![]() |
Cytat:
Np. http://vag-com.pl/oferta.html lub http://www.vag.prv.pl/ takich stron jesr duzo. Pozdrawiam |
Da się napewno :) U mnie [raczej u taty :P] w Lanosie jest pod radiem centralka, i tam za zaślepką z logiem(a raczej napisem) jest wtyk 8-pinowy... Ale z tego raczej mało info ;) Tylko mieszanka,ew obroty czy cuś ;)
Dodatkowo w Lanosie pod schowkiem jest już dużo większa wtyczka. Podejrzewam że można z niej odczytać prędkość, obroty, status niektórych urządzeń, wiele "ustawień", itepe... Tylko problem jak ;) |
Cytat:
Co to jest ???? Można poprosić o troszkę więcej informacji. |
Samochód do kompa podpina sie przez tzw VAG'a.
|
Można. Poszukaj na Allegro odpowiedniego interface (zależy od rodzaju sterownika). Oczywiście pod warunkiem, że instalka ma sterownik (bo nie wszystkie mają).
|
Tak jak shuma pisze chodzi o dobór mieszanki. I chodzi mi o możliwośc podłączenia laptopa pod tego kabelek, który jest wypuszczony niedaleko zbiorniczka hamulcowego.
|
w serwisie daewoo mieli właśnie komp z odpowiednią przejściówką do poloneza.
podpina to się przy prawej ramie pod schowkiem u pasażera z przodu (trzeba odgiąć kawałek tapicerki koło prawej nogi). dla odmiany ja szukam tego porgramu, którym można diagnozować komputer (nazywa się ECM 2.9). |
w wielu przypadkach takie wtyczki sluza glownie serwisom. chodzi o ich komputer, i ich analize.
ale kumpel ustawial gazniki w swoim Nissanie uzywajac takiego elektronicznego ustrojstwa. wyglada to jak stary GameBoy, wedlug firmy ktora to robila to byl to wlasnie 'komputer'. przychodzi to z roznymi zaprogramowanymi ustawieniami, a ty te dane wgrywasz to komputera pokladowego samochodu (np. zmieniasz mieszanke paliwa by uzyskac wiecej mocy...) podobno mogl tez to samo zrobic przez program i wtyczke do swojego laptopa. a jesli chodzi tobie o cos w stylu "Szybcy Wsciekli"... to powiem tylko ze fajna to byla bajka. jesli juz nawet, to mowa tu pewnie o sprzecie klasy Formula 1 - Rally, nie mowiac juz o cenie... |
Sterowanie raczej. Jets zalozony gaz do Poloneza i w silniku jest pewna wtyczka ktora niby mozna podlaczyc pod komputer i ustalic ilosc spalanego paliwa przez samochod.
|
Cytat:
|
No to napisz co masz konkretnie na myśli :) W jakich celach te podłączenie: diagnostyczne, sterowanie ??
|
Czy można podłączyć komputer pod samochód?
Witam.
Mam pytanko czy można w jakiś sposób podłączyć pod samochód a konkretnie pod gaz. Nie wiem czy się jasno wyraziłem ewentualnie mogę dopowiadać na pytania co mam konkretnie na myśli. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:51. |