![]() |
kilka filmów divx na płycie DVD + menu
witam, mam pytanko, czy jest w ogóle realną rzeczą aby nagrać kilka filmów w divx na płycie DVD i utworzyć do tego menu tak aby filmy te moża odtwarzać na stacjonarnym dvd/divx :blee:
|
Tak to jest mozliwe. Mozna np. uzyc formatu KDVD (MPEG-2 ze zmienionym GOP i macierza kwantyzacji, latwo mozna znalezc odpowiednie templates do TMPGEnc aby robic KDVD) aby zmiescic jak najwiecej danych. W ten sposob zmiescisz nawet 5-6 godzin w wysokiej rozdzielczosci na plycie 4,7GB. Jakosc oczywiscie nie bedzie taka jak DVD ale tez nieduzo gorsza niz wejsciowych divxow.
Menu - tu mozesz posluzyc sie np Ulead DVD Movie Factory - zrobienie menu i obrazu plyty jest w nim banalnie proste. |
czy mozna w Ulead DVD Movie Factory zrobic wielo poziomowe menu (zeby z jednego menu przejsc do drugiego z ktorego dopiero bedzie mozna odtwarzac film)???
pozdr |
nie wiem mialem tylko 30-day trial a takie menu nie bylo mi potrzebne.
|
Jaki odtwarzacz?
Ja mam mantę price 010 nagrywam płytę dvd jak leci filmy z napisami w tym samym katalogu. Wszystkie się odtwarzają bez kłopotów . Nie mam menu , ale nadrabiam miną. Oczywiście dvix. |
oki znalazlem nowy program do menu i authoringu DVD. testowalem i jest OK moze nawet lepszy od Ulead :D
a do tego MALY i DARMOWY!!! nazywa sie DVDStyler obsluga prosta - rysujesz menu (takze wielopoziomowe) i wrzucasz flimy (ja wrzucilem gotowe mpegi2 ale o dziwo da sie wrzucac takze mpeg1 np z VCD- musze przetestowac) a on robi obraz ISO do wypalenia (np darmowym cdburnerxp pro). Oczywiscie plyta to 100% standardowy DVD a nie divx. niektore opcje sa jeszcze niedostepne (np przyciski z obrazkow - na razie tylko tekstowe) ale niedlugo pewnie dorobia reszte. Tak czy inaczej to chyba najlepszy darmowy program jaki na razie jest. Testowalem na moim trzyletnim odtwarzaczu mustek scanmagic v100 (chyba tak sie nazywa) z plyta DVD-RW i nagrywarka toshiba SD-R5372. Dziala :D. aha calosc oczywiscie po polsku .. @bor no jak masz odtwarzacz DivX... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:20. |