![]() |
na Home ediotion na 100% dziala, bo wczesniej mialem i dzialalo. zaczelo tak sie robic jak instalowalem ststem i wgralem SP2,ktorego o to podejrzewam. A co firewalla, to przy wylaczonych obydwu jest dalej to samo,wiec wina tego odpada.
teraz mam wszystko tak zrobione jak przed formatem i teraz nie dziala to tak jak powinno. |
Nie wiem czy na XP He instnieje możliwość udostępniania połączenia internetowego i wogóle jakie w nim są ograniczenia, bo jakieś tam są. Ja mam na stacjonarce XP Professonal, na laptopie Me, do stacjonarki podpięta jest sieć. W konfiguracji ustawiłem, że komputer łączy się z siecią bezpośrednio, a inne kompy łączą się z internetem przez niego. Na laptopie ustawiłem, że komp łączy się z siecią przez inny komputer. Adresy Ip pobiera automatycznie. Drukarka jest udostępniona i drukuje z laptopa bez problemu. Teraz mam wlan (ad-hoc) w chałpie i tak samo wszystko działa. Sprawdz Firewall- to podstawa, a po drugie tego windowsa.
|
zakreśliłem oczywiście o jedno za wysoko.
Tak to jest jak się nie sprawdza :) |
Ilość załączników: 1
[IMG]udostepnianie[/IMG]
|
nie mam takieg zcegos tam jakproste udostepnianie plikow.
|
Jeżeli masz udostępnione dyski i nie możesz na nie wiejść mimo wyłączonego firewall-a to znaczy że masz dyski z NTFS-em i drugi komputer nie ma autoryzacji.
Zakładam że masz założone odpowiednie konta na stacjonarnym i właśnie przez nie wchodzisz z laptopa. Rozumiem że formatowałeś stacjonarny. Jeżeli nic nie zmieniałeś po formacie to masz standardowo włączone w "opciach folderów/widok" wybrane "proste udostępnianie plików" - oczywiście go nie zaznaczaj - zrestartuj i przejdź do udostęponiania- proponował bym Ci jeszcze raz na nowo udostępnić ( jak zauważysz tym razem możesz udostępniać dla konkretnych użytkowników na różnych prawach) prometeusz |
niestety to nic nie pomaga :/ dalej nie idzie wejsc na stacjonarny. pomysly mi sie juz wyzcerpaly i nie wiem co jeszcze moge zrobic.
i teraz sie zastanawiam czy to moze byc wina sp2???? |
Cytat:
|
wion route chyba nie jest freeware...a predzej to dzialalo ,wiec tearz tez powinno sie obejsc bez winroute.
|
WinRoute ;)
|
ja mam z tym wiecznie problemy i to raz dziala raz nie, na drugim kompie czasami strony otwieraja sie BARDZO DLUGO, zas na serwerze BLYSKAWICZNIE i na odwrot.. - jakies rady?
druga sprawa - czy da sie udostepnic polaczenie na dwa rozne "polaczenia lokalne"? konkretnie na xbox'a i drugiego PC? aktualnie mam taki oto wybor: http://img207.exs.cx/img207/7205/gifowsko1bt.gif i strasznie meczace jest "przelaczanie" udostepniania raz na Xbox'a, raz na PC, poniewaz windows glupieje i za kazdym razem trza na nowo konfigurowac IP'ki itd... -- sorka, ze podpinam sie pod ten temat, ale szkoda by bylo zakladac nowego -- pozdro ;) |
aha, moze jutro poproboje i zobacze co z tego w koncu wyjdzie.
|
ze swojego doświadczenia wiem (tak jest u mnie) że ustawienia automatycznego pozyskiwania adresu daje tylko to że kompy widzą się ale net nie jest dostępny na drugim kompie dopiero po ręcznym w pisaniu adresu IP i DNS net dostępny jest na drugim kompie
ale nie sugeruj się tym za bardzo ba u znajomego ustawiem tylko automatyczne pozyskiwanie i wszystko działało |
zapoznalem sie wlsnie,ale mam pytanie.
1.jesli ustawie pozyskiwanie automatyczne adresu IP i DNS'ow, tpo czy bede mogl udostepniac drukarke, tzn zrobic sobie do niej skrot tak, bo ja miec zawsze pod reka? 2. po co ustawial ten gosciu adres manualnie a potem zmienil na automatyczne pozyskiwanie? |
może tak
ale zapoznaj się z tą prezentacją co podałem, tam jest bardzo ładny opis co i jak zrobić |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:26. |