![]() |
zbyt cichy dzwięk w karcie telewizyjnej
Posiadam od lilku dni tę kartę : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7722 i obraz jest naprawdę fantastyczny lecz dzwięk niestety o niebo za cicho choć bardzo czysto. Słychać tylko głośniczki satelitki a sybwoofer leży bezużytecznie. Gdy gra muzyczka z Winampa np. to dzwięki są mocne i bodbite basem. MOja płyta to niestety tylko ECS K7VZA ze zintegrowana muzyką. Wszystkie ustawienia w panelu sterowania sa na maxa. Moze jest jakiś program - sterownik, który pomógłby na tę dolegliwość?
|
Sprawdz kabelek laczacy karte z dzwiekowka, gniazdo multimedialne dzwiekowki, ,...takie najprostsze sprawdzanie.
Moze to takie wlasnie drobiazgi..... |
a taki inny drobiazg(sam sie na nim zlapalem) => line-in volume <=
|
Cytat:
Cytat:
Jesli w panelu sterowania to jest na max a moze tak nie powinno być? |
Cytat:
przyponialem sobie maly szczegolik, mialem podobna karte tylko bez XP, na dolaczonym cd znalazlem programik ok 500KB(chyba) i po jego uruchomieniu glosnosc byla dostosywana do potzrebnych parametrow, niestety nie pamietam nazwy tego programiku. proponuje przeszukac cd moze tez bedzie dołaczony |
u mnie glosnosc tej karty jest regulowana p[oprzec zakladke cd audio:) wiec moze u ciebie tez.:) ale fakt.. karta jest dosc cicha...
|
A ja czytając komentarze na komputroniku dochodze do wniosku że ten typ tak ma :D
|
Ilość załączników: 1
Ja mam 2 takie karty, jedną w domu a drugą w pracy. W ustawieniach sprawdź "Record Volume".
|
Chłopaki !!!! Mieliście rację. Dkąłdnie przeanalizowałem całą sytuację i równie bardzo dokladnie przeglądnąłem tę plyte główną ECSa i odkrylem rzecz straszną! Ta cholerna badziewiarska płyta a dokladnie zintegrowana muzyka VIA nie ma wejścia liniowego bezpośrednio na plycie! To szok!!!! To jak ja mam to podpiąć. Już wie dlaczego dzwięk byl słaby ponieważ ja z rozpędu podpiąłem Kartę telewizyją do wejścia muzycznego od Cedeka. Ojoj normalnie zmylilo mnie to iż tylko tam pasowała ta plaska wtyczka od kabela , który jest dołaczony do kart TV. I coteraz zrobić? Jak to podpiąć? Przecież ta karta muzyczna ma wejście tylko na zewnątrz w postaci dżeka. Czy istnieje taki kabel/przejściówka, który pozwoliłby połączyć wyjście dzwięku z karty TV na wspomnianego dżeka? Pomózcie jestem załamany...... :(
|
Pamietam moją karte ale tam byl kabelek zewnetrzny do podlaczenia, w sumie nie wiem czy istnieje istnieje przejscówka. Jednak uważam ze jezeli istnieje potrzeba to mozna dorobic odpowiedni kabelek. minijakc to koszt ok 3,5 i kawalek kabelka(3zyly) to 50gorszy, wystarczy tylko odpowiednio polaczyc mase, lewy i prawy i bedzie dzialac. jakby wynikla potrzeba dorobienia przejsciowki moge podpowiedziec jak polaczyc (kolory kabelkow prosze)
|
k7vza nie ma zadnych wejsc liniowych na plycie???a nawet jesli nie ma, a ma tylko do CD, to nic nie szkodzi. ja mam tak podlaczone i gra OK,wiec czym sie pzrejmowac????
|
Cytat:
Zastanawiam się nad kupnem jakiejś karty dzwiękowej np SB 128 PCI, jeszce się nie doczytałem ale ona mam nadzieję posiada wejście liniowe. Jesli coś wiecie na ten temat to proszę o info. Przecież dwie dzwiękówki w sumie kompowi nie zaszkodzą i mogą współistnieć obok siebie :fiu: :blee: |
Ja mialem SB128 i ma 2 wejscia (line-in i mic) i wyjcie
|
Zrób mały test.
Podłącz głośniki bezpośrednio do karty tv (zamiast do karty muzycznej). I wtedy będziesz wiedział czy z karty TV jest cichy drzwięk czy poprostu cichnie na kabelku lub na karcie muzycznej. Możesz zrobić przejściówkę tak jak napisał thomascamel z mini jack na tą wtyczkę do CD i podłaczyć do wejścia Cd na karcie muzycznej lub podłaczyć do wejścia AUX (auxalitary) jeżeli karta muzyczna tekie wejście posiada |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:16. |