Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co sądzicie o programach obniżających temperaturę CPU? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-sadzicie-o-programach-obnizajacych-temperature-cpu-51292/)

Smartek 20.04.2005 15:53

Cytat:

Napisany przez legion
np. ten caly z miedzi oprocz smigla :) PENTAGRAM Freezone QVC-120CU+

ja myslalem , ze smiglo to wlasnie wentylator :)
miedziane sa RADIATORY
pozdro ;)

qfir 20.04.2005 14:46

Cytat:

Napisany przez icemac
do amd dziala i to jest sprawdzone :taktak:

nazywa sie s2kcontrol i jego chlodzenie programowe polega na wylaczaniu "blokow" proca jak jest pod malym obciazeniem :tak!: i w zwiazku z tym procek mniej wydaje ciepla

:najlepsz: spoko program, mi obnizylo temperature o 10 stopni!

ps. jaka moze byc najnizsza temperatura pracy procesora, zeby nie zamarzl? (w tej chwili mam 31 st.)

Arepo 20.04.2005 11:53

Witam :piwo:

Chłodu nigdy za wiele. Skoro można niewielkim kosztem obniżyć temperaturę procka o 2-3 stopnie (tak jest u mnie), to czemu nie ?. Wiadomo, że przy dużym obciążeniu CPU nic to nie daje, ale przecież nie zawsze tak jest. Jak sobie przeglądam strony internetowe to po co niepotrzebnie męczyć układ i pobierać tym samym więcej prądu.

Testy wykazują minimalną utratę szybkości (np.: w Sandrze są to wręcz pojedyncze punkty).

Dla posiadaczy płyt na układach nForce2 i znających soft Wpcredit i Wpcrset oto prosta metoda na włączenie tej funkcji :

CPU Disconnect Function
------------------------------------------------
PCI Bus#0 Dev#0 Func#0 Offset#6C,6D,6E,6F

6C 6D 6E 6F

- Disable : 01 FF 01 9F
- Enable : 01 FF 01 1F

czyli po zmianie offsetu 6F z 9F na 1F rozpoczyna się freecooling :)

można sobie najpierw przetestować Wpcredit-em a potem ustawić "na stałe" w Wpcrset

Uwaga : nie na wszystkich płytach z nForce2 to działa ! (np.: na ABit NF7 - tak, ASUS A7N8X-VM/400 - nie)

I jeszcze jedno, działanie funkcji Disconnect jest takie samo na CPU podkręconym i nie. Ale z racji tego, że podkręcony procek nawet w spoczynku ma wyższą temperaturę, to właśnie wtedy włączenie jej ma więcej zalet :taktak: .

Pozdrawiam.

icemac 20.04.2005 10:37

do amd dziala i to jest sprawdzone :taktak:

nazywa sie s2kcontrol i jego chlodzenie programowe polega na wylaczaniu "blokow" proca jak jest pod malym obciazeniem :tak!: i w zwiazku z tym procek mniej wydaje ciepla

legion 20.04.2005 10:33

Cytat:

Napisany przez Smartek
sa wentylatory z miedzi? :>
pozdro ;)

np. ten caly z miedzi oprocz smigla :) PENTAGRAM Freezone QVC-120CU+

esem 19.04.2005 22:52

Mam od lat, działa i nie ma problemów. Dla mnie sprawdza się. 8 )

alt-f4 19.04.2005 18:57

Działa. Używam CPUIdle.

Skubi 19.04.2005 18:00

Chodziło mi tylko o to czy to w istocie działa nic wiecej, ale za odpowiedzi dziekuje.

sanders 19.04.2005 10:57

Tylko solidny radiator z dobrym coolerem i zapewnienie odpowiedniego przepływu powietrza wewnątrz obudowy. Stosowanie programowych metod jest bez sensu zwłaszcza w przypadku podkręconego CPU. W jakim celu podkręca sie procesor? Aby zwiększyć jego wydajność. A co robi taki program? Ano dokładnie coś odwrotnego.

Smartek 19.04.2005 07:37

Cytat:

Napisany przez legion
@Skubi
CpuIdle dobrze sobie radzi ladnie temp. zmniejsza :) jak masz procka podkreconego :D ale dobry wentylator na procku to podstawa najlepiej z miedzi :D

sa wentylatory z miedzi? :>
pozdro ;)

bubson 19.04.2005 04:28

Cytat:

Napisany przez legion
@Skubi
CpuIdle dobrze sobie radzi ladnie temp. zmniejsza :) jak masz procka podkreconego :D ale dobry wentylator na procku to podstawa najlepiej z miedzi :D

a najlepiej to Zalman 7700Cu i problem z glowy 8 )

legion 18.04.2005 23:28

@Skubi

polakT 18.04.2005 22:00

z tego co wiem takie programy pplegaja na wylaczaniu nieuzywanej czesci procesora i przez to zmiejszenie tamperatury( dokładnie nie wiem na jakiej to zasadzie sie odbywa) nie kozystałem z tego wole tradycyjne metody( duuuuuuzy radiator z malutlkim wiatrakiem, badz wodne)

ed hunter 18.04.2005 21:43

heh to pewnikiem sztuczka nasycona szpiegami.

jak procek biega ze swoją szynkością to mu tylko dobra kilma pomoże.

u mnie po zmianie coolera z jakiegoś kompletnego syfu na mniejszy ;) (syf) czyli cool master spadło o 8 - 10 stopni.

Skubi 18.04.2005 21:36

Co sądzicie o programach obniżających temperaturę CPU?

Jak w temacie czy to działa czy faktycznie obniża się temperatura czy to tylko jakaś sztuczka?
Jeśli używacie jakiegoś programu to jakiego i o ile obniża temperaturę?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:32.