Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LiteOn SOHW-1673S i Verbatim DVD+RW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/liteon-sohw-1673s-verbatim-dvd-rw-50407/)

entereczek 29.03.2005 19:00

LiteOn SOHW-1673S i Verbatim DVD+RW

Witam,
Dzisiaj kupiłem LiteOn-a SOHW-1673S, zupdatowałem software do JS02.
Kupiłem płytke Verbatima +RW 2,4x w takim pudełku imitującym Box-a ale cieńszym.
Nagrałem raz kompilacje(mieszanka avi i txt) i płyta nawet przez nagryware nie jest rozpoznawana.
2 raz zaczął sie pojawiać zarys plików (katalogi i nazwy plików)
zrobiłem szybkie czysczenie
i pozniej nagralem inna kompilacje(avi) i znowu tylko zarys plikow(na tym Liteonie,na combo Sony i na odtawrzaczu DVD):/
na DVD-RW Verbatima wszystko śmiga bezproblemowo.

Miał ktoś podobny problem?

Dorian 29.03.2005 19:04

Może zrób pełny format tego DVD+RW np. DVD Info PRO i dopiero nagraj.Moja stacjonarka nie czyta w ogóle +RW po szybkim formacie...po pełnym za to tak. Plusy RW są bardzo kapryśne przy szybkim formatowaniu. ( dlatego używam DVD-RW , z nimi nie ma żadnych problemów - wg mnie są znacznie bardziej "przyjazne" ).

entereczek 29.03.2005 19:20

Ale z powrotem do orginalnego stanu?
Jeśli nie to Fullformat z restartem?

Sorki za lamerskie pytania

Dorian 29.03.2005 19:37

Nie musisz z restartem.. Mi nawet po kupieniu płytki i po nagraniu nówki nie ruszało w stacjonarce . I to też był Verbatim DVD+RW ( taki żołtawy na pudełku ) . Dlatego full format i nagraj dopiero ( bez restartu)

entereczek 29.03.2005 21:31

Nagrałem po formacie i drzewo plikow na Combo Liteona
Na combie sony nie rozpoznał płyty
Na moim liteonie normalnie działa
Na odtwarzaczu DVD pustka
Kolejna próba po formacie:
Na moim liteonie śmiga
Na odt. DVD tylko drzewo katalogów

Dorian 29.03.2005 21:54

a jaki masz ten stacjonarny odtwarzacz jeśli można wiedzieć?

entereczek 29.03.2005 22:11

Wiwa (wiwa.info.pl) podobno odtwarza +r i +rw bez probemów
A to Combo Soniaka też nie odtwarza :(

Dorian 29.03.2005 22:20

hmm ja mam Emperora 2jke Manty a Wiwy to praktycznie to samo. I mi nie odtwarza tylko DVD+RW po quick format. Gdy sformatuje na full to serio idzie. Formatuję w DVD Info PRO lub w NERO . Nagrywam też w Nero. Hmm nie wiem już co można poradzić. Sam mam Nec'a. I nie mam z nim żadnych problemów co do odczytu zapisanych przez niego płyt w innych napędach. Może jakiś bios musisz wgrać inny . Nie znam się na rodzinie LiteOn'ów i niestety nie mogę Ci pomóc dalej. Czytałem gdzieś na temat w rodzaju...mój LiteOn czyta swoje płytki a nie czytają ich inne napędy. Musisz poszukać na forum. Powodzenia!

entereczek 29.03.2005 23:06

Właśnie zobaczyłem ze na Soniaku odczytuje ale głównie chce to w Wiwie wykorzystywac (gdzie nie wiem czemu ale +rw nie działa :/ ale -rw dziala):(

Dorian 29.03.2005 23:31

Hmm ja też tak mam na Emperorze. DVD-RW idzie nawet po quick format a plusy musisz sformatować pełnym formatem , bo inaczej ani nie drgną. Tak jest przynajmniej u mnie. Opchnij komuś tego +RW. Ja tak zrobiłem. Same -RW do stacjonarek przynajmniej tych pokroju naszych. Tak sądze.

entereczek 29.03.2005 23:33

Ruszyło +RW !! :D
Zrobiłem fullformat z nery :) i dalej wgrałem jakieś 2,5GB seriali i działa :D

Dorian 29.03.2005 23:41

Ha no widzisz!!! I ja mam tak samo. Ale to wkurzające wciąż tak formatować te plusy. -RW działają nawet po szybkim.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:58.