![]() |
Cytat:
|
Tylko musisz dodac w foramatce na której jest progessbar w zdarzeniu foramatki OnActivate
to: Kod:
progressbar1.Position:=0; |
Żeby zacząć odliczanie od zera dajesz:
ProgressBar1.position:=0; Timer1.Enabled:=True; |
Cytat:
progressbar1.position:=0; |
Możesz spróbować wywoływać to okno, na którym masz ProgressBar jako modalne. I powinno być ok.
Np. w taki sposób: Kod:
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); |
Normalny standardowy z Delphi.
Otoz w programie zaznacza sie jedna z 4 charakterystyk i naciska przycisk oblicz wtedy wyswietla sie okienko i na nim umiescilem pasek postepu + timer. Po 10s okienko znika i pokazuje sie charakterystyka I za pierwszym razem jest wszystko ok. Ale jak drugi raz chce wykreslic to pasek jest caly zapelniony. Od razu ma wartosc max. Moze po kazdym urzyciu trzeba cus czyscic?? |
Dziwne... u mnie chodzi wszystko ok. Ale nie napisałes w dalszym ciągu który... czy ten normalny czy rysowany z obrazków.
|
Chodzi o psaek postepu. Od razu ma wartosc 100% dziwne:| Dopiero jak uruchomie ponownie program to leci normalnie.
|
Nie bardzo rozumiem...który pasek? Ten rysowany? opisz dokładniej
|
Dzieki wszystkim za pomoc. Reputki poleca:piwo:
Ale jest maly problem. Gdy mi wczytuje drugi raz pasek to jest odrazu na 100. Caly zapelniony. Dopiero jak uruchomie program pownonie to dziala. |
Ilość załączników: 1
Chciałem napisac ale Posłany mnie uprzedził ;)
ps. jaki program piszesz? :fiu: edit: tu masz bardziej ambitny progress bar ;) http://62.233.151.50/~bartek/cdrinfo/progress.gif |
Dajesz na formę progressbar'a i timer'a ;) Dajesz w Progressbarze - min 0m, max 100, Position 0. Ustawiasz Interval Timera na 100 i piszesz w OnTimer:
if Progressbar1.Position=100 then Timer1.Enabled:=false; Progressbar1.Position:=Progressbar1.Position+1; |
mozesz wstawic ruchomego gifa :)
|
Progress bar w delphi.
Czesc!
Otoz mam taki problem. Chcialem dodac do programiku pasek postepu. Ale tak dla bicu, znaczy ze nie bedzie wskazywal postepu jakiejs operacji tylko przez 10 sekund ma sie poruszac od 0% do 100%. Czy ktos wie moze jak to napisac?? Z gory dzieki za pomoc:piwo: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:13. |