Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   fuji finepix s5500 vs. konica-minolta dimage z3 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/fuji-finepix-s5500-vs-konica-minolta-dimage-z3-50071/)

czechoj 24.03.2005 19:29

Obecnie chyba najlepsze lustrzanki cyfrowe (ze średniej półki) robi Canon i Nikkon choć ta druga firma ze swoimi D70 i D100 mocno już traci do Canona. Ostatnio jednak Konica Minolta wypuściła piękny aparat z serii Dynax 7D który może konkurować z Canonem 20D. Nikon ze swoimi D70 i D100 porównywane są z Canonem 300D. Nowy zaś model Canona 350D pasuje bardziej do grupy Canona 20D.
Co do Twojego problemu myślę że FUJI jest w tym wypadku chyba lepsze.

toth 24.03.2005 13:13

Tak się składa że mam S5500 i miałem okazję przez kilka dni testować Konica Minolta Z-3. Według mojego skromnego zdania (nie jestem profesjonalistą) to S5500 jest lepszy od Z-3.Jest poręczniejszy, ma lepszy interfejs użytkownika, gdyby miał jeszcze obiektyw od 2.0 tak jak niektóre Sony - to lepszego w tej cenie bym nigdzie nie znalazł.W Z-3 podobało mi się to że obiektyw pracuje cicho i szybko.Aha wg. mnie stabilizator obrazu w Z-3 to kit (to moje zdanie) - nie widziałem bowiem specjalnej różnicy w zrobionych zdjęciach.
S5500 mam od kilku miesięcy i generalnie jestem zadowolony, w razie jakichś dokładniejszych pytań chętnie odpowiem.

memorando 22.03.2005 17:59

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
wiem...
chodzilo mi o to ze napisales Nikon ze tylko jest git
A ja powiedzialem ze nie tylko sam Nikon :)

wiem kasprzak ale ja uważam za nr 1 nikona nr canona nikona mialem w lapach i jestem zakochany w tej firmie leżą w lapie nikony super i super jakość zdjęć mają lustrzanki nie to co cyfrówki zdjęcia są cieple i delikatne a cyfrówki nikona jako jedyne dorównują lustrzance ale to już są ceny kosmiczne:)

Kasprzak 22.03.2005 17:52

wiem...
chodzilo mi o to ze napisales Nikon ze tylko jest git
A ja powiedzialem ze nie tylko sam Nikon :)

memorando 22.03.2005 17:51

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Nikon ma swoja przeszlosc jezeli chodzi o aparaty, jest marka znana, i slynaca z jakosci. Na kazdych meczach jak reporter ma aparat to z daleka widac "Nikon" Tylko sa to drozsze aparaty, mozna kupic jakosciowo lepsze od nich a za nizsze pieniadze czasami. Jednak w pewnych parametrach nie przeskoczysz go.

Nie zgodze sie z memorando...Nikon jest jedna z najlepszych firm. Wg mnie za nim bedzie Canon, ktory ma w swojej ofercie rewelacyjne aparaty cyfr. czy lustrzanki cyfr. podobnie jak Panasonic (ma go andrzej9) Zalezy wszystko od potrzeb i kata patrzenia na rozne parametry.
Wg mnie z klasy sredniej przewazaja canony z serią od a60 - a80. oraz ten Fuji. Wyzsza nalezy juz do Nikona,
ps. o Minolcie nie mowie bo nie bawiłem się aczkolwiek wygladaja rownie przyzwoicie jak reszta aparatow

a co piszę??? że minolta jest gorsza i wolę nikona nigdy niekupilbym minolty

Kasprzak 22.03.2005 17:49

Nikon ma swoja przeszlosc jezeli chodzi o aparaty, jest marka znana, i slynaca z jakosci. Na kazdych meczach jak reporter ma aparat to z daleka widac "Nikon" Tylko sa to drozsze aparaty, mozna kupic jakosciowo lepsze od nich a za nizsze pieniadze czasami. Jednak w pewnych parametrach nie przeskoczysz go.

Nie zgodze sie z memorando...Nikon jest jedna z najlepszych firm. Wg mnie za nim bedzie Canon, ktory ma w swojej ofercie rewelacyjne aparaty cyfr. czy lustrzanki cyfr. podobnie jak Panasonic (ma go andrzej9) Zalezy wszystko od potrzeb i kata patrzenia na rozne parametry.
Wg mnie z klasy sredniej przewazaja canony z serią od a60 - a80. oraz ten Fuji. Wyzsza nalezy juz do Nikona,
ps. o Minolcie nie mowie bo nie bawiłem się aczkolwiek wygladaja rownie przyzwoicie jak reszta aparatow

memorando 22.03.2005 17:48

Cytat:

Napisany przez Maciej
może jakieś uzasadnienie?

mialem lustrzankę minolty w rękach miala gorszej jakości zdjęcia niż w podobnej cenie nikon kolega pożyczal , po za tym minolta już nie jest tą firmą co kiedyś są to dwie firmy w jednej , dla mnie nikon jest bardziej porofesjonalny tak jak canon najlepsze zdjęcia są robione na nikonach

Maciej 22.03.2005 17:44

Cytat:

Napisany przez memorando
nikon tylko ta firma jest gitt

może jakieś uzasadnienie?

Kasprzak 22.03.2005 17:42

Wystarczyc napewno wystarczy, zalezy do czego potrzebujesz...jak piszesz do okazyjnych wyjazdow czy imprez to nawet wystarczy tobie Canon A70.
Pewnie i tak 80% fotek nie bedzie wywolywana wiec 2.1mpixela by wystarczylo czyli Canon A60 :)
Ale to takie male podsumowanie.
Ja teraz zbieram na Nikona 8700 albo 8800...jeżeli bym jakims cudem wygrał w totka to marzy mi się Canon 20D :)

memorando 22.03.2005 16:49

Cytat:

Napisany przez Alinoe
witam

po waznym przesledzeniu chciałbym dokonać wyboru pomiędzy ww. aparatami - i tutaj prośba do forumowiczów którrzy maja (lub używali) ww. modeli o recenzję z głównymi plusami i minusami tychże aparacików, z góry dzięki i pozdrawiam

marcin

nikon tylko ta firma jest gitt

Alinoe 22.03.2005 16:30

że piękne to ja niewątpię - jednak kosztują dwa razy tyle ile kosztuje s5500 i ile jestem skłonny dać - nie będę pracował raczej w national geographic a głownie na imieninach u cioci i z panną na wakacjach ;) aparacik do 1500 w zupełności wystarczy

pozdo, marcin

Kasprzak 22.03.2005 14:41

Fuji napewno wypada lepiej. Robi duzo ciekawsze zdjecia.
Majonez podal najlepsze stronki. Ja dodam zebys poczytal na temat Nikona 8700, 8800 to sa przepiekne aparaty.

Alinoe 22.03.2005 14:19

właśnie mam to samo - im więcej wiem tym mniej wiem, ten z3 ma kilka felerów - często się wiesza i szybko grzeje (sic!) co na jedno wychodzi - ma co prawda stabilizację obrazu ale przy zoomie większym i tak nie daje wiele, chyba fujika wezmę bo to ulepszona s5000 - poprawili to i owo, nie ma co prawda stabilizacji ale fotografem wielkim nie będę - zważywszy że mozna go juz kupić od 1200zł ;)

thx za liny - upewniły mnie w decyzji ;)

Majonez 22.03.2005 12:54

Alinoe stałem przed podobnym dylematem. Ostatecznie wybór ograniczył się do Olympus C-770 UZ lub 765 UZ lub C-55 (C-5500), Canon A95 i właśnie tego Fuji.

Poczytaj sobie na www.dpreview.com oraz na www.steves-digicams.com. Z polskich stron to czytałem na ... ehh jestem w pracy i nie pamiętam adresów mogę później podrzucić.
Generalnie o tym fuji opinie nie są złe chociaż kolega, który sporo fotografuje odradza z powodu generalnie słabej optyki produktów fuji. Natomiast co do Z3 to jednak sporo jest też niepochlebnych opini o tym modelu (w sumie to chyba pół na pół pozytywne i negatywne więc coś w tym jest - podejrzewam, że jak trafisz na dobey egzemplarz to będzie cacy).

Niestety tylko tyle mogę powiedzieć bo aparatu jeszcze nie mam żadnego a moja wiedza na temat cyfrówek jest żadna - tyle tylko co przeczytałem więc na razie to czysta teoria :D.

PS. Ja się załamałem czytając różne testy i opinie - im więcej czytałem tym mniej pewny byłem wyboru.

Proton 22.03.2005 09:14

Cytat:

Napisany przez Alinoe
witam

po waznym przesledzeniu chciałbym dokonać wyboru pomiędzy ww. aparatami - i tutaj prośba do forumowiczów którrzy maja (lub używali) ww. modeli o recenzję z głównymi plusami i minusami tychże aparacików, z góry dzięki i pozdrawiam

marcin

Nie jestem posiadaczem ani jednego z wymienionych przez Ciebie aparatów, ale może zainteresuje Ciebie jeszcze test Minolty. Niestety, na tej stronie nie ma testu Fuji, którym jesteś zainteresowany.

http://www.dcresource.com/reviews/mi...ew/index.shtml

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:48.