![]() |
obcinanie brzegów w TMPGE DVD AUTHOR
Witam
mam pytanie. czy w/w program musi obcinać brzegi filmu w momencie konwertowania z MPG na DVD czy coś nie tak robię? Co prawda clip information podaje że format wejściowy video jest 4:3 więc nie powinno chyba nic obcinać, ale gdy porównuje obraz z pliku źródłowego z końcowym efektem to jest widoczna różnica (na niekorzyść tego drugiego). Z góry dzięki za sugestie. |
TMPGEnc DVD Author nie posiada funkcji edycyjnych dlatego nie może przycinać brzegów filmu
jest to program do authoringu a więc łączyć możesz tu ścieżkę video z odrębną ścieżką audio i dodatkowo stworzyć menu otrzymując w efekcie film DVD w postaci VOB gotowe do wypalenia program nie przeprowadza przycinania, może zmienić rozmiar klatki do odpowiadającej DVD a więc może przeprowadzić resizing ale jest to jedyna edytorska możliwość tego programu może to mylisz właśnie zmieniona została rozdielczość a ty go posądzasz o przycinanie |
wiesz jestem laikiem w tych sprawach więc pewnie masz rację jeżeli chodzi o nazwy procesów. mnie chodzi o to że w trakcie zmiany rozdzielczości TMPGE obcina mi brzegi filmu w porównaniu z wejściowym plikiem MPG. chciałbym tego jakoś uniknąć tylko nie wiem jak??
|
Gdybyś miał rację, odkryłbyś nową nieznaną funkcję programu, o której nawet jego autorzy nie wiedzą.
Do wypowiedzi Mirka - nic dodać. Domyślam się jedynie, że problem tkwi w zupełnie czymś innym. Gotową płytkę DVD odtwarzasz na TV i to właśnie TV przycina Ci obraz. Sprawdź na komputerze, obydwa warianty (mpg i DVD) powinny dać ten sam wynik (poza samą wielkością obrazu, wynikającą z różnicy rozdzielczości) Jeżeli nie to jest przyczyną, opisz dokładnie, jak owe przycinanie identyfikujesz Pozdr |
a może nie chodzi tu o TMPGEnc DVD Author
tylko o TMPGEnc - program do edycji i kompresji (S)VCD i DVD napisz może od początku co i jak robiłeś co to za MPG (parametry) i jak go uzyskałeś |
faktycznie LUCAN masz rację. to TV przycina obraz na kompie wszystko jest ok. a w takim razie pytanie czy można to przycinanie jakoś wyeliminować czy tak po prostu musi być?
|
Tak musi być...
Zobacz tutaj: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/subtitles/strona3.php jest tam fragment odnośnie tzw bezpiecznej strefy wyświetlania... Pozdrawiam! |
dzięki
|
mam jeszcze jedno pytanie. plik avi (rozdz. 640x352) przerabiam na mpg w winavi converter. TPMGE widzi go jako format 4:3 chociaż przecież wcale tak nie jest. natomiast po konwersji na DVD obraz ma faktycznie format 4:3 i zajmuje cały ekran. dlaczego tak sie dzieje? czy można zachować jakoś pierwotne proporcje obrazu z pliku avi?
|
najwidoczniej a raczej na pewno WinAwi dodaje bordery tzn. górny i dolny pas
i w nim to należy ustawiać ale gdzie? nie wiem kożystam z The FilmMachine nie za często ale jednak |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:02. |