![]() |
Win 98 i problem dla prawdziwego speca, pilne !
Witam.
Mam problem, który muszę szybko rozwiązać. Oto objawy : Po naciśnięciu na pulpicie prawego przycisku myszki i najechaniu w menu kontekstowym na pozycję Nowy (aby utworzyć katalog) następuje wyjątek krytyczny 06 w 0000:00007D28. Taka sama sytuacja jest gdy w jakimkolwiek oknie z menu Plik wybiorę - Nowy. Poczytałem naturalnie o tym błędzie choćby tu : http://support.microsoft.com/?scid=k...d=1139&sid=216 , no i jestem nadal w punkcie wyjścia. Myślę, że coś walnęło w rejestrze ale pewności nie mam. Możliwe też, że uszkodzony jest jakiś plik systemowy ale to tylko przypuszczenie. Wirusów nie ma. Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem i wie jak to naprawić to proszę o szybką pomoc, gdyż nie ma czasu przeinstalowywać systemu (komputer jest w biurze i cały czas ktoś na nim pracuje). Dla osoby, która pomoże proponuję wielką wdzięczność i reputkę oczywiście :) Acha i proszę darować sobie porady typu format c: (choć chyba bez tego się nie obejdzie). Pozdrawiam |
najlepiej od razu zrobic nakladke - nie powinno zajac wiecej niz pol godz
|
Cytat:
ale cóż, jest to jeden z tych problemów, których pewnie się nie rozgryzie śmieszne jest to, że oprócz tego reszta działa zupełnie dobrze nie wiem co z tego wyjdzie hmmm ... ale zaraz się przekonam dzięki |
a tak swoja droga, to czy mozesz tworzyc foldery w innych progsach? (np. total commander)
edit: odpowiedz na posta ponizej: w takim razie jednak podtrzymuje zdania - nakladka..... chyba ze ktos mial podobny problem i napisze jak go narawid, ale raczej windows ma to do siebie ze takie rzeczy sie po prostu dzieja i sa nienaprawialne........ |
nie mam total commandera, ale działa np.: w wordzie klikając na Plik-Zapisz jako i w otwartym oknie jest ikona Utwórz nowy folder
ostatecznie można by było zrobić sobie jeden pusty folder i potrzebując nowy kopiować go oraz zmieniać nazwę, ale to straszna lipa :( |
Cytat:
na razie zrezygnowałem jednak z robienia czegokolwiek, gdyż komputer jest aktualnie po prostu niezbędny może jeszcze ktoś coś wymyśli ... :idea: |
Jestem w szoku, nakładka pomogła !
i nawet nic nie zepsuła ... niesamowite koniec problemu do czasu pojawienia się kolejnego :) |
@Arepo ja wczoraj po bawieniu sie partycjami [m.in. powiekszanie partycji linuksowej..] rowniez mialem blad krytyczny przy uruchamianiu windowsa.. pomogl tylko format, niestety ;(...
ale nie o tym chcialem - mowisz, ze to biuro, moze linux by dobrze zastapil tego biurowego windowsa? pozdro ;) |
Cytat:
Kurcze, a już chciałem dowalić... :> |
Cytat:
najważniejszy to chyba ten, iż moja wiedza na temat linuxa jest duuużo mniejsza niż win-a (mimo, że bawiłem się kilkoma dystrybucjami, ostatno np.: tą - www.cdlinux.pl) i gdy pojawi się z nim problem to w 90 % potrafię to naprawić, a w linux-ie mógłbym gdzieś utonąć hehe ... nie wykluczam jednak tego w przyszłości Cytat:
|
Cytat:
scanreg /fix powinno ci to troche uporzadkowac rejestr ( w WIN98)- bez obaw nic ci nie popsuje |
Cytat:
sposób podany przez Ciebie kiedyś testowałem i o ile mnie pamięć nie myli działało OK., ale nieco wolno |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:38. |