Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   WAZNE - Problem z przesunietym z dźwiękiem i jak to zrobić dobrze. (https://forum.cdrinfo.pl/f16/wazne-problem-przesunietym-dzwiekiem-jak-zrobic-dobrze-50180/)

roman01 24.03.2005 13:40

WAZNE - Problem z przesunietym z dźwiękiem i jak to zrobić dobrze.

Witam wczesniej juz pisałem o przesunięciu dźwięku jednak nadal problem jak był nie został rozwiązany. To znaczy przekonwertowałem film który ma 25 klatek na samo Video (*.mpv) i jak się okazało na 2.5 godzinny film został także skrócony o około 2-3 minuty.
Drugi problem to, że jak i czym mam przekonwertować dźwięk by także on zmienił swoją długość do długości danego filmu tymbardziej robiłem to przez Demux w VirtualDubMod i wyodrębnił mi on dźwięk ale długości oryginalnego filmu czyli filmu źródłowego. Proszę Was o dokładniejsze odpowiedzi. Z góry dzięki za odpowiedź.

Ufil123 25.03.2005 00:18

Cytat:

. To znaczy przekonwertowałem film który ma 25 klatek na samo Video (*.mpv)
czym to przekonwertowałeś i czy nie zmieniłeś fps filmu??

Cytat:

Drugi problem to, że jak i czym mam przekonwertować dźwięk by także on zmienił swoją długość do długości danego filmu tymbardziej robiłem to przez Demux w VirtualDubMod i wyodrębnił mi on dźwięk ale długości oryginalnego filmu czyli filmu źródłowego
a w jakie postaci jest dzwięk ??mp3??wav?? aha i czy jest VBR czy CBR??

jesli przerabiasz divx'a na dvd to najlepiej jak wyciągniesz dzwięk z avi (nie virtualdubem) i zapiszesz go do postaci WAV - ponieważ w większości filmów dzięk jest zapisywany w postaci mp3 metodą VBR dlatego też dzieją sie z tym różne głupoty

P.S.

napisz pdostawowe parametry filmu oraz programy jakimi dokonujesz poszczególnych operacji

pozdro

roman01 25.03.2005 02:46

1. Film przekonwertowałem a włąsćwiei tylko samo Video (mpv) programem Mainconcept Mpeg Encoder.

2. Dźwięk wycinałem poprzez VirtualDubMod funkcje Demux Audio czy jakoś tak. I poźniej wrzucałem go do Adobe Audigy by zerknąć na ściężke czy jest wszystko OK ewentulanie ją podgłosić po czym zapisywałem do pliku mp3 o parametrach taich samych dla damego pliku i wrzucałem do AC3Machine.

Ufil123 25.03.2005 23:51

to najlepiej by było jakbyś wyciągnoł dzwięk z filmu np. EditStudio i zapisał go bezpośrednio do WAV to by mogło rozwiązać kłopot

aha jak wyciągasz dzwięk VirualDubMod'em to mimo iż jest zapisywany do postaci wav to tak naprawde mp3 (no chyba że w filmie jest wav) - łatwo to sparwdzić..WAV jest plikiem bez kompresji i powinien zajmować ponad 1G - jeśli twój dzwięk wyciągniety VirualDubMod'em zajmuje np. ok 300M to już masz odpowiedź..........zrób tak jak napisałem wcześniej i może skończą się problemy

AHA co ważne żeby sparwdzić czy dzwiek pasuje do filmu wystarczy jak wczytasz film do VirtualDuba a nastepnie w zakładce Audio wczytasz WAV i chwile poogladasz film (lub poszczególne dialogi) i sparwdzisz czy wszystko jest oki, jeśli będzie sie zgadzać to na 100% w końcowym efekcie czyl i DVDviedo będzie wszystko fajnie śmigać i nie bedzie mowy o przesunięciu ( sam tak robie od 2 lat i jak narazie nigdy się nie zawiodłem)

jacek07 11.02.2006 11:25

Witam
Przyłączę sie do tego tematu.
Mam ściągnięte pliki .mpv i .mpa z tunera satelitarnego.
Kiedy zrobię z tego DVD infoeditem to mam dzwięk przesunięty o około 2 sekundy( jest dzwięk wcześniej).
Robiłem to i z filmem i z koncertem Queen.
W obu przypadkach jest dokładnie ta sama różnica.
Jak to z sobą z synchronizować? Pomocy
Jacek

roman01 11.02.2006 22:50

A długość plku mpa i mpv jest taka sama ?? czy nie różnie się tymi 2 sekundami bo ja miałem podobny problem i w tym tkwił problem u mnie. Ewentualnie sprobuj przekompresować najlepiej plik mpg do 2 plików mpa i mpv programem MainConcept Mpeg Encoder. Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:55.