Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Stereo Kule (https://forum.cdrinfo.pl/f5/stereo-kule-50485/)

Calme 31.03.2005 16:41

Stereo Kule

Na TEJ WWW znajdziecie bardzo nietypowe glośniki stereo :) co w nich takiego nadzwyczajnego ?
Dziwny kulisty ksztalt zbliżony do piłki noznej :) zainstalowano w nich zgodnie z tym co pisze producent aż 12 głośników w każdej z kolumn.
Mają one średnice około 5 cm i są szerokopasmowe - teoretycznie pokrywają więc całe słyszalne pasmo.
Dzwięk powinien więc być teoretycznie przynajmniej rozprowadzany dookoła we wszystkich kierynkach. Obudowy wygladają mi na aluminium - więcej szczegółów wraz ze zdjęciami i dokładną specyfikacją na podanej stronie :)

ZiP 31.03.2005 17:13

Ciekawa konstrukcja pod względem kształtu, ale nic poza tym. Wszystko w teorii ładnie wygląda, ale z praktyką już gorzej. Mnie to wygląda na jakiś wiejski sprzęt do nagłaśniania festynów. I kosztuje pewnie majątek, a profesjonalny sprzęt to to na pewno nie jest. Zwłaszcza że producent nawet nie podaje efektywności ani charakterystyk częstotliwościowych głośników. Już mam dosyć tych wszelkich bajek o RMS, PMPO, tytanowych membranach, neodymowych magnesach, krystalicznym dźwięku itp... Prawda jest że basu się z tego nie uzyska nawet w najmniejszym pomieszczeniu, choćby nie wiem ile głośników zastosować. Nad wysokimi tonami też nie ma co spekulować, bo to nie są głośniki wysokotonowe. Po prostu zwykłe średniotonówki, nadające sie do odtwarzania wokalu itp.

B@rtek 31.03.2005 17:35

Wyglądają jak w reklamie NIKE :D

Ale jak to gra? :|

Calme 31.03.2005 17:38

IMHO to wydaje mi sie, ze to moze sie sprawdzac w jakis lokalikach typu male kawiarnie restauracje itp. - podwieszone okolo 0,5m od stropu - i ewentualnie podpiete w systemie "multiroom" - o ile oczywiscie bywalcy lokalu nie maja wielkich wymagan co do jakosci muzyki :)

B@rtek 31.03.2005 17:41

Cytat:

Napisany przez Calme
IMHO to wydaje mi sie, ze to moze sie sprawdzac w jakis lokalikach typu male kawiarnie restauracje itp. - podwieszone okolo 0,5m od stropu - i ewentualnie podpiete w systemie "multiroom" - o ile oczywiscie bywalcy lokalu nie maja wielkich wymagan co do jakosci muzyki :)

Ja np. byle czym się nie zadowolę jeżeli chodzi o dźwięk :nie:

Calme 31.03.2005 17:44

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Ja np. byle czym się nie zadowolę jeżeli chodzi o dźwięk :nie:

hehe no i dlatego nie trafiasz do lokali gdzie je wieszaja :)

Ziele 31.03.2005 17:54

takie głośniczki były w reklamie... chyba Nike jeśli dobrze pamietam.

B@rtek 31.03.2005 18:01

Cytat:

Napisany przez Ziele
takie głośniczki były w reklamie... chyba Nike jeśli dobrze pamietam.

Pisałem o tym wyżej :P

Tylko, że te w reklamie były dużooo większe :D

Ziele 31.03.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Pisałem o tym wyżej :P

Tylko, że te w reklamie były dużooo większe :D

miałem w panelach pootwierane wątki i dopiero po jakimś czasie napisałem. Widziałem tylko pierwsze 2 wypowiedzi :P

nimal 31.03.2005 23:01

faktycznie chyba tylko w knajpkach mozna to zastosowac :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:20.