Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zużycie baterii - Telefon komórkowy, a zasięg (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zuzycie-baterii-telefon-komorkowy-zasieg-50515/)

Piterniel 31.03.2005 23:52

Zużycie baterii - Telefon komórkowy, a zasięg

Obiło mi się o uszy kiedyś, że jak jest lepszy sygnał w telefonie [tzn. bliżej nadajnika] bateria mniej się zużywa. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Mi się wydaje, że niezaleznie od odległości od nadajnika wysyłane zapytania są o jednakowej mocy. Zauważyłem, że jak jest już słaba bateryjka taka na wyczerpaniu jest problem ze złapaniem połączenia nawet jak jes t full pole.
Może wiecie czy to prawda czy może mit ?:)

if22 01.04.2005 00:12

To chyba mit, ale moze lepiej dziala komórka jak jest blisko nadajnika.

REi 01.04.2005 00:13

to raczej prawda bo po co telefon mial by uzywac maksymalnej mocy blisko nadajnika jak moze troche oszczedzic baterie?

if22 01.04.2005 00:19

Cytat:

Napisany przez REi
to raczej prawda bo po co telefon mial by uzywac maksymalnej mocy blisko nadajnika jak moze troche oszczedzic baterie?

Jeżeli jest to naprawdę nie za wiele to daje, bo jak wracam do domu to mam bardzo słaby zasięg, ale nie widzę różnicy w długości działania baterii.

joujoujou 01.04.2005 00:27

W momencie nawiązania połączenia (rozmowa, sms, logowanie, aktualizacja położenia) przez ułamek sekundy telefon nadaje z pełną mocą, potem moc spada do minimalnego poziomu zapewniającego utrzymanie połączenia (im dalej od BTSa, tym moc większa). W stanie czuwania moc zużywana przez aparat jest w przybliżeniu stała i niezależna od odległości do BTSa.

CIAPEK 01.04.2005 00:28

uważam podobnie
a na chłopski: telefon nie "walczy" tak o lepszy zasięg kiedy jest on silny. Najgorsze zużywanie występuje wtedy właśnie podczas np. jazdy samochodem kiedy zasięgo zanika albo jest bardzo słaby.

P.S.
Właśnie wróciłem z Wawy - telefon prawie padł ;) może niekoniecznie od "walki" ale... ;)

nimal 01.04.2005 00:33

prawda to :)
z tym ze zalezy od fona jak bardzo jest to widoczne
w kazdym kolejnym telefonie efekt ten mam coraz slabszy, w obecnej chwili wogule go nie widze - czy podrozuje czy siedze w centrum poznania przez tydzien to moje mitsubishi i tak dziala przez tydzien
ale pierwsze motki jakie uzywalem dzialay od 2 do 5 dni zaleznie od ilosci podrozy w tym czasie :)

joujoujou 01.04.2005 00:40

Cytat:

Napisany przez nimal
prawda to :)
z tym ze zalezy od fona jak bardzo jest to widoczne
w kazdym kolejnym telefonie efekt ten mam coraz slabszy, w obecnej chwili wogule go nie widze - czy podrozuje czy siedze w centrum poznania przez tydzien to moje mitsubishi i tak dziala przez tydzien
ale pierwsze motki jakie uzywalem dzialay od 2 do 5 dni zaleznie od ilosci podrozy w tym czasie :)

To chyba bardziej zależało od tego, że dawniej mniejsze było pokrycie kraju BTSami i częściej twój telefon pracował przy słabym sygnale z sieci, a teraz wszędzie pelno stacji bazowych :)
Inna sprawa, że baterie coraz lepsze :idea:

mr_spock 01.04.2005 01:52

Chyba w kazdej instrukcji od fona jest napisane - glugosc czuwana od xx do xx, w zaleznosci od sieci.

wiec jakis wplyt to raczej ma

Morris 01.04.2005 03:11

Cytat:

Napisany przez joujoujou
W momencie nawiązania połączenia (rozmowa, sms, logowanie, aktualizacja położenia) przez ułamek sekundy telefon nadaje z pełną mocą, potem moc spada do minimalnego poziomu zapewniającego utrzymanie połączenia

Najlepiej jest to widoczne, czy raczej słyszalne w głośnikach, które są zakłócane przy inicjowaniu połączenia lub przychodzącym albo wychodzącym SMSie.
Gdy rozmawiasz i tracisz pole również można usłyszeć w niektórych odbiornikach jak telefon zwiększa moc nadawania.

joujoujou 01.04.2005 08:10

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Chyba w kazdej instrukcji od fona jest napisane - glugosc czuwana od xx do xx, w zaleznosci od sieci.

wiec jakis wplyt to raczej ma

Znaczy to ni mniej ni więcej tylko, że sieć na telefonie wymusza częstotliwość PLU (periodic location update), w trakcie którego pracuje nadajnik telefonu (idea co 2 godz, reszta co 3 godz.), to sieć wymusza na telefonie jak często włącza on odbiornik żeby sprawdzić czy ktoś nie dzwoni do ciebie (więcej-tutaj -parametr DRX). :)

Piterniel 01.04.2005 09:14

Ja zauważyłem takie zachowanie, że jak ktoś ma wyłączony telefon i nieraz trzeba długo czekać na tekst "Przpraszamy abonent czasowo niedostępny" pierdzenie ;p w głośnikach maleje. To znaczy, że sygnał się zmieniesza ?:) Czy przechodzi na jakieś inne częstotliwości :D

Pozdro

Morris 01.04.2005 11:50

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Ja zauważyłem takie zachowanie, że jak ktoś ma wyłączony telefon i nieraz trzeba długo czekać na tekst "Przpraszamy abonent czasowo niedostępny" pierdzenie ;p w głośnikach maleje. To znaczy, że sygnał się zmieniesza ?:) Czy przechodzi na jakieś inne częstotliwości :D

A jesteś pewien, że to pierdzenie dochodzi z głośników? :rotfl: :D :rotfl:
A tak poważnie, to wszystko wskazuje na to, że wtedy zostało zakończone wybieranie, a i nie bez znaczenia jest fakt, że tel. przełącza się tylko na odbiór. Ale to tylko moje :idea:
:)

mr_spock 01.04.2005 12:06

aha.
No i chyba pobor pradu zalezy od tego, na jakiej czestotliwosci pracuje telefon.
czy sie myle?

Morris 01.04.2005 16:32

Na pewno różnica jest, bo zmiana częstotliwości, z tego co jeszcze pamiętam ze szkoły, uzależniona jest m.in. od zmiany modulacji prądu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:53.