![]() |
Lite-on Ltr-52327s Vqs54-problem
Ostatnio miałem instalowany windows xp z sp2 i od tej chwili nie mogę nic nagrać, tak jakby system nie widział nagrywarki. Przed instalacją windowsa wszystko było ok. Przejrzałem kilka tematów na forum ale nie za bardzo się w tym orientuję
|
samo uzadzenie jest widoczne i tylko nagrywanie nie dziala? czy wogule nie widziesz tego napedu?
w biosie jest widoczny? usun kontroler ide z menagera uzadzen restart wrzuc forceaspi 1.7 zainstaluj program do nagrywnaia w aktualnej wersji (np nero trial) ... |
nie działa tylko nagrywanie, a poza tym niestety nie wiem jak się sprawdza w biosie i prosze o dokładniejsze wyjaśnienie jak usunąć kontroler ide i do czego służy forceaspi 1.7. proszę o cierpliwość
|
skoro tylko nagrywanie to:
zaisntaluj forceaspi 1.7 to ogolny sterownik napedow optycznych dla windowsa sciagniesz go z... http://www.google.pl/search?q=forcea...en-US:official wiem ze jest nowasza wersja - statystycznie 1.7 sprawia najmniej problemow wiec zainstaluj ta wlasnie wersje jak zainstalowac? sciagasz rozpakowujesz wlaczasz killaspi restart instaspi restart jak nie dziala to pisz :) no i jeszcze jak za duzo ci sie nie chce kombinowac rada uniwersalna na wiekszosc bolaczek - reinstal windowsa... |
Zrobię jak napisałeś dopiero wieczorem. Wg mnie to wina windowsa ale najbardziej obawiam się o nagrywarke czy się nie zepsuła, a właśnie na dniach kończy mi się gwarancja. Jeżeli byłbym pewny że reinstalacja pomoże to bym tak zrobił. Na razie wielkie dzięki za pomoc.
|
zrobiłem jak nimal napisał ale dalej nie działa
|
wylacz nagrywnie wbudowane w winde
odinstaluj program nagrywajacy i zainstaluj aktualna wersje albo sprobuj nero jesli uzywasz jakies egzotycznego programu - www.nero.com jak nic nie pomoze - reinstalacja windy |
W innym temacie przeczytałem że można w rejestrze zmienić wartość Allocatedasd na 2 oraz w opcjach zabezpieczeń urządzeń zezwolono na formatowanie i wysunięcie wymiennego nośnika zmienić na "Administratorzy i użytkownicy interakcyjni".
Zmieniłem w rejestrze wartość na 2, opcji urządzeń nie zmieniłem bo była dobra, ale jedną płytę już nagrałem i być może to był powód, ale na razie nie zapeszam. Jak wyłączyć nagrywnie wbudowane w winde proszę o prosty opis ??? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:06. |