Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Praca za granicą i wymeldowanie. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/praca-za-granica-wymeldowanie-51039/)

Grzegorz75 13.04.2005 15:28

Praca za granicą i wymeldowanie.

Jak w temacie. Obiło mi się o uszy iż przebywając w pracy legalnie zagranicą trzeba się tutaj wymeldować bo inaczej mają przylać jakiś podatek.

andrzejj9 14.04.2005 06:15

Nic mi takiego nie wiadomo. Ewentualnie może gdy praca trwa dłuższy okres czasu, na przykład kilka lat, to tak. Ale jeśli nie... Nie wiem, ja i moja siostra nie raz wyjeżdzaliśmy na dłużej i nigdy się z miejsca zamieszkania nie wymeldowywaliśmy.

Grzegorz75 14.04.2005 07:34

Kolega słyszł to info w TV. A mama pytała znajomej co ma córkę we włoszech i jest teraz coś takiego. Szczegułów na razie brak.

ed hunter 14.04.2005 08:07

Fakt, że nasze skarbówki domagają się dopłat do podatków - jak sobie to ładnie wymiślili - od osób pracujących legalnie za granicą. ustawa to kompletny bełkot, który każdu może dowolnie interpretować. (zasłyszane w radiu Zet w programie Janusza Weissa)

a tu ciekawa linka http://www.monitorpodatkowy.pl/artykul.php?idart=3911 z której wynika, że chyba warto się wymeldować.

woitas 14.04.2005 09:08

słyszałem o czymś takim.
podatki płaci się nie w miejscu pracy, czy prowadzenia działalności, tylko w miejscu zameldowania.
więc ktoś, kto mieszka w warszawie, a prowadzi interes np. we wrocławiu, musi co miesiąc zapierdzielać do stolicy i tam regularnie nawiedzać US.

Grzegorz75 14.04.2005 12:01

Dwa poprzednie postu rozjaśniły mi nieco sytuację.
Dziękuję.

Alinoe 15.04.2005 00:57

trochę z innej beczki:
a czy - można sie wymeldować - nie meldując gdzie niedziej, innymi słowy NIE mieć oficjalnie meldunku??

pozdro, marcin

Grzegorz75 06.05.2005 16:21

Pytałem w Urzędzie Skarbowym i jeżeli nieposiada się dochodów tu w kraju to niema opodatkowania. Więc jeżeli brat ma legalna pracę sezonową zagranicą /Włochy/ to tam zostaje opodatkowany. W przypadku posiadania dochodów tu w kraju z Włoch zostaną pobrane informacje o dochodach by ustalić stopę opodatkowania.

Proton 06.05.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez Grzegorz75
Pytałem w Urzędzie Skarbowym i jeżeli nieposiada się dochodów tu w kraju to niema opodatkowania. Więc jeżeli brat ma legalna pracę sezonową zagranicą /Włochy/ to tam zostaje opodatkowany. W przypadku posiadania dochodów tu w kraju z Włoch zostaną pobrane informacje o dochodach by ustalić stopę opodatkowania.

Błąd... teraz zapytaj tego urzędnika, czy weźmie odpowiedzialność za swoje słowa lub czy możesz na piśmie dostać to? Na pewno nie, a w konsekwencji Ty, czy Twój brat "beknie" finansowo. Zresztą... orzeczenie jednego U$ nie jest prawomocne w innym U$, co jest absurdem... ale za to świetnym dupochronem dla urzędasów.
Przedwczoraj chyba na Onecie był artykuł, jak to polski, nienapasiony U$ zdziera kasę z ludzi pracujących za granicą.
Polska ma podpisany układ o tym, aby nie było przypadków dwukrotnego opodatkowania... ale "nasi ******eni urzędnicy" znaleźli wyjście :bicz:
Dla przykładu pracując w GB i zarabiając mało, płacisz tam najniższy podatek. Niby OK, ale wracając po paru miesiącach harówki, nagle o Twoje ciężko zarobione pieniądze upomni się nasz nienażarty urząd skarbowy, bo przecież należy im się wyrównanie. Owszem, na tamtejsze warunki zarabiałeś mało, ale na nasze dużo i wpadłeś w wyższą grupę podatkową i należy tym sku****** zapłacić różnicę w podatku pomiędzy tym podatkiem płaconym w GB, a tym polskim dla najwięcej zarabiających!
Nic nie zapewniają, ale pierwsi po kasę!
Naprawdę, to jest dziwny kraj, ale ktoś musi pracować, utrzymywać tych darmozjadów i zrzucać się na wszelkie afery.
Kiedyś byłem patriotą, a teraz chętnie bym sprzedał ten cholerny kraj za symboliczną złotówkę. Rzygać się chce na widok komunistycznego prezydenta, niedouczonych posłów, którzy potrafią kraść wyłącznie i te wszechobecne afery...
Na widok polskiej flagi nie wiem, czy się czerwienić ze wstydu, czy być dumnym. Choć dumy już dawno nie odczuwałem z naszego kraju...

joujoujou 07.05.2005 00:51

Cytat:

Napisany przez Proton
[...] Owszem, na tamtejsze warunki zarabiałeś mało, ale na nasze dużo i wpadłeś w wyższą grupę podatkową i należy tym sku****** zapłacić różnicę w podatku [...]

Mam właśnie ten ból, prawdopodobnie właśnie będę tak opodatkowany. Cholerne złodziejstwo. Zastanawiam się tylko nad zainteresowaniem tym faktem europejskiego trybunału sprawiedliwości bo to przecież jawny rozbój i podwójne opodatkowanie. ((

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:02.