![]() |
Jak podzielić net ?
Witam!
Internet mam dostarczany droga radiowa (w kompie karta Wireless Lan i antenka na dachu). Jakiego urzadzenia potrzebuje (router?) zeby podlaczyc do niego antene i z tego urzadzenia podzelic sygnal PRZEWODOWO na 2 kompy ? Pytalem juz kilku sprzedawcow routerow i sklepowych i nikt jednoznacznie nie byl w stanie mi odpowiedziec. Obecnie net mam dzielony w ten sposob ze moj komp dziala jako brama internetowa i jezeli chce miec net na drugim kompie (2 kompy sa podlaczone sieciowkami) to moj musi byc wlaczony. Nie jest to wygodne rozwiazanie i chcialbym to zmienic. Z gory dziekuje za pomoc |
Słyszałem coś o Access Point ;)
|
Gadalem jakies 20 minut temu z takim jednym czlowiekiem i mowil ze potrzebne by mi byly 2 access pointy zlaczone (mialby dzialac w systeme bridge). Jakos nikt nie jest do konca przekonany, kazdy cos tam slyszal, cos tam wie, ale dokladnie jak to zrobic to niestety nie.
|
systeme bridge - to połączenie mostkowe ;)
http://img219.exs.cx/img219/5331/mostek2sz.png A chyba to tak ma być ;) http://i144.exs.cx/img144/8158/cp9yv.png |
A polaczenie mostkowe czasem nie sluzy do laczenia sygnalu z np. 2 sieciowek w 1 wirtualne lacze ale szybsze? bo z tego co pamietam to tak to wlasnie dziala ;p
|
No teoretycznie tak, ale czy to by dzialalo ?? Czy nie ma jednego urzadzenia zeby to podzelic ?? Musze wiedziec konkretnie zanim kupie takie zabawki :P
|
Cytat:
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
z mojej wiedzy o sieciach bezprzewodowych powinno to wygladac tak:
(wiem ze to to samo ;p) |
A tu wersja tancza:
|
@REi
A jakie IP będą miały kompy i jakim sposobem dostaną się do internetu bez routera? @Piterniel Ja na 2 AP zainstalować jednego windowsa, żeby zrobić to, co masz na obrazku?? ;) |
Nie wiem jak tylko narzucam pomysł. Na sieciach się nie znam :P
Cytat:
|
Cytat:
|
To znaczy NAT ?:)
|
Heh troszke zamieszaliscie Panowie :P czyli konkretnie jak to powinno byc ? :)
|
Chyba tak to powinno byc
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:00. |