![]() |
uszkodzony ram - pytanie
Witam!
Mam uszkodzona pamiec, jest ona na gwarancji ale nie moge jej odeslac przed matura, a zastepczej nie mam. Pytanie jest wiec takie - czy jest jakis program ktory zablokuje dostep do uszkodzonych czesci pamieci? bo z uszkodzona pracuje sie dosc ciezko :| |
AFAIK to w pliku boot.ini należy po "fastdetect" dopisać:
/maxmem i wartość pamięci która działa. Było o tym w KS ekspercie ale na 100% nie jestem pewien czy tak ma być a nie chciałbym wprowadzić cię w błąd. No ale i tak nie masz chyba nic do stracenia w tym wypadku? boot.ini zawsze można przeedytować z powrotem. :pisze: 8 ) Edit: Szukaj numeru5/03 :) |
By adding the /maxmem=32 option, I can force the OS to run in just the bottom 32MB of my RAM, ignoring all other RAM. So, that section of boot.ini now looks like
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1) \WINNT="2KPro" /fastdetect /maxmem=32 With less RAM to work with, the system will run slowly. But if it no longer crashes or locks up, I would strongly suspect that the system's memory is causing the problem. I can never remember the /maxmem= option, so I appreciate the ability to use bootcfg /addsw to add new options to my boot.ini file. On a Windows 2003 or XP machine, I could have accomplished the boot.ini change by entering the command http://www.itpress.pl/att/PDFy/NR_06_2004/79.pdf http://www.microsoft.com/resources/d...c_str_masc.asp |
@Piterniel, z ust mi to wyjąłeś :piwo:
|
dzieki :piwo:
czyli jesli ustawie np. 268 [blad jest na 271.1mb] win bedzie czytal tylko do 268mb tak? I jeszcze jedno - czy pamiec ma taka "tendencje" jak hdd - ze tak jak w dysku bady tak w pamieci bledy sie "rozprzestrzeniaja"? |
No coś takiego ;)
Raczej się nie rozłazi to, ale nie jestem pewnien ;p |
Cytat:
u mnie w szkole jest taki feler i resetuje sie w stresie... .....przyda sie tylko właśnie jak to wyczaić :) |
Memtest i tym potestuj
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:16. |