Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Odnowienie wentylatorów w komputerze, założenie dodatkowego (https://forum.cdrinfo.pl/f5/odnowienie-wentylatorow-komputerze-zalozenie-dodatkowego-51173/)

Marecki_10 27.05.2005 17:02

[patrzac na zdjęcia proponowałbym przy zakładaniu tego wiatraka w obudwie pozbyc sie tego plastiku (prawdopodobnie wiatrak zmiesciłby sie pod spodem) - jezeli zstanie to mija sie z celem - powietrze przechadzac przez ta oslonke wpadało by w "turbulencje" (glosno by bylo)]
Pierwsza sprawa nie kombinuj z przerabianiem wentylatorów,chyba że skończyłeś studia w tym kierunku.A teraz do żeczy każdy wirnik jest wyważany czy to statycznie i, dynamicznie.Po pewnym czasie eksploatacji brud który osiada na wentylatorze zdeważa go.Zdeważony wirnik wyciera piastę znacznie szybciej.Prawdopodobnie stąd ten hałas,szczególnie przy rozruchu.Później jak się zagrzeje luzy się zmiejszają i co za tym idzie hałas też.Polecam lekturę(komputer świat ekspert 2/2005 (15)).

andrzejj9 27.05.2005 16:13

Cytat:

Napisany przez AleX69
nieee ... jesli czujnika nie ma to temperatura sie wyswietli
andrzej@ no co ty :>

Bardziej chodziło mi o to, czy jeżeli czujnik jest, to program automatycznie pokaże temperaturę, czy trzeba najpierw grzebać coś w ustawieniach ;)

AleX69 26.05.2005 22:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A napisać chciałem:

Czyli innymi słowy jeśli czujnik jest, to temperatura się wyświetli, a jeśli nie ma, to nie?

nieee ... jesli czujnika nie ma to temperatura sie wyswietli
andrzej@ no co ty :>

andrzejj9 26.05.2005 22:19

A napisać chciałem:

Czyli innymi słowy jeśli czujnik jest, to temperatura się wyświetli, a jeśli nie ma, to nie?

AleX69 26.05.2005 21:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A jeśli mam (bo chyba mam), to jak?

Everest Home Edition

Cytat:

EDIT by andrzejj9

Kurde, sorry, ale przez pomyłkę zamiast odpowiedz z cytatem dałem edytuj i pochrzaniłem Twój post.. Mi to już nie jest potrzebne, ale jeśli możesz, wstaw ten obrazek z powrotem. Sorry.

oK ... prosie
http://img20.echo.cx/img20/7416/czujniki6xl.png

andrzejj9 26.05.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez epol
Musisz miec czujnik na karcie graficznej albo termometrem ;)

A jeśli mam (bo chyba mam), to jak?

shuma02 26.05.2005 18:45

A ja wczoraj dalem chyba lekko za duzo pasty pomiedzy procesor a radiator, i mi sie wszystko zje****... hmm, zepsulo mi sie wszystko. Zaczal przycinac mi sie Windows, po wyczyszczeniu pasty juz mi sie komp nie wlacza. Wlacza sie raczej tylko na sekunde, po czym zaraz koniec. Jesli wyciagne procka z plyty komp sie wlacza lekko dalej czyli wiem ze raczej siedzi procek...

Trudno, juz sie cala noc przez to wkurzalem wiec teraz mi juz lekko przeszlo. Bede mial przez to szybszy procek, bo takiego samego juz nie kupie. No ale niepotrzebny wydatek.

epol 26.05.2005 18:24

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeszcze jedno pytanie - jak mogę sprawdzić temperaturę karty graficznej? MBM ma taką funkcję?

Musisz miec czujnik na karcie graficznej albo termometrem ;)

andrzejj9 26.05.2005 13:58

No, przed chwilą zamontowałem wspomniany wyżej wentylator na grafikę i teraz komputer chodzi naprawdę pięknie (pod względem hałasu). Słyszać tylko lekki szum, który w porównaniu do tego, co było wcześniej jest ledwie zauważalny. Raz jeszcze polecam produkty marki Arctic Cooling :)

Jeszcze jedno pytanie - jak mogę sprawdzić temperaturę karty graficznej? MBM ma taką funkcję?

B@rtek 24.05.2005 20:21

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Mój typ masz wcześniej, zobacz na co się zdecydowałem. Koszt niewysoki, a wydajność świetna. No i ciche. Polecam :)

Dokładnie polecam to co @Andrzej :taktak:

Wydajność i cisza :D

andrzejj9 24.05.2005 13:18

Cytat:

Napisany przez Air
No i się zaczęło. Komp działa jak mały grzejnik. Zawsze w lecie tak się dzieje. Co mam zmienić, podawajcie swoje typy? mam standardowe zwykłe jakieś wentylatory. Jedynie na płycie mam radiator.

Mój typ masz wcześniej, zobacz na co się zdecydowałem. Koszt niewysoki, a wydajność świetna. No i ciche. Polecam :)

Air 24.05.2005 13:15

No i się zaczęło. Komp działa jak mały grzejnik. Zawsze w lecie tak się dzieje. Co mam zmienić, podawajcie swoje typy? mam standardowe zwykłe jakieś wentylatory. Jedynie na płycie mam radiator.

andrzejj9 24.05.2005 11:09

Ok, wentylatory już wymienione, w tym również ten na procesorze (myślałem, że połamię płytę główną, jak go zdejmowałem.... a nakląłem się przy tym potężnie ;) ). Została tylko grafika. Znalazłem coś takiego:

http://sklep.proline.pl/shop.php?pro...4345525f4e5631

co o tym myślilcie?

andrzejj9 08.05.2005 14:40

Przeszło bez echa, więc zapytam się jeszcze raz. Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć na temat mojego ostatniego tutaj przed tym posta?

andrzejj9 03.05.2005 20:42

Cytat:

Napisany przez shuma02
wiekszosc wiatrakow na procesorach ma podejscie pod plaski srubokret.
moze nie wiatrak jak sam radiator na ktorym trzyma sie wiatrak.
radiator trzyma sie dzieki blaszce ktora zaczepia sie z jednej strony i doczepia do drugiej strony plastiku otaczajacego procesor.
bedziesz widzial z ktorej strony mozesz ta blaszke wyczepic.

muszisz zrobic taki maly umyk i nacisnac by zluzowac, wyczepic z chaczyka, i jest twoj.
wiekszosc ma juz dzis miejsce by zrobic to malym srubokretem plaskim, a jesli nie to paluchem nasinij i wyczep.

...czyli nie trzeba wyciagac plyty.

Obadałem już dokładniej sprawę i rzeczywiście wygląda to dokładnie tak, jak mówisz, ale... no właśnie - ni cholery nie mogę tego zdjąć...

Pomijam nawet fakt, że miejsca przy zamontowanej płycie głównej jest mniej niż mało, ale tak, jak na to patrzę, to żeby ten uchwyt od radiatora zszedł z tego zaczepu, to trzeba go cholernie mocno do płyty przycisnąć... Znalazłem już mały śrubokręt, którym mogę dobrze zaczepić i odciągnąć blaszkę od zaczepu, ale ciągle nie mogę go zdjąc, bo nie jestem w stanie tak mocno przycisnąć wentylatora do płyty... To znaczy może jestem, ale boję się, żeby jej nie uszkodzić...

Czy to się właśnie w taki sposób robi? Trzeba mocno przycisnąć, tak, żeby uchwyt zszedł z zaczepu, i wtedy go odciągnąć? Nie ma przy tym ryzyka uszkodzenia płyty?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:58.