Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Aparaty cyfrowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/aparaty-cyfrowe-51320/)

devil-80 20.04.2005 14:59

no fakt, ale aparat może mu w tym pomóc:)bo wiadomo,że nie każdy od razu zna się na robieniu zdjęć oraz na ustawieniach manualnych,więc musi korzystac z auto(i tutaj dużo zależy już od aparatu)

joujoujou 20.04.2005 14:31

Cytat:

Napisany przez Wawelski
To fotograf robi zdjęcia, nie aparat.
[...]

Święte słowa. :taktak:

Wawelski 20.04.2005 14:30

Cytat:

Napisany przez devil-80
Przede wszystkim to ma robic ładne jakościowo i kolorywstycznie zdjęcia,

To fotograf robi zdjęcia, nie aparat.

Cytat:

Napisany przez devil-80
@Wawelski -z tego co polecasz wybrałbym Canona S1(ma wypas wygląd)ale czy robi on jakościowo lepsze zdjęcia od a510(która ma też 3.2 mln )i warto dopłacić te 400zł?

Klik. Na tym forum jest też cały dział "Jaki aparat" - poczytaj, bo już chyba wszystko zostało napisane ;)

prometeusz 20.04.2005 09:26

no jest minolta :)
Nie znam tego przedziału dobrze, ale z tego co czytałem to Canon S1 lub Minolta Z3

ed hunter 20.04.2005 09:04

Canon S1 ma wypas optykę (np. zoom optyczny 10x), stabilizację obrazu, rozdzielczość 3.2 wystarcza na potrzeby domowe.
też się czaję na ten aparat :)

a tu małe conieco od posiadaczy: http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...shot_s1_is.0.0

devil-80 20.04.2005 08:53

Przede wszystkim to ma robic ładne jakościowo i kolorywstycznie zdjęcia,w obsłudze nie musi być prosty,mały też nie(nie interesuje mnie jakaś zabawka).
@Wawelski -z tego co polecasz wybrałbym Canona S1(ma wypas wygląd)ale czy robi on jakościowo lepsze zdjęcia od a510(która ma też 3.2 mln )i warto dopłacić te 400zł?(za to mam już cały osprzęt)a może wiesz coś na temat tych Nikonów coolpix 4600 i 5600(czy są one dla dzieci?)bo są dość malutkie 4600(ma 4 mln pikseli)a 5600(5mln) tylko ,że mają 3 krotny zoom optyczny(ale czy to jest aż tak potrzebne?,mi akurat zdaje się,że nawet 3 krotny wystarcza)

nimal 20.04.2005 08:02

co do jechania na minolte - za 1200 (a dokladnie za 1100) mozna miec minolte z3
pozbawiona wszystkich wad z1, majaca super parametry
tylko ze to cena z niemiec, ale skoro moze byc nawet z kosmosu :) w polsce kosztuje 2000 w sklepie lub kolo 1350 na allegro
oczywiscie bez wyposarzenia
ale przede wszystkim nie napisales co chesz od tego aparatu - czy ma byc maly i prosty w obludze (idiotcamera mieszczaca sie w kieszeniu spodni), czy wolisz cos wiekszego z wiekszym zoomem, czy moze wielka martyce do duzych powiekszen...

demek 20.04.2005 00:30

ja polecam fuji - jakos zdjec jest boska aczkolwiek bardzo mocno wkur...aca jest stabilizacja obrazu

Wawelski 19.04.2005 23:48

Cytat:

Napisany przez devil-80
gdyby miała zawierać modele to nie starczyło by odpowiedzi do wyboru.

Gdyby miała mieć sens, to pytający dokonałby wstępnej selekcji i przedstawił kryteria decyzyjna. A tak, wygląda mi na to, że chce zwalić całą robotę na innych i urządza zgaduj zgadulę. A potem będzie płakał, że nie może zrobić zdjęcia, że nie ma makro, albo na dołączonej karcie mięści tylko x zdjęć, bo nie pomyślał, że w cenie musi być jeszcze karta, obiektyw, futerał, filtry, tuleja, statyw, ładowarka, aku czy coś jeszcze.

Ale na tak postawione pytanie, to wygrywa
http://allegro.pl/show_item.php?item=48526744
albo
http://allegro.pl/show_item.php?item=48119696

Mr.Manson 19.04.2005 23:23

Konica-Minolta. Mam Dimage e 50 i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma 5Mpix zoom 3x optyczny 4x cyfrowy. Nagrywanie fimow bez ogranicznen czasowych (zaleznie od karty pamieci). Bardzo dobra jakosc zdjec.

devil-80 19.04.2005 22:42

Canon a510 jest następcą canona a75,z tym,że jest lżejszy(ma tylko 2 bateria)i ma 4 krotny zoom optyczny.Przez co jest lepszy od swego poprzednika.Poza tym używa też lżejszych kart pamięci.

Victorek 19.04.2005 22:39

Canon serii A ewentualnie Olympus.

devil-80 19.04.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Po pierwsze primo - nie było tego stwierdzenia kiedy pisałem swój post.
Po drugie primo - nie wystarcza.
Zależy, czy komuś zależy na stopce pod zewnętrzną lampę, na zoomie, na odbitkach A4, na makro, na fotkach w trudnych warunkach oświetleniowych czy jeszcze na czymś innym. Nie ma też info, czy ma to być aparat nowy, czy używka, ze sklepu, czy z prywatnego importu (a może z allegro). Czy fotki mają być na WWW, do albumu na CD (max 1600x1200) do domowego albumu papierowego (max 10x15) czy do większych odbitek.

Poza tym głosowanie nad markamia to nie głosowanie nad modelami - każda firma, nawet w tej samej półce cenowej, ma mniej lub bardziej udane modele.

Ciągle jest znikomy ułamek procenta informacji potrzebnych do podjęcia decyzji.

Pytanie jest "Jaki aparat?", a w opcjach ankiety nie ma ANI JEDNEGO aparatu.

W opcjach nie ma ,bo w sumie ankieta jest o tym jakiej firmy aparat byś wybrał do 1200 zł,są podane przykładowe modele oraz ich ceny.Poza tym co za różnica skąd pochodzi aparat wg mnie może on nawet spaść z kosmosu.Czepiasz się szczegółów a to jest tylko taka ogólna ankieta,gdyby miała zawierać modele to nie starczyło by odpowiedzi do wyboru.Chodzi tutaj raczej o aparat do domowego użytku,więc raczej nie jest jego konkretne przeznaczenie.Hmmm cięzko było by podjąć decyzję w kwesti wyboru aparatu do 1200 zł:bo na 10 osób nie będzie zgodności co do wyboru modelu(każdy wybrałby co innego).Ja np. zastanawiam sie nad Canonem a510 ,zaciekawił mnie również Nikon coolpix 4600(ale nie znam jeszcze konkretnych opini na jego temat).

Wawelski 19.04.2005 22:18

Cytat:

Napisany przez thomascamel
mysle ze stwierdzenie ze 1200 pln chyba calkowicie wystarcza,

Po pierwsze primo - nie było tego stwierdzenia kiedy pisałem swój post.
Po drugie primo - nie wystarcza.
Zależy, czy komuś zależy na stopce pod zewnętrzną lampę, na zoomie, na odbitkach A4, na makro, na fotkach w trudnych warunkach oświetleniowych czy jeszcze na czymś innym. Nie ma też info, czy ma to być aparat nowy, czy używka, ze sklepu, czy z prywatnego importu (a może z allegro). Czy fotki mają być na WWW, do albumu na CD (max 1600x1200) do domowego albumu papierowego (max 10x15) czy do większych odbitek.

Poza tym głosowanie nad markamia to nie głosowanie nad modelami - każda firma, nawet w tej samej półce cenowej, ma mniej lub bardziej udane modele.

Ciągle jest znikomy ułamek procenta informacji potrzebnych do podjęcia decyzji.

Pytanie jest "Jaki aparat?", a w opcjach ankiety nie ma ANI JEDNEGO aparatu.

Metallicat 19.04.2005 21:24

Sony

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:18.