![]() |
Gangsterzy z "Mission impossible" znowu uderzyli
W nocy z czwartku na piątek nieznani sprawcy wycięli dziurę w dachu hipermarketu Géant w Katowicach, zjechali na linach i ukradli sprzęt elektroniczny za 120 tys. zł. Kamery nagrały tylko poruszające się cienie. To już szósty hipermarket napadnięty w ten sposób na Śląsku. Za ujęcie działających jak w filmie "Mission impossible" gangsterów wyznaczono 5 tys. zł nagrody.
Tłumy klientów, robiących przedświąteczne zakupy, ze zdumieniem przyglądały się wczoraj policyjnym technikom lustrującym dach katowickiego hipermarketu Géant. Po salonie Idei kręcili się funkcjonariusze. Rozdrażniona ochrona nie chciała zdradzić, co się dzieje. - Rutynowa kontrola, Wesołych świąt życzę - burknął jeden z ochroniarzy. Dopiero późnym popołudniem policja ujawniła, co się naprawdę stało: w nocy nieznani sprawcy włamali się do Géanta. Ich łupem padł sprzęt elektroniczny o wartości 120 tys. zł. - Nikt nic nie widział i nie słyszał. Tak jakby zrobiły to duchy - irytuje się jeden z oficerów. Z informacji "Gazety" wynika, że włamywacze weszli na dach hipermarketu ok. godz. 1 w nocy. Wycięli dziurę w dachu i zjechali na linach na stoisko ze sprzętem elektronicznym. Wizyty intruzów nie wychwyciły czujniki ruchu. Przestępcy musieli o tym wiedzieć, bo działali bez zbytniego pośpiechu. Spokojnie zapakowali kilkadziesiąt kamer cyfrowych oraz aparatów fotograficznych i wciągnęli je na dach. Działający jak w filmie "Mission impossible" gangsterzy na tym jednak nie poprzestali. W innej części dachu wycięli kolejną dziurę, ale okazało się, że pomylili się o kilka metrów. - Nanieśli poprawkę i następny otwór otworzył im już drogę do salonu Idei - mówi nasz informator. Nikt nie widział, jak bandyci znoszą ciężkie pakunki z dachu i pakują do samochodu. Policja przejęła wczoraj taśmy z zapisem monitoringu z kamer hipermarketu. Dowiedzieliśmy się, że czarno-biały obraz nie ma żadnej wartości dowodowej. Widać na nim tylko poruszające się cienie. - To może świadczyć o tym, że sprawcy wiedzieli, gdzie są tzw. martwe pola, których nie obejmują sklepowe kamery - spekuluje jeden z funkcjonariuszy. Szef katowickiej policji wyznaczył wczoraj 5 tys. zł nagrody za informację, która przyczyni się do zatrzymania niebezpiecznych włamywaczy. O gangsterach okradających hipermarkety pisaliśmy już kilka dni temu. Katowicki Géant jest szóstym marketem, który w ostatnim czasie okradziono w taki sposób. Wcześniej włamywacze pojawili się m.in. w Media Markt w Czeladzi, katowickim Carrefourze, bytomskim Tesco, a kilka dni temu w Realu w Mysłowicach. W środę "Gazeta" ujawniła, że szef śląskiej policji powołał specjalną grupę operacyjną, która ma ich wytropić. - Cóż, chyba nie wzięli tego sobie do serca - przyznaje nasz informator. Wczoraj zaangażowani w śledztwo oficerowie dowiedzieli się, że czekają ich pracowite święta. Większość z nich sobotę i niedzielę spędzi w pracy. :spoko: źródło |
O qrde, ciekawa sprawa "wycięli dziurę w dachu hipermarketu", nikt nic nie zauwazyl, nikt nic nie slyszal, bo wedlug mnie to taka dziure w dachu to nie jest tak latwo wyciac i tego chyba w 10 minut nie wycieli :|
|
Dziura w dachu to nic, ale z tymi kamerami jest dobre.
Cytat:
|
HOLLYWOOD sie stara i głowi o scenariusze do filmów.
A w Polsce takie coś to kradziez.... haha tak ten skok mnie nastroił z rana :serdusz: Zupełnie jak w filmie HEAT-> prawie (super filmik) Al Pacino vs Robert De Niro Ja podziwiam takich ludzi i nie wiem dlaczego ... ze potrafia oszukac w taki sposob by nikt nie zauwazył. Genialne. |
to pewnie zorganizowana grupa bylych pracownikow z kas z tych sklepow odbija sobie wyzysk panujacy w supermarketach :D
|
Heh, to tez jest dobre "To może świadczyć o tym, że sprawcy wiedzieli, gdzie są tzw. martwe pola, których nie obejmują sklepowe kamery", a ja mam jeszcze takie pytanie, czy w takich supermarketach nie ma ochrony?? :|
|
heh, ciekawe - normalnie jak w Oceans Elewen
|
Ile tej nagrody ?? 5 tys. ?? No by się chłop nie ośmieszał... Chyba, że im jedno zero wcięło... :D
|
no widze ze zlodziej w naszym kraju coraz lepiej zorganizowani :D
|
u mnie w Olsztynie bylo podobne włamanie do supermarketu Leclerc, takze przez dach zeszli na linach, ale złapali ich okazało sie ze to ochroniarze, ktorzy pilnuja marketu...:D
|
pewnie maja lustrzane ubranka i wygladaja na ekranach monitorow niczym predator w swoim niewidzialnym wdzianku :D
pomyslowowsc Polakow nie zna granic. nie zdziwilbym sie, gdyby w to wszytko zamieszani byli wlasciciele skradzionego sprzetu.. |
... jak ochrona to pzraaznie stare dziadki, ktorzy dorabiaja sobie do skromnej emerytury.....
a firma ma to gdzies, bo tak jest taniej..... |
Cytat:
|
Jestem ciekaw keidy nakreca Mission Imposible Geant 2?? ;)
|
A słyszeliście jak w Gdyni bodajże ochrona została w biały dzień sterroryzowana pistolecikami do...paintball'a. Z relacji kolegi:
...wjechali przez szybe samochodem jak w filmie. Wyskoczyło czterech kolesi i zaczeli strzelać do ochroniarzy z paintballi. Ci sie pochowali a tamci zaczęli kraść - po 10 minutach uciekli...:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:14. |