![]() |
Zadanie z metaloznawsta - pomocy!
Witam!
Proszę o jakąkolwiek pomoc od siedzących w temacie. Z góry dziękuję! Mail: vavoom@o2.pl http://vavoom29a.spymac.net/uklad_podwojny.jpg |
Ilość załączników: 1
Vavoom wpisałem do googlarki - "analiza termiczna stopów podwójnych" i patrz, co znalazłem (załącznik).
pozdr. |
O kurde, jednak najciemniej pod latarnią :ysz:
Dzięki wielkie za podsunięcie adresu! :) Przydało się... |
na pierwszy rzut oka mógłbym powiedzieć że jest to układ żelazo-węgiel (kurcze kiedys to sie tego uczyłem,ale jestem juz po egazminie wiec pamięć troche zawodzi) w kazdym bądź razie wysłałem ci takie o to zagadnienia (bardzo dokładnie opisany układ
ż-w). Moze Ci sie przyda na fotkach znajdziesz nastepujące zagadnienia 1. ogólna charakterystyka żelaza a) żelazo i jego odmiany b) odmiany alotropowe żelaza 2.wykres równowagi układu żelazo-węgiel a)stabilny i metastabilny wykres róznowagi układ ż-w b) punkty, linie i fazy układu ż-w 3.Przemiany fazowe podczas chłodzenia stoów żelaza z węglem a) typowe analizowanie stopu żelaza z węglem b) chłodzenie stali ferrytycznej c) chłodzenie stali podeutektoidalnej d) chłodzenie stali nadeutektoidalnej e) chłodzenie surówki podeutektoidalnej f) chłodzenie surówki nadeutektoidalnej 4.Ogólna klasyfikacja stopów żelaza z węglem a)stale istaliwa b) surówki i żeliwa c) stale, staliwa oraz żeliwa niestopowe i stopowe oczywiście jest tam opisany cały ten wykres i pozanzaczane są wszystkie elementy |
zaje** to bylo:)
|
Cytat:
Dzięki wielkie Wam za pomoc! |
@Stef
@Vavoom mozna wiedziec gdzie studjujecie ??? |
Cytat:
AGH -> Inżynieria Mechaniczna i Robotyka. No i w drugim semestrze "trafił nam się" taki właśnie przedmiot jak metaloznawstwo. Jest tylko raz + egzamin (niekoniecznie raz :D). |
Cytat:
ja takie pzredmioty , a dokładnie Materaiłoznastwo, Dobór materiałów inzynierskich , Badanie struktur itd mam od pierwszego semestru (jestem na VI) - bardzo cieżkie przedmioty (jak dla mnie), ale naszczesncie teraz juz wybieram specjalnosc i skonczy sie ten koszmar- wybrałem mechanike, to mi znacznie łatwiej idzie. zastanawiałem sie nad specjalnosci Biomechanika ,ale NINAWIDZE materiałoznastawa. aha studjuje na Politechnice Sląskeij w Gliwicach, wydział Mechaniczno-Technologiczny (MT) |
to samo co wyzej ;)
czyli polsl,gliwice, wydzial MT, automatyka robotyka.....narazie pol roku przerwy ;) ale ten przedmiot nawet fajny byl.... aha, nie wiem jak jest u was,ale na politechnice slaskiej.... to sie chyba ciagnie pzrez cale studia....nazywa sie to materialoznawstwo,pozniej dobor mat. inzynierskich chyba... potem jescze cos, a chpdzi w gruncie rzeczy o to samo. |
No a ja mam nadzieję że to się za ~miesiąc skończy. Wiadomo że gdzieś tam jeszcze się ten temat pojawi, ale oby nie w postaci kolejnego tego typu przedmiotu... :\
PS: Też wolę mechanikę :) A w sumie to najbardziej z tych dwóch przedmiotów elektrotechnikę. :D No bo w przecież ukończyło się technikum elektroniczne... :cool: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:10. |