ci na nim potrzebne 3 odłaczasz dysk z w98 i podłączasz do płyty dysk z XP we własiciwsciach systemu w zakładce zaawansowane kilkasz uruchamianie i odzyskiwanie otworzy sie okno edycji boot loadera i do niego kopiujesz to czego własnie nie mam.:/:/ jak znajdze tego chipa do dopisze zawartosc boot loadera z windowsami na oddzielnych dyskach. a moze mały apel jelsi ktos ma w taki sposób zainstalowane windowsy tomo ze bedzie taki miły i wklei tekst z boot loadera do posta:> a tymczasem :piwo: i badzmy dobrej mysli dzis postaram sie znaleźć tego chipa stay powerfull and create kontestator |
Skoro masz 2 dyski to możesz dorobić prosty przełącznik wyciągnięty na zewnątrz obudowy i na wyłączonym kompie przełączać dyski (master/slave). Kolega ma tak od kilku lat.Zaletą tego rozwiązania jest, że nie potrzebujesz żadnego bootmanagera, no i jak wyjmiesz 1 z dysków to drugi i tak ruszy.
|
Cytat:
|
masz do wyboru 3 możliwości
1 - instalujesz najpierw Win98 a później XP - XP stworzy BootMenu z którego będziesz mógł wybrać system 2 - zainstalować program który utworzy wcześniej wspomniane BootMenu 3 - kożystać z BootMenu zaimpletowanego w BIOSie - o ile jest taka możliwość - u mnie np. jest - klawiszem F8 to uruchamiam |
Cytat:
Jakies inne warianty? |
Cytat:
tak bo: - ma dużo lepsze możliwości konfiguracji - obsługuje różne systemy windows/linux - ładniejszy... nie bo: - trzeba kupić dodatkowy program :) - trzeba inaczej/więcej kombinować Ja wolałbym i miałem kiedyś zrobiony wybór systemu 98/XP sposobem MS i całkowicie wystarczał |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:11. |