![]() |
Mam nadzieje ze Benedykt XVI bedzie surowym papiezem. W dzisiejszych czasach ludzi trzeba za leb i na glebe bo sie im za przeproszeniem w dupach poprzewracalo...
|
fajnie, ze niemiec, ja tam Go polubilem juz dosyc, chociaz przeciez w ogole Go nie znalem
wg mnie to dobrze, ze jest konserwatywny tylko tego brakuje, zeby po smierci Jana Pawla II zaczely sie sluby koscielne gejow i lesbijek, kobiety zaczely odprawiac msze a biskupi pozwalali by na eutanazje i aborcje Kosciol musi byc otwarty, ale Ratzinger powinien stac na strazy starych dobrych tradycji, IMHO Jego nastepca bedzie o wiele mlodszy i bedzie niejako wynikiem przemyslen obecnych dostojnikow - powinni sie zastanowic w jakim kierunku bedzie podazal Kosciol wobec coraz bardziej radykalnych i "modernistycznych" roszczen "wiernych (?) mysle, ze Ratzinger jest swietnym wyborem (sadzac po tym, co podaja o nim media), dobry Papiez na obecne czasy bedzie dobrze :) |
Cytat:
Ciekawe - nic nie słyszałem, o takich zakazach - szczególnie, jak Papież, jest z innego kraju - a jakiś niemiecki arcybiskup powiedział, że Papież jednak najpierw odwiedzi Polskę - chciałbym mimo wszystko tego, chociaż gdyby najpierw pojechał do Niemiec to nie miałbym nic przeciw - to przecież jego Ojczyzna ro29 |
Cytat:
|
Cytat:
A jesli chodzi o nowego Papieza... coz... modlilem sie za Jana Pawla II i mam zamiar modlic sie za Benedykta XVI... Jakby nie patrzyc w pewnym sensie na Jego barkach spoczywa odpowiedzialnosc za... no wlasnie... mozna powiedziec ze za caly swiat :) |
Cytat:
http://av.wp.pl/a/av/radiozet/mp3/84...hiumpapiez.mp3 |
Cytat:
Tak się składa, że w pewnej części nie mogę się zgodzić z tym, co zostało powyżej zacytowane. Oczywiście każdy Papież pochodzi z jakiegoś kraju, i patrzy się na niego przez ten pryzmat. Ale jeśli ja mam być szczery, to gdybym miał oceniać wybór nowego Papieża przez pryzmat narodowości, to chyba wolę Niemca niż np. Włocha ***8211; nie mam nic ogólnie przeciw Włochom, ale oni mieli przez 400 lat swoich Papieży. A kościół jest powszechny ***8211; dla całego Świata. I Włosi chyba w znacznej części to już rozumieją. A wracając jeszcze do Niemców ***8211; to niestety, ja rozumiem, że to kraj w większości protestancki, ale z tego co słyszałem, to podobnież ogólnie wybór nowego Papieża lepiej został przyjęty w Polsce niż w jego ojczystym kraju. A w kwestii młodzieży ***8211; uważam, że nowy Papież także może sobie ich zjednać. Jan Paweł II zaskarbił sobie znaczną część młodzieży tym, że mówił do nich, że na nich liczył ***8211; chyba w przeciwieństwie do poprzedników. I jeszcze jedno ***8211; młody ja już niestety zbytnio nie jestem (wielka szkoda), ale stary też jeszcze nie ***8211; i akurat ja nie byłem wychowywany w kulcie Jana Pawła II ***8211; choć całe moje życie przypadło na jego pontyfikat. A jeśli, tak jak zostało powiedziane w powyższym cytacie ***8211; część osób będzie miało za złe, że Benedykt XVI, nie mówi tak dużo o swoim poprzedniku, że nie zajmie się zaraz jego beatyfikację ***8211; to już trudno ***8211; i w tym chyba mogę się zgodzić z autorem cytatu ***8211; że może wyjść obłuda ***8211; i to było by przykre. A w kwestii pytania innego kolegi o abp. Dziwisza ***8211; to podobnież zostaje na razie w Watykanie, ma tam pewną funkcję (nie pamiętam jaką), a nowy Papież odnowił na razie wszystkie nominacje. Pozdrawiam ro29 |
Moze i byl konserwatywny (w kocu byl prefektem ds. wiary), ale z tego co mowi wynika kontynuacja otwartego dialogu z innymi religiami, wiec chyba calkowicie rozumie sytuacje w ktorej sie znalazl i czego caly swiat od niego oczekuje.
Jeszcze ciekawi mnie co stanie sie z bp. Dziwiszem ... |
Cytat:
|
Cytat:
Ale nie młodzi Polacy, wychowani nie w wierze w Boga, lecz w kulcie JP2. Benedykt XVI będzie mówił o Bogu, a młodzi Polacy będą rozczarowani że nie o JP2. Wylizie na wierzch cała obłuda i powierzchowność naszej wiary. I jeszcze Polacy gotowi są obrazić się na Benedykta XVI bo ten jako dogmatyk nie zrobi dla JP2 wyjątku i powie że o beatyfikacji JP2 można rozmawiać dopiero od kwietnia roku 2010. Więc Polacy na Benedykta XVI gotowi sie obrazic, że pewnie nie chce beatyfikować JP2. |
Witam !
Po przeczytaniu większości wypowiedzi i ja postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Cieszę się, że mamy nowego Papieża ***8211; na pewno w części z nas jest nadal smutek po Janie Pawle II, ale Kościół to ciągłość. To było moje pierwsze w życiu obserwowane konklawe (dla większości ludzi pierwsze w Polsce, bo przecież nigdy takiego czegoś nie transmitowano). I będę szczery ***8211; naprawdę była to dla mnie radość, kiedy okazało się, że dym był biały i zabiły dzwony. Cieszyłem się chyba prawie tak, jak te tysiące Włochów, zdążających na Plac Św. Piotra. To było coś wspaniałego. Chyba teraz dopiero zrozumiałem, co przeżywali wszyscy Polacy, a szczególnie Ci obecni tam w Rzymie w 1978 roku, kiedy wybrano Karola Wojtyłę. Ale tak jak powiedział Papież Benedykt XVI ***8211; trzeba patrzeć w przyszłość, oczywiście pamiętając o wielkim dziele, jego poprzednika. Mamy Papieża Benedykta XVI ***8211; podobało mi się, że dzisiaj podczas swojego kazania tak pięknie mówił, o naszym zmarłym Papieżu. Nie mam nic przeciwko temu, że to Niemiec (może jestem na to za młody ?). A konserwatysta ? Uważam, że w wielu sprawach Papież powinien być stanowczy. Co prawda, mógłby w pewnych zagadnieniach, które nie wywodzą się wprost z Ewangelii, trochę ***8222;odpuścić***8221;. Ale niestety z tym Papieżem, chyba nie ma na to szans. Mam nadzieję, że stanie się choć w części tak lubiany i szanowany, jak jego poprzednik. I odwiedzi Polskę. Bo byłby to hołd dla jego poprzednika. Bo według mnie w dniach po śmierci i podczas pogrzebu, trochę zabrakło akcentów polskich. Oczywiście Papież należy do całego Świata ***8211; ale był też Polakiem ***8211; i nie zostało to zbytnio podkreślone ***8211; a wręcz starano się np. straszyć Polaków, że Rzym będzie zamknięty itd. Ale dość tych narzekań. HABEMUS PAPAM ! ro29 |
Cytat:
|
Cytat:
rodak zostal wybrany :) |
Cytat:
|
Niemcy nie sa katolickim krajem tam wiecej jest protestantow i ludzi nie wierzacych wiec dla nich to jest nie istone tak jak to bylo dla polakow ale przynajmniej nowy papiesz byl w hitler junge na sile wcielony wiec wie ze w tamtych czasch tepiono wiare nie tylko zydowska :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:38. |