Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   2 problemy z Dv => Dvd (https://forum.cdrinfo.pl/f13/2-problemy-dv-dvd-51113/)

brodkiew007 17.04.2005 10:42

Dzieki. Mam jeszcze jeden problem. Otóż postanowiłem wypróbować sobie zachwalany Canopus ProCoder 1.5. Zacząłęm nim kopmresować kilka plików avi-dv do mpeg2.

Wczytałem kilka duzych plików do kompilacji a celem jej ustawiołem DVD PAL 4.7GB tak aby nie robił vobów, tylko zrobiłe oddzielne pliki mpg.

Jednak aby zostawić sobie trochę mijsca na np. menu chciałem ustawić w programie, żeby kopmresując te pliki uwzględnił też załóżmy 30 megabajtów wolnej przestrzeni. W programach z serii TMPEG Enc nie było z tym problemu, natomiast w ProCoderze nie mogę znaleźć tej opcji. Jeżeli ktoś może mi w tym pomóc będe wdzięczny.

Ps. Jaki format audio w PProCoderze najepiej ustawić?

Dzieki za pomoc!

Pozdrawiam, Hakuna Matata :D

peterka 16.04.2005 12:56

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
Dzieki o to mi właśnie chodziło. Tylko powiedzcie mi czy:
TMPEGEnc DVD SOUCE CREATOR lub
TMPEGEnc XPRESS
mają ten sam algorytm kodowania i czy ich jakość przy tych samych ustaiweniach będzie różna (zależy mi na jak najlepszej jakości materiału video)

Wydaje mi się ,że tak,różnica polega na możliwościach programu.TMPEGEnc DVD SOUCE CREATOR tworzy mat.na płytę DVD natomiast TMPEGEnc XPRESS jeszcze VCD i SVCD.Osobiście nie znam TMPEGEnc XPRESS bo testowałem TMPEGEnc Plus ale to chyba sprawa wyglądu(interfejsu)

brodkiew007 16.04.2005 12:35

Dzieki o to mi właśnie chodziło. Tylko powiedzcie mi czy:
TMPEGEnc DVD SOUCE CREATOR lub
TMPEGEnc XPRESS
mają ten sam algorytm kodowania i czy ich jakość przy tych samych ustaiweniach będzie różna (zależy mi na jak najlepszej jakości materiału video)

peterka 16.04.2005 12:21

Cytat:

Mając kilka dużych plików avi-dv nie chcę robić najpierw authoring, ale wpakować je wszystkie w jakiś program i przekodować do mpeg2, tak aby i łączna wielkość nie przkraczała 4.35 GB (zostawię sobie 10 mega na menu) a później mając już te kilka pilków mpeg2 robie sobie z nich authoring+menu i wszystko wtedy wchodzi idalnie.

Bo jak zrobię authoring to bardzo często wychodzi mi ponad 4.35 GB i trzeba ponownie kodować materiał vidoe, czego chę uniknąć. Uważam, że powyższe rozwiązanie zapewniło by nalepszą jakość końcową materiału. Więc poradzcie jakim softem wykonać moje założenia na początku tego posta. Dzieki

W "TMPGEnc-DVD Source Creator" przekodowujesz film do mpeg2 czyli tworzysz materiał źródłowy na płytę DVD(nie będzie to plik vob tylko mpeg)Wydaje mi się,że jeden program po załadowaniu 3 filmów utworzy jeden duży plik jako całość a ty potrzebujesz 3 oddzielne pliki filmowe,które następnie robisz sobie z nich authoring+menu

brodkiew007 16.04.2005 12:00

Mając kilka dużych plików avi-dv nie chcę robić najpierw authoring, ale wpakować je wszystkie w jakiś program i przekodować do mpeg2, tak aby i łączna wielkość nie przkraczała 4.35 GB (zostawię sobie 10 mega na menu) a później mając już te kilka pilków mpeg2 robie sobie z nich authoring+menu i wszystko wtedy wchodzi idalnie.

Bo jak zrobię authoring to bardzo często wychodzi mi ponad 4.35 GB i trzeba ponownie kodować materiał vidoe, czego chę uniknąć. Uważam, że powyższe rozwiązanie zapewniło by nalepszą jakość końcową materiału. Więc poradzcie jakim softem wykonać moje założenia na początku tego posta. Dzieki

peterka 16.04.2005 11:56

Cytat:

Wiec czy istnieje jakiś program do konwersji avi-dv do mpeg2 do krórego można wrzucić naraz kilka dużych plików avi-dv i kazać mu konwertować wszytskie do mpeg2 (ale ich nie łączyć! ) tak aby całość ładnie wchodziła później na 1 płytkę dvd (ewentualnie zaznaczyć w programie jakieś kilka megabajtów na skromne menu) ?

Please help !

Można to zrobić w taki sposób:
Zgrać materiał z kamery-każdy filmik do oddzielnego pliku,następnie każdy filmik przekonwertować w "TMPGEnc-DVD Source Creator"(musisz znać czas trwania wszystkich razem,aby ustawić odpowiednie bitrate np.film 63min przy bitrate video5000 i bitrate audio 224 zajmie ok 2,4GB) następnie po konwersji wszystkich filmików łączysz je programem"TMPGEnc DVD Author" tzn dodajesz te 3 filmiki do projektu tworzysz menu(kreator Cię poprowadzi) i masz 3 filmy na 1 DVD z możliwością wyboru filmu.

roman01 16.04.2005 11:21

Hehe To jak chcesz zmniejszyc utoworzone poprze authoring pliki Video_Ts zmniejszyć?

ed hunter 16.04.2005 11:17

edit: źle zrozumiałem.

roman01 16.04.2005 10:37

Pierw musisz prezkompresowac pliki do mniejzego rozmiaru pliku a dopiero pozniej obic authoring. Odwrotnie nie da się.

brodkiew007 16.04.2005 08:28

Wiec czy istnieje jakiś program do konwersji avi-dv do mpeg2 do krórego można wrzucić naraz kilka dużych plików avi-dv i kazać mu konwertować wszytskie do mpeg2 (ale ich nie łączyć! ) tak aby całość ładnie wchodziła później na 1 płytkę dvd (ewentualnie zaznaczyć w programie jakieś kilka megabajtów na skromne menu) ?

Please help !

ed hunter 15.04.2005 16:29

ja już nie wiem o co chodzi poczekajmy na kogoś bystrzejszego...

brodkiew007 15.04.2005 16:27

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to je w Studio i to zrobić.

zgrywasz wszystkie trzy do jednego projektu i Robisz z tego jeden film.

na koniec Ustawiasz parametry tak, aby weszło na jedną plyte i już.

No tak ale ja z wielu plików avi (dv) nie chcę robić jednego filmu tylko zrobić authoring a później skompresować całość za jednym razem, ale wolałbym nie pinnaclem, ale czymś w stylu cce albo canopus procoder.

ed hunter 15.04.2005 15:54

no to je w Studio i to zrobić.

zgrywasz wszystkie trzy do jednego projektu i Robisz z tego jeden film.

na koniec Ustawiasz parametry tak, aby weszło na jedną plyte i już.

brodkiew007 15.04.2005 15:39

Sorry, może faktycznie napisałem trochę niejasno.

Otóż mam już 3 obrobione w studio lecz zapisane jako avi-dv wielkie pliki (każdy około 5 GB). I teraz chciałbym bezpośrednio z tych avi zrobić authoring, menu aby mieć w całości jeden wielki 15 gigowy projekt a później całość przekodować już do mpeg2 tak aby całość była już jako dvd-video mieściła się na płytkę SL (~4.35 GB).

Nie chodzi mi o to aby najpiewr każdy z trzech 5gb plików avi-dv przekodować do mpeg2 , zrobić authoring, a gdy kompilacja nie mieści mi się na płytkę dvd muszę ponownie transkodować materiał, czego chce uniknąć.

A więc ogólnie dąze do tego aby plik avi-dv był kompreowany do mpeg tylko jeden raz.

Wczoraj było późno i może nagmatwałem, mam nadzieje że teraz wyraziłem się jaśniej. Czekam na porady - zielone kropeczki czekają na adopcję ;) .

ed hunter 15.04.2005 09:12

problem 1 ustawić w Studio niestandardowe ustawienie jakości tak aby film od raz uwchodził na płytę (jeśli ma być jakość to myślę, że 5000 variable powinno wejść ponad 2 godziny filmu)

problem 2 O CO CHODZI!!! zawsze trzeba montować avi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:03.