![]() |
czy taki sprzet pociagnie mi dysk 80 GB ?
mam sobie takiego komputra: :|
http://allegro.pl/show_item.php?item=46458164 z tym, że z prockiem PIII 733 ,256 MB ram/133 MHz i dyskiem 20 GB Fujitsu komp ma być głównie do zastosowań internetowych (czasem cos się zassie ;) ) więc i potrzebowałbym więcej przestrzeni. I tu moje pytanie czy ten sprzęcior wykryje mi dysk 80 GB? W biosie zasadniczo nic się nie da zmienić ani wogóle się zorientowac o co w nim chodzi bo jest niestety tylko po niemiecku a ja w tymże języku jestem niezbyt lotny. Bios jest datowany na rok 2000 i w sumie wszystkie sprzęty np cedeki, sieciówki i inne wykrywa bezproblemowo. Dysku takiego nie mam więc sprawdzic nie mogę ale może którys z kolegów miał już do czynienia z czymś podobnym. |
Wszystko zależy chyba od płyty głównej. Poszukaj na stronie internetowej producenta, może coś będzie pisało o tym.
A jak nie to porzycz od kogoś jakąś osiemdziesiątke i już bedzie wszystko wiadomo. Pzdr. |
Tak jak powiedział @Eliasz wszystko zalezy od mobo :taktak:
Ale wgranie najnowszego biosa powinno pomóc :D |
BIOS po niemiecku, nic sie nie boj :D wgrywaj jakis normalny BIOS ze strony producenta, tylko z kopia :D
Bedziesz mial po ludzku i z info o updacie. Na ogol pisza co dodali, np. obsluge dyskow wiekszych niz..... http://www-1.ibm.com/support/docview...&cc=us&lang=en |
Dzieki @yahol ale to chyba nie do mojego modelu te biosiki. Mój komp to Personal Computer 300PL model 6565-EBG a do niego nie widze biosu. No chyba że jestem ślepy. :)
|
moze byc ciezko z biosem, ja kiedys mialem kompa Siemenx Nixdorf - tez z wyprzedazy z firmy, znalezc do tego bios byla tragedia, znalazlem bios ale nie obslugiwal mi dysku 80, takze moze byc ze nie znajdziesz.
Nie ma szans na sprawdzenie od kogos dysku? |
Witam !
Mam takie pytanie - czy w tym komputerze, jest normalna płyta główna tzn. konkretnej firmy i model, taki jaki był kiedyś w sprzedaży ? Jeśli tak, to trzeba sprawdzić czy obsługuje ona ATA 100 i np. czy były nowsze Biosy i co one dawały.Jeśli jednak to model na zamównienie, to już większy problem - ale warto odczytać typ i producenta Bios'u, może to coś da - np. programami typu AIDA czy Everest ? Chyba niewiele pomogłem, ale zawsze coś Pozdrawiam ro29 |
Widzialem gdzies ostatnio na allegro aukcje w ktorej ktos edytowal biosy, i priorytetem byla wlasnie dodana obsloga wielkich dyskow. Nawet gdzies u nas na forum podawal ktos linka do tej aukcji, poszukam jeszcze jak znajde to wstawie link :piwo:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
mam plyte asus p2b jakis czas temu[dawno dawno], flashowalem jej bios[nie wiem czy sie nowy ukazal], ale znow dawno dawno temu kupilem dysk 80gb seagate, dysk nie chcial dzialac, odpiolem dysk i przygladnolem sie ze jest specjalna zworka do ograniczenia wielkosci dysku do 32gb...[wtedy dziala]....
...Nie wiem jaka masz tam plyte glowna, ale nie wykluczone ze nawet flashowanie moze nie pomoc.....poprostu stara plyta.... |
Finał historiii jest taki:
Płyta glówna nie wykryła tego dysku 80GB ( Seagate Barracuda w rzeczywistości 75GB) jako faktyczna osiemdziesiątka lecz jako 14 GB. Pomimo tego Windows XP bez problemu wykrywa całość dysku, którą mam du dyspozycji i to mnie cieszy. :) Ten nowy dysk pracuje jako master. Smuci mnie zaś to, iż "stary" oryginalny dysk z tego komputera Fujitsu 20 GB produkowany dla IBM nie chce pracować jako slave. Nie pomaga przestawianie zworek i wogóle żadne zabiegi. Jak do ustawięc jako slave to bios go widzi jako 50 GB!!! (sic). Zaś narzedzie z windowsa do obsługi dysków nie może mu nadać praw dostepu i jest widziany ale nie obsługiwany. Gdy ten dysk 20 GB ustawiam jako master to jest wykrywany i obsługiwany jak najbardziej prawidłowo. Dlaczego więc nie ustawię 20-ki jako master a 80-ki jako slave choć działa system wówczas prawidłowo? dlatego iz ta 80-tka jest o niebo szybsza i to widać i na tym mi zalezy aby na nim byl system. Jakieś pomysły rozwiązania problemu mile widziane. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:26. |