Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zużycie baterii - Telefon komórkowy, a zasięg (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zuzycie-baterii-telefon-komorkowy-zasieg-50515/)

epol 01.04.2005 18:57

Wg mnie przy bardzo slabym zasiegu lub "przerywanym" bateria sie szybciej zuzywa. Fon musi go ciagle.
Co do pobieranej energi podczas dzwonienia/sms/bawienia sie i innego to jest ona kilkukrotnie wieksza niz w spoczynku.

joujoujou 01.04.2005 18:39

Cytat:

Napisany przez bor
[...] jujujujuj [...]

^_^ Aleś mnie fajnie przekształcił :haha:

bor 01.04.2005 18:36

Telefon nie szuka zasięgu , tylko najbliższej bazy.
Tam się co pewien czas melduje.
Już chyba w piątym poście kol jujujujuj jakoś tak dał
odpowiedź prawidłową.
W zakresie częstotliwości pracy telefonu zużycie
energii jest takie samo dla każdej częstotliwości.

IceManSpy 01.04.2005 18:20

Wg mnie to prawda.

Bo telefon zawsze szuka najwiekszego zasiegu tzn zawsze do niego dazy. A szukajac traci troche energii.

joujoujou 01.04.2005 18:04

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
To prawda. Jak kiedys pojechalem na zapupie ;) to po 2 dniach bateria padla bo szukala sieci. a mam dosyc mocna baterie!!

To prawda, że co?
Że zależy czy że nie?
Moje zdanie znasz :czytaj:

IceManSpy 01.04.2005 17:48

To prawda. Jak kiedys pojechalem na zapupie ;) to po 2 dniach bateria padla bo szukala sieci. a mam dosyc mocna baterie!!

Morris 01.04.2005 16:32

Na pewno różnica jest, bo zmiana częstotliwości, z tego co jeszcze pamiętam ze szkoły, uzależniona jest m.in. od zmiany modulacji prądu.

mr_spock 01.04.2005 12:06

aha.
No i chyba pobor pradu zalezy od tego, na jakiej czestotliwosci pracuje telefon.
czy sie myle?

Morris 01.04.2005 11:50

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Ja zauważyłem takie zachowanie, że jak ktoś ma wyłączony telefon i nieraz trzeba długo czekać na tekst "Przpraszamy abonent czasowo niedostępny" pierdzenie ;p w głośnikach maleje. To znaczy, że sygnał się zmieniesza ?:) Czy przechodzi na jakieś inne częstotliwości :D

A jesteś pewien, że to pierdzenie dochodzi z głośników? :rotfl: :D :rotfl:
A tak poważnie, to wszystko wskazuje na to, że wtedy zostało zakończone wybieranie, a i nie bez znaczenia jest fakt, że tel. przełącza się tylko na odbiór. Ale to tylko moje :idea:
:)

Piterniel 01.04.2005 09:14

Ja zauważyłem takie zachowanie, że jak ktoś ma wyłączony telefon i nieraz trzeba długo czekać na tekst "Przpraszamy abonent czasowo niedostępny" pierdzenie ;p w głośnikach maleje. To znaczy, że sygnał się zmieniesza ?:) Czy przechodzi na jakieś inne częstotliwości :D

Pozdro

joujoujou 01.04.2005 08:10

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Chyba w kazdej instrukcji od fona jest napisane - glugosc czuwana od xx do xx, w zaleznosci od sieci.

wiec jakis wplyt to raczej ma

Znaczy to ni mniej ni więcej tylko, że sieć na telefonie wymusza częstotliwość PLU (periodic location update), w trakcie którego pracuje nadajnik telefonu (idea co 2 godz, reszta co 3 godz.), to sieć wymusza na telefonie jak często włącza on odbiornik żeby sprawdzić czy ktoś nie dzwoni do ciebie (więcej-tutaj -parametr DRX). :)

Morris 01.04.2005 03:11

Cytat:

Napisany przez joujoujou
W momencie nawiązania połączenia (rozmowa, sms, logowanie, aktualizacja położenia) przez ułamek sekundy telefon nadaje z pełną mocą, potem moc spada do minimalnego poziomu zapewniającego utrzymanie połączenia

Najlepiej jest to widoczne, czy raczej słyszalne w głośnikach, które są zakłócane przy inicjowaniu połączenia lub przychodzącym albo wychodzącym SMSie.
Gdy rozmawiasz i tracisz pole również można usłyszeć w niektórych odbiornikach jak telefon zwiększa moc nadawania.

mr_spock 01.04.2005 01:52

Chyba w kazdej instrukcji od fona jest napisane - glugosc czuwana od xx do xx, w zaleznosci od sieci.

wiec jakis wplyt to raczej ma

joujoujou 01.04.2005 00:40

Cytat:

Napisany przez nimal
prawda to :)
z tym ze zalezy od fona jak bardzo jest to widoczne
w kazdym kolejnym telefonie efekt ten mam coraz slabszy, w obecnej chwili wogule go nie widze - czy podrozuje czy siedze w centrum poznania przez tydzien to moje mitsubishi i tak dziala przez tydzien
ale pierwsze motki jakie uzywalem dzialay od 2 do 5 dni zaleznie od ilosci podrozy w tym czasie :)

To chyba bardziej zależało od tego, że dawniej mniejsze było pokrycie kraju BTSami i częściej twój telefon pracował przy słabym sygnale z sieci, a teraz wszędzie pelno stacji bazowych :)
Inna sprawa, że baterie coraz lepsze :idea:

nimal 01.04.2005 00:33

prawda to :)
z tym ze zalezy od fona jak bardzo jest to widoczne
w kazdym kolejnym telefonie efekt ten mam coraz slabszy, w obecnej chwili wogule go nie widze - czy podrozuje czy siedze w centrum poznania przez tydzien to moje mitsubishi i tak dziala przez tydzien
ale pierwsze motki jakie uzywalem dzialay od 2 do 5 dni zaleznie od ilosci podrozy w tym czasie :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:23.