![]() |
Zmienna szybkość uploadu-problem czy norma?
Witajcie.
Przy uploadzie plików (dowolnych rozmiarów) na jakikolwiek serwer, gdziekolwiek zlokalizowany dzieje się tak, że szybkość uploadu zmienia się co ok. 1 sekundy: na przemian 16kB/s i 8kB/s (w przybliżeniu). Download chodzi dobrze, prawie całą szerokością pasma. Czy istnieje sposób na poprawę powyższej sytuacji? |
Po pierwsze primo - progam może pokazywać bzdury.
Po drugie primo - warto zoptymalizować łącze. Po trzecie primo - warto zainstalować cFosa - to taki driver, który optymalizuje obciążenie łącza. Po czwarte primo - sprawdź łączny czas wysyłania pliku i policz średnią. Po piąte primo - jak nie masz wykupionego CIRa, to masz "szybkość do", a nie szybkość gwarantowaną. |
ad.1. Owszem, może. :taktak:
ad.2. Zrobione, nie mogę tylko na tych stronkach się doczytać WTF to pppoe? ad.3. cFos speed chodzi. :) ad.4. Za każdym razem inaczej. :| ad.5. Nie chodzi mi przecież o max. szybkość tylko żeby upload był stały a nie skakał :smutny: Edit: Upload teraz stały, nie skacze, niestety ustabilizował się na ok 13kB/s :'( Co jeszcze i jak wycisnąć z łącza? Edit#2: Pobawiłem się jeszcze cFosSpeedem i teraz jest tak: Upload znowu skacze, ale tym razem od 20 do 25 kB/s czyli POMOGŁO!!! :jupi: Tylko co jak się skończy te 45 dni triala? Przywróci stare ustawienia czy tylko zablokuje możliwość modyfikacji? ??? |
Cytat:
U mojego kumpla też tak skacze. Na wykresie wygląda to jak grzebyk z igiełek ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Jednak z uporem maniaka pytam dalej: co? jak? czym? :czytaj: Plisssssssssss...http://img213.exs.cx/img213/3091/worthy9sp.gif |
Cytat:
|
Wracam do tematu. :pisze:
cFosSpeed pomógł tylko na krótko. :nie: Na drugi dzień sytuacja wróciła do normy. :smutny: Upload w formie "grzebyka", skacze miedzy 16 a 12 kB/s :blee: Wywaliłem cFosSpeeda i zainstalowałem cFosa do win2k-bez zmian. :ysz: Download cały czas jest zadowalający, w granicach 90% szerokości łącza :taktak: Co mam zrobić i czym żeby uzyskać upload w granicach 80-90% szerokości łącza? ??? Chodzi głównie o wysyłanie dużych plików na serwery w rodzaju Yousendit albo Rapidshare. :cool: Moje łącze: 1024/256 kbit/s Pokornie proszę o radę. http://img213.exs.cx/img213/3091/worthy9sp.gif |
Czy mierzysz prędkość?
Jaką masz średnią w % możliwości łącza? Jak masz wykorzystane średnio z 90% możliwości łącza, to nie przejmuj się tym, co program pokazuje. Jakie masz wyniki testu, do którego podałem linka? Jakie masz łącze? To, że Ty masz np. 512/256kbps nic nie znaczy, jeżeli Twój dostawca ma wykupione 1024/512kbps i dzieli na 10 userów. |
Cytat:
Wyniki są podobne. :( Średnio 35% możliwości :blee: Cytat:
Cytat:
|
Jak widać powinieneś zwiększyć MTU i RWIN. Narzędzia i porady znajdziesz obok testu.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:34. |