Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVDShrink & Terminator 2 (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvdshrink-terminator-2-a-50807/)

aL1En 08.04.2005 19:10

DVDShrink & Terminator 2

Witam.

Do kompresji filmów DVD używam zawsze RB+CCE ;) postanowiłem jednak troche pobawić sie Shrinki'em, zkompresowałem T2, bez dodatków, z ang+pl sciezka audio, uzywajac AEC - Sharp i wyszlo strasznie kiepsko :\ pikseloza jak nie wiem, kompresja wyszla cos na 56% ... czytałem kilka tematow o Shrinku i podobno filmy do 120min wychodzą na 80% kompresji, wiec przy filmach 150++min moge sobie darowac Shrinka ? czy moze w opcjach cos jest jeszcze uzytecznego i kompresja zmiesci sie chociaz w tych 65% ? ;P
Ciekawi mnie jedno znajomy mojego kumpla robi all filmy Shrinkiem i jak dostalem pare sztuk i zlukalem ich jakosc to bylo nawet lepiej niz ok, taki Gladiator ma 155min, a jakosc byla naprawde niezla, zadnej pikselozy etc. no ale nie wiem jak on to zrobil, ze mu sie udalo taka jakosc zachowac przy tak dlugim filmie Shrinkiem ;O, ja kompresowalem T2 i tragedia ... za wszelkie porady z gory dziekuje!

Pozdro.

sight 08.04.2005 19:34

DVDShrink nadaje sie tylko do kopiowania płyty dvd na dysk
Jezeli chcesz kompresje z dvd -> divx
to inny programem np. Apollo DVD backup pro
z filmu 4.23gb->699mb

aL1En 08.04.2005 19:45

hm ? a oso chosi ? ja tu sie pytam o kompresje oryginalnego T2 przy uzyciu Shrinka, a nie DVD na DIVX.

aL1En 08.04.2005 19:49

"DVDShrink nadaje sie tylko do kopiowania płyty dvd na dysk" jak tylko ? przeciez to takze program do kompresowania calego filmu ; O

Mirek-1977 08.04.2005 19:49

@aL1En

zrób ten film jeszcze raz ale bez żadnych dodatkowych opcji z głęboką analizą i wyostrzaniem
odznacz te okienka

M@X 08.04.2005 20:31

A nie lepiej sie pokusic o CCE? Chyba ze wolisz czas niz jakosc...

andreg 08.04.2005 20:39

DVDShrink & Terminator 2

@aL1En Tak ogólnie to jakość zależy od rozmiaru filmu na dvd,a gladiator jak pamiętam był upakowany już na orginale,w clonedvd ze sciezką 5.1 wychodziło niedużo mniej od 100%.Nie było potrzeby używac CCE.

aL1En 08.04.2005 21:04

@Mirek-1977

nie rozumiem ;p co mam odznaczyc ? i gdzie te wyostrzenie ?

@M@X.666

jak pisalem na wstepie ja tylko uzywam rb+cce, jednak niekiedy kumple chca film z menu, polskim lektorem i dlatego chce poeksperymentowac z Shrinkiem, ofkoz CCE da best on da world ;)

@andreg

dzieki za info, a co do wielkosci T2 to zajmuje prawie 8GB ;o

Wiec zeby kompresja filmu wyszla przynajmniej na te 70% ++ co musze pozaznaczac w Shrinku ?

Ja T2 robilem tak:
1. Zrzucilem DVD Derypterem jako voby
2. W Shrinku w Extrasach podhaczalem wszystko
3. W zakladce backup zaznacyzlem Perform deep analysis before backup to improve quality potem AEC i sharpa dalem.
4. No i kompresja trwala 4h na Athlonie XP 2GHzm 512 ramu no i wyszlo tragicznie ;

co zle robie ? ;o

M@X 08.04.2005 21:08

Ale w czym problem? Zastosuj DVD Rebuilder i ladnei Ci ozstawi menu, nawet go nie tknie. Zrobi tylko get tvts sectors na koniec... Ustawisz tylko liczbe przebiegow, VBR Bias itd podasz sciezke do MPEG2Dec3.dll, Decomb.dll i EclCCE, odchczasz niepotrzebne sciezki audio i tylko czekasz na wynik... Proste? Proste...

A jezeli upierasz sie przy transkoderze to wez CloneDVD od ELBY. Jesli dodatek trwa pol godziny to shrink wstawi Ci pol godzinna tablice ze dodatek wyciety shrinkiem... W CloneDVD dostaniesz polsekundowyc czarny obraz, a przyciski w menu usuniesz MenuEditem!

aL1En 08.04.2005 21:55

ale przeciez dvdrebuliderem to cce mi bedzie komrpesowac, jak cce robie to juz sam film bez menu i napisow koncowych.

I tak nie wiem czy dobre zaznaczam to w Shrniku ? jak wywale all extrasy to i tak ciagle jest 56% kompresji!

M@X 08.04.2005 22:00

Dalej sie chyba nie rozumiemy, no ale trudno... Ja robie tak ; DVD Remake wywalam extrasy i zpaisuje sobie voby na dysku z juz powycinanymi extrassami, po czym zapuszczam DVD Rebuilder i CCE koduje film wraz ze sciezkami audio ktore mnie interesuja, menu pozostawiam bez zmian, na koniec usuwam zbedne przyciski w MenuEdit. Efekt "best of the best" - polecam...

aL1En 08.04.2005 22:10

rozumiem ;p jednak jak kumpel chce kopie to na szybko ... wiec cce odpada, no moze jak na mniej passow ale nie wiem ile passow to juz porzadna jakosc 6 ? ale to napewno dluzej wyjdzie niz Shrnikiem, ja jak robie cce to tylko film, po kij mi menu :\ no ale kazdy lubi co innego ;P

aL1En 08.04.2005 22:12

btw. jakiej ver. dvdremak'a uzywasz ?

adax 08.04.2005 22:57

Cytat:

Napisany przez aL1En
rozumiem ;p jednak jak kumpel chce kopie to na szybko ... wiec cce odpada, no moze jak na mniej passow ale nie wiem ile passow to juz porzadna jakosc 6 ? ale to napewno dluzej wyjdzie niz Shrnikiem, ja jak robie cce to tylko film, po kij mi menu :\ no ale kazdy lubi co innego ;P

Jak chcesz szybko użyj DVDFab podziel film z menu i dodatkami na dwie czści - pewnie, szybko i bez straty jakości.

aL1En 08.04.2005 23:09

nie dzieki ja sie pytam o Shrinka ;P ludzie zrozumcie, ze ja chce wiedziec jak tego shrinkola ustawic tak zeby film wyszedl OK nie z taka pikzeloza co mi wyszlo ;( jak chce wypas jakosc to robie cce, ale ja sie pytam tylko o Shrnika, a wy mi ciagle co innego piszecie ;(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:47.