![]() |
Udostępnienie łącza
Otóż mam kompa z a64, który ma dwie sieciówki. Jedna na pci Realtek, a druga na MoBo, czyli nVidia. Przez Realteka podłączony jestem do neta... i teraz chciałbym zrobić tak, że drugiemu komputerkowi udostępniam łącze. Tylko, że nie wiem jak to zrobić. Czy ktoś pomoże ?
|
jakiego masz windowsa? hm?
udostepniasz tak jak normalnie, z tym ze mostkujesz polaczenia tych dwoch sieciowkek na kompie ktory udostepnia |
probowalem - nie da sie chyba, mozna tylko na jednego kompa rozdzielic, probuje na linuksie, ale tez chyba nie da rady
pozdro ;) |
Cytat:
mostek (brige) jest tu zbedny :> Cytat:
przede wszystkim potrzebujesz z cross'owany kabel ethernet lub koncentrator ... wiecej sie dowiesz tu http://www.homenethelp.com/ics/ics-install-arch.asp lub tu http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 |
da się, dosłownie tak samo to się robi jak w przypadku modemu :)
sprawdzone nie jeden raz ;) |
Ilość załączników: 1
No ja nie wiem... z każdą próbą zaczynam się wkurzać. Chyba jestem zbyt mało cierpliwy...
Komp1: [który ma udostępniać łącze ustawione ma tak]: IP:10.0.0.1 Maska 255.255.0.0 Komp2: [ten na którym chcę sobie oglądać stronki] IP 10.0.0.2 Maska 255.255.0.0 i nic... mam ciągle komunikat i jakiejś kolizji IP :| Dodałem ten wpis w rejestrze, ale to chyba nie pomogło albo ja go źle dodałem, bo w sumie nie napisali jaki to ma być typ klucza. :edit: raz jakoś "na chama" udało mi się udostępnić łącze, ale internetu nie miałem na dwóch kompach. Co dla mnie dziwne... one nawet nie widzą się w sieci, to ciekawe jak ja mam dopiero łącze im udostępniać :( :edit2: czy trzeba wpisywać nawet do dzielenia łącza DNSy ? |
a jakie masz ip na drugiej sieciowce w kompie?
|
zrób tak:
Komp1 (udostępniający internet): IP: 192.168.0.1 Maska: 255.255.255.0 Komp2: IP: 192.168.0.x (x = od 2 do 255) Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.0.1 DNS: 192.168.0.1 i nie ma bata, musi działać bo tak właśnie u siebie w sieci mam :) |
Ilość załączników: 1
zrobiłem tak jak pisał Y@nkee i znowu to samo... jak biorę właściwości łącza lokalnego 3 [czytaj łącza które jest nawiązane pomiędzy dwoma komputerami] i wybieram "Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się po przez połączenie internetowe" to mam komunikat tak jak na poniższym screenie... A czy nie trzeba może odpalać jakiegoś kreatora sieci czy coś w tym stylu ?
Wiecie co mnie zastanawia... że po mimo takiej samej grupy roboczej nie widzę go w otoczeniu sieciowym... czyli w sumie nie wiem czy kabel mam dobry... |
jak na moje oko ktoras z sieciowek ma ustawiana opcje w TCP/IP: "Uzyskaj Adres IP automatycznie" :)
pozdro ;) |
Cytat:
|
KarolluZ spróbuj we właściwościach TCP/IP ustawić opcję "Uzyskaj adres IP automatycznie" następnie włącz udostępnianie nie powinien się już pojawić błąd i na sam koniec przełącz z powrotem na "Użyj następującego adresu IP" i wprowadź ręcznie adres IP, Maskę itd...
pozdr. |
dla mnie ... eot
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:28. |