Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Matura Próbna Temat. Help :) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/matura-probna-temat-help-50090/)

Kasprzak 22.03.2005 14:32

Matura Próbna Temat. Help :)

Witam!
Na poczatku chce napisac ze nie chce odwalenia za mnie roboty, jedynie prosze o pomoc moze w szukaniu materialow czy naprowadzeniu na temat.

Mam temat do matury ustnej (probnej)
"Relacje między człowiekiem a Bogiem w znanych utworach literackich i ikonografii." Omów i oceń odwołując się do wybranych przykładów z różnych epok
Znalazłem troche w Sciaga.pl (3 tematy) a chciałym usłyszeć wasze zdanie ;)
Z gory dzieki za wszystko!

MOdy 22.03.2005 15:40

Ja proponuje Biblie. Myśle, że to najlepszy utwór literacki do tego tematu.

kiewas 22.03.2005 16:11

Cytat:

Napisany przez MOdy
Ja proponuje Biblie. Myśle, że to najlepszy utwór literacki do tego tematu.

Mi się tak samo wydaje, chyba nic innego bym nie wymyslił :P

Kasprzak 22.03.2005 16:36

Ja znalazłem coś takiego...

Cytat:

Wstęp: Biblia ***8211; przedstawienie dziejów dialogu między człowiekiem a Bogiem
- Eden, Noe ***8211; ostrzeżenie przed potopem, Mojżesz ***8211; kierowanie jego czynami
- Prorocy ***8211; przekazywanie prawd objawionych
- Obecność Jezusa ***8211; Boga człowieka na ziemi
Rozwinięcie: Relacje między sacrum a profanum to ważny temat występujący w tekstach różnych epok
- pochwała Boga ***8211; Stwórcy świata
- św. Franciszek ***8222;Pieśń słoneczna***8221; ***8211; wykładnia filozofii franciszkańskiej ***8211; należy cieszyć się życiem i chwalić Boga za piękno świata
- J. Kochanowski ***8222;Pieśń XXV***8221; ***8211; renesansowy optymizm, Bóg ***8211; Deus artifex ***8211; hojnie obdarza swoimi dobrodziejstwami
- zwątpienie w Boga ***8211; J. Kochanowski ***8222;Treny***8221; ***8211; w obliczu śmierci ukochanej córjki załamaniu ulega stoicka filozofia poety, który swój żal wyładowuje na Bogu, wątpi w jego istnienie ***8222;Gdziekolwiek jest, jeśliś jest!...***8221;; by w Trenie XIX powrócić do Boga
- bunt przeciw Bogu
- Adam Mickiewicz ***8222;Dziady ***8221; cz. III ***8211; Wielka Improwizacja ***8211; bunt poety, który oskarża Boga o to, że źle urządził świta, żąda od niego władzy, ***8222;rządu dusz***8221;, aby mógł wyzwolić swój Naród, z którym się utożsamia, z niewoli; Bóg nie odpowiada dumnemu poecie, daje natomiast odpowiedź ks. Piotrowi

- monolog człowieka skierowany do Boga
o J. Słowacki ***8222;Smutno mi, Boże***8221; ***8211; podmiot liryczny wyjawia Bogu swoją gorycz, żal i smutek; podziwia piękny zachód Słońca, który jest dziełem Boga, snuje refleksje o kruchości życia
- zakład człowieka z Bogiem
o B. Pascal ***8222;Myśli ***8221; ***8211; dowiedzenie, że warto jest wierzyć w Boga; szukanie w Nim oparcia i trwałości

Zakończenie: Różnorodność postaw wobec Boga dowodem tego, że Jego tajemnica jest niezgłębiona. Ludzie, dostrzegając swoją niedoskonałość, zawsze będą szukali oparcia w Bogu
Nadaje sie ta literatura. Mnie sie wydaje ze Dziady rowniez, to Samo Smutno Mi Boze

REi 22.03.2005 16:37

Pismo swiete + dziady cz3 i moze pare innych ;p

Loczek 22.03.2005 16:41

Mysle ze na pewno powinienes zawrzec cos z Biblii, w koncu czlowiek i Bog. Mysle ze jeden watek wystarczy. Ale musi to byc cos dobrego, naprawde dobrego. Cos co pokaze zaleznosc miedzy czlowiekiem a Bogiem. Dalej w swojej pracy umiescilbym cos o sw. Franciszku albo Augustynie. Ktorego bys nie wybral bedzie dobrze. Ale ja stawialbym na sw. Franciszka. No i musze leciec, dopisze potem cos.

Kasprzak 22.03.2005 16:45

no własnie, bo nie mogę oprzeć się wyłaacznie na biblii. Musze podac kilka przykladow, nie tylko jeden tekst literacki.
To co wyzej wymienilem moze byc...a co jeszcze proponujecie. I ogolnie jakies uwagi do ustnej matury jak sie przygotowac.
Bo ja mam tak ze mam temat. Musze go opracowac a potem referowac przez 10min :D. Wydaje się banalnie, ale najpierw trzeba sie przygotowac pisemnie i wg tego psiemnego sie uczyc, potem cwiczyc przemowe. Mam na to 2tygodnie ;D

mello 22.03.2005 17:12

biblia + dziady tylko to przychodzi mi do glowy !! i nie za bardzo kumam co to jest zawarta w temacie : i ikonografia ? mimo ze maturke mam juz za soba

Banana Coctail 22.03.2005 17:58

Biblia+Koran w końcu nie jedno bóg ma imię.

Tłumaczenia znaczenia Świętego Koranu na język polski
wg Józefa Bielawskiego
http://www.planetaislam.com/koran_bielawski.html
wg Jana Murzy Tarak Buczackiego
http://www.planetaislam.com/koran_buczacki.html

Oczywiście najlepiej byłoby to w oryginale przeczytać bo żadne tłumaczenie nie odda piękna i doskonałości Świętego Koranu. A tak btw to lektura na długie popołudnia.

cyki 22.03.2005 18:01

Cytat:

co to jest zawarta w temacie : i ikonografia ?
***171;ogół dzieł plastycznych związanych ze sobą tematycznie, dotyczących określonego przedmiotu lub wydarzenia***187;

Czyli rzeźby, obrazy i podobny stuff :)

Loczek 22.03.2005 22:49

Banana.
Sorry banana ale pomysl z koranem uwazam za chybiony. Myslisz ze taka pani egzaminator siedzaca w komisji bedzie mogla ocenic ciebie za koran. Ona moze nawet nie miec pojecia o kulturze islamu. Pozatym islam a nasza religia - inna bajka. No i raczej zle trafiles z okresleniem ze Mahomet a Bog ma jedno imie. Faktem jest ze sa oni tworcami religgi i tworcami zycia ale porownywanie ich to mala pomylka.

Kasprzak.
Poszukaj zaleznosci czlowieka z Bogiem w tekscie w ktorym wogole nie mozna sie spodziewac takiej zaleznosci. To na pewno uatrakcyjni twoja prace. Myslisz ze sluchanie o tym samym nie jest meczace i nudne. Mi samemu teraz nie przychodzi do glowy jakis konkretny utwor ale na pewno cos znajdziesz. I wcale nie musi to byc zawarte w ksiazce na ktorej okladce pisze grubymi literami "Bog i czlowiek". Czasami wystarczy pare wersow w ktorych, ten problem jest bardzo wyodrebniony.

banana nie badz na mnie zly :)

Banana Coctail 22.03.2005 23:16

Loczek ty dyskryminujesz ludzi.... "nasza religia" => chrześcijaństwo obrządku rzymskiego (ja planuje zostanie anabaptystą).
Pomyłka jest wg mnie bycie ograniczonym na inne kultury, to że chrześcijaństwo jest religią "oficjalną" w Polsce nie oznacza, że jest jedyną/słuszną/prawdziwą.
Podobno bycie oryginalnym jest doceniane w odpowiedni sposób.
Zresztą gdzie pisze, że ma to być własnie chrześcijaństwo.
Rówie dobrze można by omówić staropolskie obrządki pogańskie, tam też byli bogowie.
Sposób na czczenie boga/ów jest wiele... nikt nigdy nie dojdzie który jest najsłuszniejszy, zależy to tylko od Ciebie.
Wg mnie egzaminator powinien mnie ocenić za to co przygotowałem a jego niekompetnecje powinny być ocenione przez wyższy urząd.
Jestem zły... ale przechodzi mi.

Loczek 23.03.2005 08:54

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Loczek ty dyskryminujesz ludzi.... "nasza religia" => chrześcijaństwo obrządku rzymskiego (ja planuje zostanie anabaptystą).
Pomyłka jest wg mnie bycie ograniczonym na inne kultury, to że chrześcijaństwo jest religią "oficjalną" w Polsce nie oznacza, że jest jedyną/słuszną/prawdziwą.
Podobno bycie oryginalnym jest doceniane w odpowiedni sposób.
Zresztą gdzie pisze, że ma to być własnie chrześcijaństwo.
Rówie dobrze można by omówić staropolskie obrządki pogańskie, tam też byli bogowie.
Sposób na czczenie boga/ów jest wiele... nikt nigdy nie dojdzie który jest najsłuszniejszy, zależy to tylko od Ciebie.
Wg mnie egzaminator powinien mnie ocenić za to co przygotowałem a jego niekompetnecje powinny być ocenione przez wyższy urząd.
Jestem zły... ale przechodzi mi.

Oj nie teraz to nie mogę się zgodzic z Toba. Ja nie dyskryminuje innych religgi. Chcialem pokazac tylko problem tego ze latwo bedzie udowodnic ten problem na podstawie naszej religgi. Egzaminator powinien miec jakies pojecie o tym o czym mowisz. Chodzi o jakis punkt odniesienia. To cos podobnego jakbys zaczal rozmawiac z komisja od polaka na temat jakis całek albo ciągów. Wogole by ciebie nie zrozumieli. A nawet jakby cos z tego wylapali to zlapia tylko to co jest widoczne i oczywiste ale to co glebsze bedzie dla nich niewidoczne.

Teraz to juz jestes na mnie zly :)

Banana Coctail 23.03.2005 15:55

Nawet bardzo zły. Oducz sie używania terminu "nasza religia" (najwyżej co do grupy osób , które znasz i razem wyznajecie to samo; nie ładnie jest urażać wierzących w co innego) co najwyżej twoja... :P
Bóg to Bóg jednego kultu nie ma.
To co powiedziałeś, że to jak z całkami to osoby od polskiego to jest pomieszanie. Nigdy nie wiesz na jakiego wyznania egzaminatora trafisz.
Wg mnie można by małą wspominke o innych religiach, gdyż wg mnie może to ocene poprawić.

Loczek 23.03.2005 16:03

Dobra bo bedziemy sie spierac do konca swiata :)

Ja tylko odradzalbym budowania pracy na podstawie literatury odmiennej religi. chcialem tylko napisac ze musisz to jeszcze zinterpretowac i przedstawic konkretne wnioski.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54.