![]() |
Cytat:
miedziane sa RADIATORY pozdro ;) |
Cytat:
ps. jaka moze byc najnizsza temperatura pracy procesora, zeby nie zamarzl? (w tej chwili mam 31 st.) |
Witam :piwo:
Chłodu nigdy za wiele. Skoro można niewielkim kosztem obniżyć temperaturę procka o 2-3 stopnie (tak jest u mnie), to czemu nie ?. Wiadomo, że przy dużym obciążeniu CPU nic to nie daje, ale przecież nie zawsze tak jest. Jak sobie przeglądam strony internetowe to po co niepotrzebnie męczyć układ i pobierać tym samym więcej prądu. Testy wykazują minimalną utratę szybkości (np.: w Sandrze są to wręcz pojedyncze punkty). Dla posiadaczy płyt na układach nForce2 i znających soft Wpcredit i Wpcrset oto prosta metoda na włączenie tej funkcji : CPU Disconnect Function ------------------------------------------------ PCI Bus#0 Dev#0 Func#0 Offset#6C,6D,6E,6F 6C 6D 6E 6F - Disable : 01 FF 01 9F - Enable : 01 FF 01 1F czyli po zmianie offsetu 6F z 9F na 1F rozpoczyna się freecooling :) można sobie najpierw przetestować Wpcredit-em a potem ustawić "na stałe" w Wpcrset Uwaga : nie na wszystkich płytach z nForce2 to działa ! (np.: na ABit NF7 - tak, ASUS A7N8X-VM/400 - nie) I jeszcze jedno, działanie funkcji Disconnect jest takie samo na CPU podkręconym i nie. Ale z racji tego, że podkręcony procek nawet w spoczynku ma wyższą temperaturę, to właśnie wtedy włączenie jej ma więcej zalet :taktak: . Pozdrawiam. |
do amd dziala i to jest sprawdzone :taktak:
nazywa sie s2kcontrol i jego chlodzenie programowe polega na wylaczaniu "blokow" proca jak jest pod malym obciazeniem :tak!: i w zwiazku z tym procek mniej wydaje ciepla |
Cytat:
|
Mam od lat, działa i nie ma problemów. Dla mnie sprawdza się. 8 )
|
Działa. Używam CPUIdle.
|
Chodziło mi tylko o to czy to w istocie działa nic wiecej, ale za odpowiedzi dziekuje.
|
Tylko solidny radiator z dobrym coolerem i zapewnienie odpowiedniego przepływu powietrza wewnątrz obudowy. Stosowanie programowych metod jest bez sensu zwłaszcza w przypadku podkręconego CPU. W jakim celu podkręca sie procesor? Aby zwiększyć jego wydajność. A co robi taki program? Ano dokładnie coś odwrotnego.
|
Cytat:
pozdro ;) |
Cytat:
a najlepiej to Zalman 7700Cu i problem z glowy 8 ) |
@Skubi
CpuIdle dobrze sobie radzi ladnie temp. zmniejsza :) jak masz procka podkreconego :D ale dobry wentylator na procku to podstawa najlepiej z miedzi :D |
z tego co wiem takie programy pplegaja na wylaczaniu nieuzywanej czesci procesora i przez to zmiejszenie tamperatury( dokładnie nie wiem na jakiej to zasadzie sie odbywa) nie kozystałem z tego wole tradycyjne metody( duuuuuuzy radiator z malutlkim wiatrakiem, badz wodne)
|
heh to pewnikiem sztuczka nasycona szpiegami.
jak procek biega ze swoją szynkością to mu tylko dobra kilma pomoże. u mnie po zmianie coolera z jakiegoś kompletnego syfu na mniejszy ;) (syf) czyli cool master spadło o 8 - 10 stopni. |
Co sądzicie o programach obniżających temperaturę CPU?
Jak w temacie czy to działa czy faktycznie obniża się temperatura czy to tylko jakaś sztuczka?
Jeśli używacie jakiegoś programu to jakiego i o ile obniża temperaturę? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:32. |