Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   czy taki sprzet pociagnie mi dysk 80 GB ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-taki-sprzet-pociagnie-mi-dysk-80-gb-50444/)

misz_masz 30.03.2005 15:21

czy taki sprzet pociagnie mi dysk 80 GB ?

mam sobie takiego komputra: :|

http://allegro.pl/show_item.php?item=46458164

z tym, że z prockiem PIII 733 ,256 MB ram/133 MHz i dyskiem 20 GB Fujitsu

komp ma być głównie do zastosowań internetowych (czasem cos się zassie ;) ) więc i potrzebowałbym więcej przestrzeni. I tu moje pytanie czy ten sprzęcior wykryje mi dysk 80 GB? W biosie zasadniczo nic się nie da zmienić ani wogóle się zorientowac o co w nim chodzi bo jest niestety tylko po niemiecku a ja w tymże języku jestem niezbyt lotny. Bios jest datowany na rok 2000 i w sumie wszystkie sprzęty np cedeki, sieciówki i inne wykrywa bezproblemowo. Dysku takiego nie mam więc sprawdzic nie mogę ale może którys z kolegów miał już do czynienia z czymś podobnym.

Eliasz 30.03.2005 15:27

Wszystko zależy chyba od płyty głównej. Poszukaj na stronie internetowej producenta, może coś będzie pisało o tym.
A jak nie to porzycz od kogoś jakąś osiemdziesiątke i już bedzie wszystko wiadomo.

Pzdr.

B@rtek 30.03.2005 15:53

Tak jak powiedział @Eliasz wszystko zalezy od mobo :taktak:

Ale wgranie najnowszego biosa powinno pomóc :D

yahol 30.03.2005 16:45

BIOS po niemiecku, nic sie nie boj :D wgrywaj jakis normalny BIOS ze strony producenta, tylko z kopia :D
Bedziesz mial po ludzku i z info o updacie. Na ogol pisza co dodali, np. obsluge dyskow wiekszych niz.....
http://www-1.ibm.com/support/docview...&cc=us&lang=en

misz_masz 30.03.2005 21:43

Dzieki @yahol ale to chyba nie do mojego modelu te biosiki. Mój komp to Personal Computer 300PL model 6565-EBG a do niego nie widze biosu. No chyba że jestem ślepy. :)

Kasprzak 30.03.2005 22:04

moze byc ciezko z biosem, ja kiedys mialem kompa Siemenx Nixdorf - tez z wyprzedazy z firmy, znalezc do tego bios byla tragedia, znalazlem bios ale nie obslugiwal mi dysku 80, takze moze byc ze nie znajdziesz.
Nie ma szans na sprawdzenie od kogos dysku?

ro29 31.03.2005 01:30

Witam !
Mam takie pytanie - czy w tym komputerze, jest normalna płyta główna tzn. konkretnej firmy i model, taki jaki był kiedyś w sprzedaży ? Jeśli tak, to trzeba sprawdzić czy obsługuje ona ATA 100 i np. czy były nowsze Biosy i co one dawały.Jeśli jednak to model na zamównienie, to już większy problem - ale warto odczytać typ i producenta Bios'u, może to coś da - np. programami typu AIDA czy Everest ?
Chyba niewiele pomogłem, ale zawsze coś
Pozdrawiam
ro29

siwy_mw 31.03.2005 09:40

Widzialem gdzies ostatnio na allegro aukcje w ktorej ktos edytowal biosy, i priorytetem byla wlasnie dodana obsloga wielkich dyskow. Nawet gdzies u nas na forum podawal ktos linka do tej aukcji, poszukam jeszcze jak znajde to wstawie link :piwo:

Ormianin 31.03.2005 12:33

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
Widzialem gdzies ostatnio na allegro aukcje w ktorej ktos edytowal biosy, i priorytetem byla wlasnie dodana obsloga wielkich dyskow. Nawet gdzies u nas na forum podawal ktos linka do tej aukcji, poszukam jeszcze jak znajde to wstawie link :piwo:

Nie wiem czasem czy nie lepiej byloby dokupic osobny kontroler IDE... raz ze szybszy transfer a dwa mniej problemow

misz_masz 31.03.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Nie wiem czasem czy nie lepiej byloby dokupic osobny kontroler IDE... raz ze szybszy transfer a dwa mniej problemow

Jesli mozesz poleć mi jakiś coby był najtanszyz mozliwych i jednocześnie wydajnie działał.

mqy 31.03.2005 13:31

mam plyte asus p2b jakis czas temu[dawno dawno], flashowalem jej bios[nie wiem czy sie nowy ukazal], ale znow dawno dawno temu kupilem dysk 80gb seagate, dysk nie chcial dzialac, odpiolem dysk i przygladnolem sie ze jest specjalna zworka do ograniczenia wielkosci dysku do 32gb...[wtedy dziala]....
...Nie wiem jaka masz tam plyte glowna, ale nie wykluczone ze nawet flashowanie moze nie pomoc.....poprostu stara plyta....

misz_masz 04.04.2005 10:38

Finał historiii jest taki:

Płyta glówna nie wykryła tego dysku 80GB ( Seagate Barracuda w rzeczywistości 75GB) jako faktyczna osiemdziesiątka lecz jako 14 GB. Pomimo tego Windows XP bez problemu wykrywa całość dysku, którą mam du dyspozycji i to mnie cieszy. :) Ten nowy dysk pracuje jako master. Smuci mnie zaś to, iż "stary" oryginalny dysk z tego komputera Fujitsu 20 GB produkowany dla IBM nie chce pracować jako slave. Nie pomaga przestawianie zworek i wogóle żadne zabiegi. Jak do ustawięc jako slave to bios go widzi jako 50 GB!!! (sic). Zaś narzedzie z windowsa do obsługi dysków nie może mu nadać praw dostepu i jest widziany ale nie obsługiwany. Gdy ten dysk 20 GB ustawiam jako master to jest wykrywany i obsługiwany jak najbardziej prawidłowo. Dlaczego więc nie ustawię 20-ki jako master a 80-ki jako slave choć działa system wówczas prawidłowo? dlatego iz ta 80-tka jest o niebo szybsza i to widać i na tym mi zalezy aby na nim byl system. Jakieś pomysły rozwiązania problemu mile widziane.

Ormianin 04.04.2005 13:44

Cytat:

Napisany przez misz_masz
Finał historiii jest taki:

Płyta glówna nie wykryła tego dysku 80GB ( Seagate Barracuda w rzeczywistości 75GB) jako faktyczna osiemdziesiątka lecz jako 14 GB. Pomimo tego Windows XP bez problemu wykrywa całość dysku, którą mam du dyspozycji i to mnie cieszy. :) Ten nowy dysk pracuje jako master. Smuci mnie zaś to, iż "stary" oryginalny dysk z tego komputera Fujitsu 20 GB produkowany dla IBM nie chce pracować jako slave. Nie pomaga przestawianie zworek i wogóle żadne zabiegi. Jak do ustawięc jako slave to bios go widzi jako 50 GB!!! (sic). Zaś narzedzie z windowsa do obsługi dysków nie może mu nadać praw dostepu i jest widziany ale nie obsługiwany. Gdy ten dysk 20 GB ustawiam jako master to jest wykrywany i obsługiwany jak najbardziej prawidłowo. Dlaczego więc nie ustawię 20-ki jako master a 80-ki jako slave choć działa system wówczas prawidłowo? dlatego iz ta 80-tka jest o niebo szybsza i to widać i na tym mi zalezy aby na nim byl system. Jakieś pomysły rozwiązania problemu mile widziane.

kontroler IDE na PCI kazdy (nawet najtanszy) bedzie dobrym rozwiazenim

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:26.