![]() |
Dzięki za odzew,
O takie wskazówki mi właśnie chodziło!:) f /edit Dodam tylko że skorzystałem z narzędzia jakie udostępnia XP, mianowicie: Zarządzanie woluminami i dyskami dynamicznymi udostępnione firmie Microsoft przez firmę VERITAS Software Corporation. Obszar został wykryty jako nieudostępniony.Wystarczyło załozyć nową partycję (kilka kliknięć, domyślne wartości już ustawione) i system sam ją sformatował w wybranym formacie. Bajka:) |
@forest, jak nic zrobiłeś tylko jedną partycję, te 5 Gb, pozostały obszr jest napewno Unattended, czyli nieprzydzielony, zastosuj Disk Director Suite 9.0, on ci szybko z pozostałego obszaru wykroi partycję D.
|
Po co sie meczyc? Przy instalacji windy tworzysz partycje i jest ok :D
|
Cytat:
Po miesiącu znikły mi partycje (( (( |
Cytat:
Cytat:
Jedyne problemy jakie ja miałem z PM wynikały z mojej ignorancji. Teraz już wiem, że pewne działania nieuchronnie prowadzą do przedwczesnej "śmierci" systemu. :pisze: |
Można spróbować użyć Acronis Partition Expert :spoko:
|
Cytat:
Cytat:
Ta "ósemka" to chyba jakieś nieporozumienie :ysz: |
Cytat:
Dla mnie najwygodniej się tworzy partycje przy instalowaniu windowsa xp :D:D:D Chociaż wracając do PM, to dawniej nie było chyba lepszego programu od PM, wszyscy go chyba chwalili, a teraz to już różnie jest. Pzdr. |
Cytat:
Już raz mi namieszał na dysku :ysz: i zrezygnowałem. |
jesli masz XP to tak:
start->uruchom wpisujesz mmc i odpalasz w tej aplikacji otwierasz plik c:\windows\system32\diskmgmt.msc ... i już masz wszystko jak na dłoni, ile masz partycji ich wielkości , czy jest wolne miejsce itp powodzenia |
wloz sobie dyskietke startowa do komputera... wejdz do fdisk'a i bedzie czarno na bialym... tam jest wszystko opisane... nie mozna sie pomylic... naprawde...
a jak cos to zainstaluj sobie np Acronis Drive Doctor... i w nim tez spokojnie zrobisz sobie partycje bez wiekszej wiedzy... pozdro... |
Zainstaluj sobie Partition Magic'a, dajesz utwórz nową partycje (create new partition) i już.
Możesz użyć do tego zwykłego fdiska, albo włączyć nawet instalatora windowsa xp, i tam na początku też można tworzyć nowe partycje. |
jaki to jest system? ... to może pomogę
|
Gdzie się podziała druga partycja(...)
Witam,
Ostatnio stawiałem system na gołym dysku i zamieszałem się z partycjami. Dysk 30GB Partycje pod system zrobiłem 5 GB i byłem przekonany że pozostałe 25 GB bedzie normalnie widoczne jako powiedzmy dysk D. Jednak chyba pominąłem jakiś krok bo mam teraz zamiast 30 tylko 5 gigowy dysk. W jaki sposób uaktywnić pozostały obaszar? Sformatować? Czym ? Czy można? (Lama ze mnie w temacie partycjonowania) Damian edit/ Chodzi o Win Xp Pro. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:40. |