Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   cholerne udostepnianie netu w XP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cholerne-udostepnianie-netu-xp-50143/)

Stef 29.03.2005 23:52

na Home ediotion na 100% dziala, bo wczesniej mialem i dzialalo. zaczelo tak sie robic jak instalowalem ststem i wgralem SP2,ktorego o to podejrzewam. A co firewalla, to przy wylaczonych obydwu jest dalej to samo,wiec wina tego odpada.

teraz mam wszystko tak zrobione jak przed formatem i teraz nie dziala to tak jak powinno.

kokosSEK 29.03.2005 21:47

Nie wiem czy na XP He instnieje możliwość udostępniania połączenia internetowego i wogóle jakie w nim są ograniczenia, bo jakieś tam są. Ja mam na stacjonarce XP Professonal, na laptopie Me, do stacjonarki podpięta jest sieć. W konfiguracji ustawiłem, że komputer łączy się z siecią bezpośrednio, a inne kompy łączą się z internetem przez niego. Na laptopie ustawiłem, że komp łączy się z siecią przez inny komputer. Adresy Ip pobiera automatycznie. Drukarka jest udostępniona i drukuje z laptopa bez problemu. Teraz mam wlan (ad-hoc) w chałpie i tak samo wszystko działa. Sprawdz Firewall- to podstawa, a po drugie tego windowsa.

prometeusz 29.03.2005 15:24

zakreśliłem oczywiście o jedno za wysoko.
Tak to jest jak się nie sprawdza :)

prometeusz 29.03.2005 15:22

Ilość załączników: 1
[IMG]udostepnianie[/IMG]

Stef 29.03.2005 14:33

nie mam takieg zcegos tam jakproste udostepnianie plikow.

prometeusz 24.03.2005 12:29

Jeżeli masz udostępnione dyski i nie możesz na nie wiejść mimo wyłączonego firewall-a to znaczy że masz dyski z NTFS-em i drugi komputer nie ma autoryzacji.
Zakładam że masz założone odpowiednie konta na stacjonarnym i właśnie przez nie wchodzisz z laptopa.
Rozumiem że formatowałeś stacjonarny.
Jeżeli nic nie zmieniałeś po formacie to masz standardowo włączone w "opciach folderów/widok" wybrane "proste udostępnianie plików" - oczywiście go nie zaznaczaj - zrestartuj i przejdź do udostęponiania- proponował bym Ci jeszcze raz na nowo udostępnić ( jak zauważysz tym razem możesz udostępniać dla konkretnych użytkowników na różnych prawach)

prometeusz

Stef 24.03.2005 12:20

niestety to nic nie pomaga :/ dalej nie idzie wejsc na stacjonarny. pomysly mi sie juz wyzcerpaly i nie wiem co jeszcze moge zrobic.
i teraz sie zastanawiam czy to moze byc wina sp2????

Piterniel 24.03.2005 00:51

Cytat:

Napisany przez Stef
wion route chyba nie jest freeware...a predzej to dzialalo ,wiec tearz tez powinno sie obejsc bez winroute.

Odpowiadałem smartkowi :)

Stef 24.03.2005 00:06

wion route chyba nie jest freeware...a predzej to dzialalo ,wiec tearz tez powinno sie obejsc bez winroute.

Piterniel 24.03.2005 00:02

WinRoute ;)

Smartek 23.03.2005 22:11

ja mam z tym wiecznie problemy i to raz dziala raz nie, na drugim kompie czasami strony otwieraja sie BARDZO DLUGO, zas na serwerze BLYSKAWICZNIE i na odwrot.. - jakies rady?

druga sprawa - czy da sie udostepnic polaczenie na dwa rozne "polaczenia lokalne"? konkretnie na xbox'a i drugiego PC? aktualnie mam taki oto wybor:
http://img207.exs.cx/img207/7205/gifowsko1bt.gif

i strasznie meczace jest "przelaczanie" udostepniania raz na Xbox'a, raz na PC, poniewaz windows glupieje i za kazdym razem trza na nowo konfigurowac IP'ki itd...
-- sorka, ze podpinam sie pod ten temat, ale szkoda by bylo zakladac nowego --
pozdro ;)

Stef 23.03.2005 21:41

aha, moze jutro poproboje i zobacze co z tego w koncu wyjdzie.

namor 23.03.2005 21:07

ze swojego doświadczenia wiem (tak jest u mnie) że ustawienia automatycznego pozyskiwania adresu daje tylko to że kompy widzą się ale net nie jest dostępny na drugim kompie dopiero po ręcznym w pisaniu adresu IP i DNS net dostępny jest na drugim kompie
ale nie sugeruj się tym za bardzo ba u znajomego ustawiem tylko automatyczne pozyskiwanie i wszystko działało

Stef 23.03.2005 21:00

zapoznalem sie wlsnie,ale mam pytanie.
1.jesli ustawie pozyskiwanie automatyczne adresu IP i DNS'ow, tpo czy bede mogl udostepniac drukarke, tzn zrobic sobie do niej skrot tak, bo ja miec zawsze pod reka?
2. po co ustawial ten gosciu adres manualnie a potem zmienil na automatyczne pozyskiwanie?

namor 23.03.2005 20:51

może tak
ale zapoznaj się z tą prezentacją co podałem, tam jest bardzo ładny opis co i jak zrobić

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:26.