![]() |
Cytat:
Cytat:
Ale gdyby był tu Sławekj napewno by zauważył że to może być kwestia błedów Jitter, których Ty niestety nie możesz zweryfikować bo nie masz Benq ani Plextor ... i być może miałby rację! Ps. Już to też przerabiałem na mojej Mancie... A wniosek prosty - pal na plusach Verbatim bo jest super. |
ja jadę
na cs02 z prywatnymi modyfikacjami. Pali na wszystkim co mu podsuwam (co ludkowie kupią i przyniosą ;-) ale najczęściej palę w kolejności ilościowej: platinum, axe, esperanzę... A dla siebie verbach+r, esperanzax4-r(gsc002) i platinumx8+r(ricoch02) i tdkx4+rw(chyba philips, płyty na wymianki). Przerobiłem po kolei wszystkie biosy (poza ostatnimi ..k i ..m) w wersjach orginalnych, od codeguys`ów i własne mutacje i jak na razie cs02 jest dla mnie jakościowo "the best" badziewnych płyt. Inna sprawa że na jego modyfikacje i kombinowanie poświęciłem najwięcej czasu...
Pozdrawiam |
Pare testow, zmarnowalem na nie z 10 plyt.
Nagrywarka SOHW 1653S, bios CS0K nie modyfikowany (tzn bez czerwonych swiatelek :jem: ) Plytka Verbatim +, wypalana z book type DVD-ROM, bez problemu odtwarzana w moim stacjonarnym odtwarzaczu DVD firmy noname, ktory formalnie nie łyka plusow. http://www.militaria2.republika.pl/1.png A to plytka Verbatim -, palona z book type normalnym. Mimo ze minus to w stacjonarnym sie wiesza i ogolnie chodzi tragicznie. Jest to dla mnie troche dziwne, gdyz charakterystyka nie wyglada tak zle. Musze dodac ze TDK - odtwarza, a w testach wypadaja podobnie. http://www.militaria2.republika.pl/2.png Co najdziwniejsze nawet w kompie Verbatimy - z nagranym filmem nie chca byc czytane. Co wiecej dalej uwazam ze na biosie CS02 plytki TDK zarowno - jak i + byly palone najlepiej i moj stacjonarny odtwarzacz nie mial z - problemow. Pozdrawiam |
Cytat:
Najnowszym oficjalnym biosem jest CSOM !!! http://www.liteon.ab.pl/firmware/CS0M.zip a tu zmodyfikowany ten sam bios i ten polecam !!! http://codeguys.rpc1.org/firmwares/1...-cf-ledfix.rar |
tez sie podepne ;) mam nadzieje ze sie niewkurzycie ,mam SOHW1213S@1653CS0G to jaki wedlug was bedzie najlepszy bios dla mnie [wygladacie mi na znawcow tematu] bo ja sie troche juz pogubilem wtych wszystkich biosach :podbite:
|
Cytat:
Jezeli zależy Ci na wypalaniu tylko płytek TDK to jeszcze zrozumiałe choć zawsze mozesz spróbować innych biosów jeżeli CS0K nie przypadł Ci do gustu. Ja polecam CS0C - choć osobiście uważam że Litek zdecydowanie najlepiej pali na Verbatimach i dla tego nośnika prawie każdy z biosów jest dobry - CS0K nawet bardzo ;) |
Witam
Nie chcialem zakladac nowego tematu wiec podepne sie tutaj. Zrobilem upgrade nagrywarki do biosu CS0K, ale testy przeprowadzone w KProbe wykazaly gwaltowny spadek jakosci wypalania (plyty TDK). Zainstalowalem wiec firmware CS02 ze strony Codeguys, plyty wygladaja lepiej, ale to dalej nie to co z oryginalnym biosem CS02. Czy bios wgrany ze strony Codeguys to ten sam co oficjalny na stronie Lite Ona? Jeśli nie, to gdzie moge znalezc oryginal (na stronie producenta nie ma). Moze ktos z Was moze mi podeslac wspomniany biosik (oryginal CS02). |
Cytat:
|
JEEEEEEEEEEE................ udało sie zupdreagowałem biosa do CS0K i wszystko działa (uffff... niezłe emocje - dosłownie na 20sekund przestałem oddychać i patrzałem jak idzie postęp flashowania biosa)
THX dla wszystkich - najlebszy był ten pierwszy raz :) suuuuper (apropo macie jakieś nowe biosy do tej nagrywarki ?? bo chcę teraz przeżyć móej drugi raz :) ) |
Cytat:
Za AB s.a http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=downl&p=4 Jak uaktualnić firmware nagrywarki wewnętrznej? Kroki postępowania (tylko Windows): Dokładnie sprawdź jaki posiadasz model nagrywarki. Wykorzystaj w tym celu informacje znajdujące się na górnej powierzchni napędu oraz informacje uzyskane programem Nero Info Tool (do pobrania z działu Download. Po rozpakowaniu i uruchomieniu program sprawdzi zainstalowane napędy i wyświetli w oknie odpowiednią informacje m.in. Firmware Version. Pobierz plik (zip lub exe) z firmwarem odpowiadającym Twemu modelowi nagrywarki Rozpakuj pliki archiwum zip Zamknij wszystkie otwarte aplikacje i okna Windows Uruchom wykonywalny plik (rozszerzenie exe) z firmwarem Wybierz napęd, którego firmware zamierzasz uaktualnić (gdy posiadasz kilka napędów CD-RW) Po zakończeniu procesu instalacji uruchom ponownie swój komputer WAŻNE: Podczas procesu uaktualniania zapewnij stały i nieprzerwany dopływ prądu do Twego komputera UWAGA: Instalacja firmware nieodpowiedniego dla danego modelu nagrywarki grozi utratą gwarancji na produkt. |
OK.
Ostatnie pytanie (i zabieram sie za flashowanie :) - mój pierwszy raz) Czy moge zflashować bezpiecznie biosa w nagrywarce nie zmieniająć położenia nagrywarki ( główna taśma, Slave ). Na tej samiej taśmie mam HDD ustawonego na master |
bez obaw , tylko żeby pradu ci starczylo :) nic bie kombinuj tylko czekaj az napisze sukcessfull i potem jeszcze chwilka i po zawodach
|
Cytat:
PS lepiej by było gdybys miał nagrywarke na master samotnie na czas flashowania biosu |
Cytat:
zaraz zaktualizuje biosa :) a jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia nagrywarki podczas flashowania ?? i czy podczas odpalenia tego programu on robi wszysciutko automatycznie czy ja muszę wskazywać np. który to napęd (np. F:) i okręślić położenie napędu (czyli u mnie taśma główna a nagrywarka podłączona jako Slave ) ?? |
Jest to plik całkowicie spod windowsa ,klikasz na exe i leci.Tylko sie nie pomyl z napedami i zeby nie było płyty w nagrywarce.Potem reset.
ps.mozesz powrócic...do starego biosu |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:23. |