![]() |
Cytat:
|
Wydaje mi sie jednak ze Krakow nigdy by nie mogl zapewnic "bezpieczenstwa" i pomocy ludziom tak jak Rzym i Watykan.
Dojazd do Krakowa, noclegi, pomoc humanitarna dla milionow pielgrzmow, bezpieczenstwo ludzi, przeciez to sie wszystko w Krakowie nie kalkuluje... (moim zdaniem) |
Cytat:
Jakby nie patrzeć Błonia są bardziej pojemne. Podawali ze na placu było jakieś 100tys. więc reszta z tych 5mln. gniotła się na ulicach |
Cytat:
:] hehehe |
ja by ojciec swiety miał pogrzeb na blooniach to tez by przyjechał caly swiat,..i na pewno bylo by 3 razy wiecej ludzi niz w rzymie
|
Nie ma co porównywać Błonia z Rzymem. Tam przyjechali ludzie z całego świata, a na Błonia Krakowianie i okolice.
|
Cytat:
|
Cytat:
Myśle, że nie tylko w Krakowie, ale w całej Polsce w większych miastach były msze/zgromadzenia jakich mało kto widział. Błonie Błoniami. W Toruniu byłem na zabytkowym starym rynku gdzie odbyła się msza w intencji papieża (mimo, że to nie była polana) pierwszy raz widziałem tyle ludzi "wylewających" się wręcz z rynku daleko w boczne uliczki. Zdjęć nie mam, moje relacje powinny czasem się ukazywać w TV Podróże. |
trzeba się było z głupim na głowę zamienić, żeby do Rzumu teraz jechać.
znając włoskie upodobanie do chaosu sprawa wymknie się. ludzie przyjeżdżali kilka dni, wyjechać wszyscy będą chcieli jednocześnie. |
ale to nic w porównaniu do przewidywanych 7 mln na ceremonii pogrzebowej w rzymie...
dla porównania: obszar administracyjny rzymu: 1523 km2, liczba ludności 2,6 mln (zespół miejski 3,8 mln)... władze miasta starają się wszelkimi sposobami ograniczyć napływ wiernych do miasta. [...] Plac świętego Piotra jest już wypełniony. Służby porządkowe nie wpuszczają już przed Bazylikę Watykańską pielgrzymów i kierują ich na rzymskie place, gdzie ustawiono ogromne telebimy, na których będzie można śledzić przebieg uroczystości. Na placu pozostały już tylko miejsca dla przedstawicieli Kurii Rzymskiej oraz 1500 osobistości z całego świata. Ludzie przemieszczają się we wszystkie strony, próbując znaleźć dogodne miejsce, ale wszędzie jest już bardzo ciasno. Pielgrzymi są zdezorientowani, bo - wbrew zapowiedziom o świetnej organizacji - nikt tutaj nawet nie kieruje ruchem. Pielgrzymi, którzy weszli na plac i pobliskie ulice, są tam praktycznie uwięzieni. Ci, którzy obawiając się zgniecenia przez tłum, próbują się wycofać, ale nie mają na to najmniejszych szans. [...] [...] Ulice są kompletnie zakorkowane. Widać stojące karetki, ale są one praktycznie unieruchomione przez tłum. Ludzie zaczynają się denerwować, słychać okrzyki w wielu językach, najgłośniej po włosku. Przed Bazyliką św. Piotra ustawiono kilka telebimów, na których zgromadzeni będą mogli oglądać uroczystości. Na razie wyświetlane są na nich zdjęcia Ojca Świętego i komunikaty, m.in. po polsku: "nie popychaj, a nie będziesz popychany". W całym Rzymie pełno jest Polaków i polskich flag. Niektóre placyki koło Watykanu zamieniły się tej nocy w polskie miasteczka. Według szacunków, na pogrzeb papieża przyjechało około miliona Polaków. [...] |
tia... pikno sprawa tez wczoraj bylem na marszu w naszym malym miasteczku i byla masa ludzi.......... zniczy ze szok..................
|
znowu zjednoczony naród. ciekawe na jak długo i kto to wykorzysta...
miejsce z pierwszej foty dobrze znam, bo uskuteczniam nim objazd do Zakopanego. |
I o wszystko za sprawą tylko Jednego Człowieka.
Jednak cuda sie zdarzają, mogły by częściej gdyby tylko ludzie byli ludźmi, tak jak to ma miejsce teraz. Pozdrawiam |
Cytat:
szkoda że trzeba takich okazji dla poczucia jedności... |
ja tez byle na Białym marszu ale w Olsztynie zdjecia bede ale wprzyszlosci jak klisza wywolana zostania:D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:34. |