Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Karta sieciowa, DSL w Dialogu [pytania] (https://forum.cdrinfo.pl/f5/karta-sieciowa-dsl-dialogu-pytania-49942/)

krzpac 19.03.2005 15:10

Karta sieciowa, DSL w Dialogu [pytania]

czesc

obecnie mam ISDN w Dialogu, ale zamierzam założyc sobie DSL w Dialogu... rozumiem ze jak ma byc DSL to wymagana jest karta sieciowa ? jesli tak, jaką powinienem zakupić, na co wzracac uwagę ?

do osób co mają łącze DSL jak wam działa internet ? nie ma awarii ? ile zakładali wam to ? po załozeniu od razu internet dział ?

pozdrawiam.

Mily_ 19.03.2005 16:33

ja mam DSL i musze powiedzieć, że internet idzie jak burza... przy ściąganiu dochodzi do 160 kb\s, awarii nie mam (czasem tylko jest ale to wina serwera-komputera który się sypie bo jest stary)... ja miałem przełanczane z SDI na DSL i chyba tylko 5 min nie było internetu... a karte sieciową chyba musisz mieć... ja mam jeszcze po starym SDI...

kizio 19.03.2005 16:51

karta sieciowa moze byc imho prawie kazda. Ja polecam karty firmy 3Com mam jedna od 4 lat i zadnych kolopotow

arnakus 19.03.2005 17:07

Chcesz reputki ?

Cytat:

Napisany przez Mily_
ja mam DSL i musze powiedzieć, że internet idzie jak burza... przy ściąganiu dochodzi do 160 kb\s, awarii nie mam (czasem tylko jest ale to wina serwera-komputera który się sypie bo jest stary)... ja miałem przełanczane z SDI na DSL i chyba tylko 5 min nie było internetu... a karte sieciową chyba musisz mieć... ja mam jeszcze po starym SDI...

Koleś! Chcesz reputki a masz problemy z matematyką! Na łączu 1 Mbps uzyskasz max 128 KB/s (teoretycznie). Chyba że masz łącze 2 Mbps (w co watpię, bo byś miał transfery mocno ponad 200 KB/s - 160 to cienizna) to sorki.

kizio 19.03.2005 17:38

ja mam neo 640 a czasami sciagam z predkoscia 100kb/s.

Mily_ 19.03.2005 17:43

Cytat:

Napisany przez arnakus
Koleś! Chcesz reputki a masz problemy z matematyką! Na łączu 1 Mbps uzyskasz max 128 KB/s (teoretycznie). Chyba że masz łącze 2 Mbps (w co watpię, bo byś miał transfery mocno ponad 200 KB/s - 160 to cienizna) to sorki.

koleś... nie wierzysz to przyjedź... transfer skacze mi do 160 kb\s ale to jak ściągam flashgetem i to z dobrego serwera (nagranicznego)... ale to musi byc naprawde dobry serwer...

Stef 19.03.2005 17:44

milly napisal 160 kb/s a nie kB.....co nie zmienia faktu ze i tak zle i tak niedobrze :)
1Mbit=1024 Kb/s=128 KB/s

Mily_ 19.03.2005 17:48

Cytat:

Napisany przez Stef
milly napisal 160 kb/s a nie kB.....co nie zmienia faktu ze i tak zle i tak niedobrze :)
1Mbit=1024 Kb/s=128 KB/s

faktycznie chodziło mo o KB a nie Kb... ale... jeśli on tak uwaza to to jest jego teoria... ja mam praktyke więc chyba lepiej wiem...

arnakus 19.03.2005 18:04

Nie wierz we wszystko co Bill pisze...

Cytat:

Napisany przez Mily_
faktycznie chodziło mo o KB a nie Kb... ale... jeśli on tak uwaza to to jest jego teoria... ja mam praktyke więc chyba lepiej wiem...

U mnie też jak rozpoczyna transfer to około 150 KB/s ale po kilku sekundach spada poniżej 128 i nie może być więcej. Dzieje się tak dlatego bo zanim klikniesz, że chcesz ściagnąć plik to już część jego jest pobrana do bufora (na zapas). Nie należy bezkrytycznie wierzyć co Bill pisze w Windowsach.

Mily_ 19.03.2005 18:08

czy ty nie rozumisz, że u mnie nie rozpoczyna tyklko czasem podskoczy i się utrzymuje tak przez ok 30 sekund?? tak trudno zrozumiec??

arnakus 19.03.2005 18:13

Zgadza się!!!

Jak dłużej poczekasz przed pobraniem to będziesz miał "transfer" ponad 300 KB/s przez minutę.

qfir 19.03.2005 18:42

macie racje, ja np. kiedys sciagnalem gg z oficjalnej strony ze srednia predkosci 500kB/s przy laczu 128bK/s :)

a co do tematu, to karte sieciowa mozesz kupic obojetnie jaka, taka za 20zl powinna wystarczyc

esem 19.03.2005 19:16

Cytat:

Napisany przez arnakus

Nie przejmuj się: na tym forum niewiadomo co oznaczają reputki (?) Ich ilość raczej świadczy o koleżeństwie na forum.
A że każdy myli bity z bajtami, mega z kilo to inna inszość: umówmy się, że to roztargnienie... 8 )

arnakus 19.03.2005 19:51

Cytat:

Napisany przez qfir
macie racje, ja np. kiedys sciagnalem gg z oficjalnej strony ze srednia predkosci 500kB/s przy laczu 128bK/s :)

a co do tematu, to karte sieciowa mozesz kupic obojetnie jaka, taka za 20zl powinna wystarczyc

No nareszcie ktoś dobrze odrobił prace domowe a nie wagarował jak pani w szkole uczyła przeliczać kilobity na kilobajty i co to jest buforowanie. Mój rekord buforowania to 550 KB/s na łączu 1Mbps (w domu) i 1.1 MB/s na łączu 4 Mbps (w pracy serwer proxy).

PS. Co do karty sieciowej - nawet najwolniesza przekracza 10 razy mozliwości łącza. Musi tylko mieć gniazo RJ45.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:16.