![]() |
Zużycie baterii - Telefon komórkowy, a zasięg
Obiło mi się o uszy kiedyś, że jak jest lepszy sygnał w telefonie [tzn. bliżej nadajnika] bateria mniej się zużywa. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Mi się wydaje, że niezaleznie od odległości od nadajnika wysyłane zapytania są o jednakowej mocy. Zauważyłem, że jak jest już słaba bateryjka taka na wyczerpaniu jest problem ze złapaniem połączenia nawet jak jes t full pole.
Może wiecie czy to prawda czy może mit ?:) |
To chyba mit, ale moze lepiej dziala komórka jak jest blisko nadajnika.
|
to raczej prawda bo po co telefon mial by uzywac maksymalnej mocy blisko nadajnika jak moze troche oszczedzic baterie?
|
Cytat:
|
W momencie nawiązania połączenia (rozmowa, sms, logowanie, aktualizacja położenia) przez ułamek sekundy telefon nadaje z pełną mocą, potem moc spada do minimalnego poziomu zapewniającego utrzymanie połączenia (im dalej od BTSa, tym moc większa). W stanie czuwania moc zużywana przez aparat jest w przybliżeniu stała i niezależna od odległości do BTSa.
|
uważam podobnie
a na chłopski: telefon nie "walczy" tak o lepszy zasięg kiedy jest on silny. Najgorsze zużywanie występuje wtedy właśnie podczas np. jazdy samochodem kiedy zasięgo zanika albo jest bardzo słaby. P.S. Właśnie wróciłem z Wawy - telefon prawie padł ;) może niekoniecznie od "walki" ale... ;) |
prawda to :)
z tym ze zalezy od fona jak bardzo jest to widoczne w kazdym kolejnym telefonie efekt ten mam coraz slabszy, w obecnej chwili wogule go nie widze - czy podrozuje czy siedze w centrum poznania przez tydzien to moje mitsubishi i tak dziala przez tydzien ale pierwsze motki jakie uzywalem dzialay od 2 do 5 dni zaleznie od ilosci podrozy w tym czasie :) |
Cytat:
Inna sprawa, że baterie coraz lepsze :idea: |
Chyba w kazdej instrukcji od fona jest napisane - glugosc czuwana od xx do xx, w zaleznosci od sieci.
wiec jakis wplyt to raczej ma |
Cytat:
Gdy rozmawiasz i tracisz pole również można usłyszeć w niektórych odbiornikach jak telefon zwiększa moc nadawania. |
Cytat:
|
Ja zauważyłem takie zachowanie, że jak ktoś ma wyłączony telefon i nieraz trzeba długo czekać na tekst "Przpraszamy abonent czasowo niedostępny" pierdzenie ;p w głośnikach maleje. To znaczy, że sygnał się zmieniesza ?:) Czy przechodzi na jakieś inne częstotliwości :D
Pozdro |
Cytat:
A tak poważnie, to wszystko wskazuje na to, że wtedy zostało zakończone wybieranie, a i nie bez znaczenia jest fakt, że tel. przełącza się tylko na odbiór. Ale to tylko moje :idea: :) |
aha.
No i chyba pobor pradu zalezy od tego, na jakiej czestotliwosci pracuje telefon. czy sie myle? |
Na pewno różnica jest, bo zmiana częstotliwości, z tego co jeszcze pamiętam ze szkoły, uzależniona jest m.in. od zmiany modulacji prądu.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:53. |